fbpx

Toyota Auris Touring Sports Hybrid teszt – hosszúlépés

Túl terjedelmes a tesztautó neve, hogy fog kiférni a cím? Ezen a kérdésen törtem a leginkább a fejem, aztán végül úgy döntöttem, hogy agyament kreativitásomat mindössze egy kifejezésbe zsúfolva a „hosszúlépés” lesz a megfelelő választás, mert hiszen az Auris Touring Sports Hybrid (Istenem, mire ezt leírom, lemegy a Nap) hosszú is, lép is, nem üt meg nagyon, de azért élvezed, és kérsz egy következő kört!

Tavaly szeptemberben már volt egy alaposabb randevúm a modell egyik variánsával, igaz akkor az 1.2-es, 116 lovas turbómotorral szerelt, Active Trend felszereltségű Auris kombit hoztam el, amiért 6.28 milliót kellett volna fizetnem. Éppen ezért kíváncsi voltam, hogy a 8.5 milliós hibrid, Executive (azaz a legmagasabb) szintű kivitel megéri-e a különbözetet. Fussunk neki, de mielőtt nagyon belemélyednénk, relaxáljatok egy kicsit a Mátra és az Auris párosán merengve!

Toyota Auris

Merthogy ez megint egy olyan Toyota, amit érdemes beállítani egy szép háttér elé! Jó, nem egy Levorg, viszont ettől még igazán eltaláltnak tartom a formát, és kifejezetten örülök, hogy nem a cégautó-fehérben, hanem metálkékben kaptam meg. A mindössze 1.46 méter magas kombi harmonikus megjelenésű, egyszerű, de mégsem elalibizett idomokkal variáltak a tervezésnél, ehhez az orrhoz pedig kell is a finom laposság. Egyvalamit sajnálok, hogy a fényezésnek ezúttal is van gyenge pontja, méghozzá – sajnos márkán belül már több alkalommal is belefutottam – a műanyag elemeknél. A leginkább igénybe vett első lökhárítóról már hiányzik néhány apróbb felületen a festés, óvatosan tehát a magasnyomású mosókkal!

Toyota Auris

Toyota Auris

A beltér esetében a már jól bevált Toyota-arculattal találkozhatunk, igaz egyből szembetűnik, hogy egy jobban eleresztett példánnyal van dolgunk, hiszen már az ajtóbehúzó is lakkozott, a mögötte lévő párnázott rész pedig fehér varrással van szegélyezve. A kormánytól balra az ütközésgátló és az időnként indokolatlanul jelző parkolóasszisztens kapcsolói láthatóak, fölötte pedig egy igen tetszetős műszerfallal barátkozhatunk össze. Nem olyan futurisztikus ugyan, mint a Prius középre helyezett digitális egysége, de legalább aki eddig nem jött rá, hogy hibrid autóban ül, az a balos körműszernél egyből megvilágosodik.

Nem csupán a CHG/ECO/POWER skálázás jelzi, hogy mennyire haladunk töltő, kímélő, vagy éppen sietős módon, de a mutató is piros színűre vált, amennyiben átlépjük az ECO legfelső vonalát, igen vagány megoldás! Alatta az automata váltó éppen aktuális fokozatának, valamint a módválasztónak a zöld piktogramjai köszönnek vissza. Középen a már szokásosnak mondható információs kijelző honol, mely többek között azt is elárulja nekünk (ha nem hallanánk a csendet), hogy elektromos üzemben haladunk.

Toyota Auris belső

A középkonzolnál már kevésbé örültem a lakkozásnak, való igaz, hogy összességében szinte tökéletes az összeszerelési és az anyagminőség, ám ezen a szinte üvegszerű felületen már most (13 ezer kilométer van a tesztautóban) látszódik pár hajszálkarc. A 7 colos kijelző tudásának csúcspontja a táblafelsimerős navigáció, de kapunk tolatókamerát is, no meg persze ott az első/hátsó radar is, amely egyébként a Toyota csipogáscunamiját is bővíti, ha épp arról lenne szó. Most elvicceljük, de amikor hátramenetben, résnyire nyitott ajtónál közeledik a kapu oldala, akkorra már olyan szinten kapjuk a pittyegést az arcunkba, hogy arra nehezen lehet szavakat találni.

A digitális, kétzónás légkondi billenőkapcsolója még mindig csodálatos, szinte lezongorázzuk a hőmérsékletet a gombokkal. A konzol alsó harmadának pedig már az előválasztó kar a főszereplője. Az apró joystickot használva simán egy árkádgép jutott az eszembe, ráadásképp remek helyre került, azonban sajnos a felette lévő gombsor (ülésfűtés, kipörgésgátló) elveszi a helyet a tárolótól, így az apróbb holmikat a könyöklő alatti tartóba kell száműznünk.

Toyota Auris

Toyota Auris belső

Nem beszéltem még a helykínálatról, mellyel kapcsolatosan kettős érzéseim vannak. Egyrészt a bőr-szövet ülések kényelmesek – igaz az vezetőoldalon már most viseletes kicsit – , és az első lábterekkel sincs gond, a második soron viszont már kevésbé vidám a helyzet, itt lehetne valamivel bőségesebb a helykínálat. Ennél a pontnál jön azonban a képbe, hogy elsősorban nem nagybetűs családi autóról, hanem leginkább egy kombiról beszélünk, így hát a legnagyobb erőssége a poggyásztérben keresendő, és láss csodát, ott meg is találjuk azt a bizonyos pozitívumot! Méghozzá egy alapból is 530 literes csomagtér személyében, mely több mint 1.6 köbméteresre növelhető. A mérete mellett kiemelendő a variálhatósága is, egyrészt duplapadlós/rekeszes, másrészt hasznos oldalsó fedeles-tárolókkal is számolhatunk, arról nem is szólva, hogy az ülések előredöntése közel síkpadlós rakodóteret eredményez.

Toyota Auris

A Toyotától nem meglepő, de az 1.8 literes Atkinson ciklusú, benzines erőforrás és a villanymotor szépen dolgoznak együtt, kettejük rendszerteljesítménye mintegy 136 lóerő, ez 11.2 másodperces százas sprintet és 175 km/órás végsebességet tesz lehetővé. Lehetőség van tisztán elektromos haladásra is, de a módválasztónál az ECO és a Power opció is adott, előbbi dicséretet érdemel, ugyanis egyáltalán nem változtatja vérszegénnyé a menetdinamikát. A fokozatmentes automata szokásához hűen ugyan bőgicsél kicsit, ám tűpontosan reagál, kellő lendületet biztosítva az Auris TS Hybridnek.

A gyári 3.5 literes fogyasztást viszont felejtsük el, a nagyjából 650 kilométeres tesztidőszak alatt 5 liter körüli átlagot produkáltam, bár tény, hogy a decik vadászatában a 17 colos papucsok sincsenek velünk. Persze azért legyünk megengedőek, biztos vagyok benne, hogy 4.5-4.6 környékére le tudtam volna tornászni az étvágyát, ha minden idegszálammal erre koncentrálok. De nem tettem, ugyanis kifejezetten élvezetes odalépni a hibrid kombinak, ami a minimálisan feszes, remek tartású és kitűnő egyensúlyt biztosító futóműnek is köszönhető. Eleve alacsonyan vagyunk, széles, lapos, jó útfekvésű autóról beszélünk, ami bizony kanyarokban is kezes bárányként viselkedik.

Toyota Auris

Amennyiben vásárlóként állnék a szalonban, és a már korábban tesztelt példány, valamint a jelenlegi között vacillálnék, két választásom lehetne: ha a pénztárcámra néznék, elbizonytalanodnék, de ha a felszereltségre, a teljesítményre és a fenntartási költségekre gondolnék, akkor belátnám, hogy a kettő közti árkülönbség nagyjából reális, majd feltörném a malacperselyt.

A tesztlehetőségért köszönet a Linartech Autó Kft.-nek!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb