fbpx

Ne csak a színét nézzük – hűtőfolyadék-kisokos


A fagyálló hűtőfolyadékokkal kapcsolatban számtalan tévhit kering az autós társadalomban és a szakemberek körében is: legtöbben a színek alapján különböztetik meg a folyadékokat, akkor sem mindig helyesen. Valamikor még kijelenthető volt, hogy a kék és a zöld folyadékokat felváltotta a piros, amit az alumínium hengerfejjel szerelt motorokhoz készítettek, de azóta megjelent a lila és a sárga folyadék is, a szabványok és a megfeleltetések száma pedig szinte végtelen. Próbáljunk meg kicsit rendet tenni!

hf1

A hagyományos hűtőfolyadékok
A hagyományos (általában kék, kékeszöld színű) hűtőfolyadékok, melyek a BS6580 szabvány szerint készültek, olyan adalékot tartalmaznak, melyek a fémfelületekre letapadva védik azt a folyadékkal való érintkezéstől és így a korróziótól. Ennek hátránya, hogy a hőátadó képességet rontja, valamint az adalékai rövid élettartamúak, ezért 1–2 évente vagy 40–50 ezer km-enként le kell cserélni. Alumíniumot tartalmazó hűtőkörbe tilos használni, ugyanis a benne lévő nitritek és aminók korrodálhatják azt.

Szerves korróziógátlók
A modernebb hűtőfolyadékok szerves adalékot, úgynevezett 2-EHA-t, szebacátot és más szerves savakat tartalmaznak, nincs bennük szilikát és foszfát adalék. Nem képeznek hártyát a fémfelületeken, így nem rontják a hőelvezetést, ráadásul sokkal lassabban használódnak el, így a hűtőfolyadék csereintervalluma 4–5 évre és 250–300 ezer km-re nőtt.

Hibrid fagyálló hűtőfolyadékok
A hibrid hűtőfolyadékok tartalmaznak szerves adalékokat, de nem 2-EHA-t, az alumíniumfelületek védelmére pedig szilikátok is vannak bennük. Élettartamuk megegyezik a szerves adalékolású hűtőfolyadékéval.

hf2

Milyet használjunk?
A hűtőfolyadék gyártója a címkén, a forgalmazó pedig az adatbázisában feltünteti a megfeleltethetőségi osztályokat. A VW-csoport modelljei esetén például a kiegyenlítő tartályon található felirat alapján tudunk megfelelő folyadékot választani. Természetesen a legtöbb gyártónak – akárcsak az olajok esetén – megvan a saját jóváhagyási vagy szabványszáma, ezt kell keresni a flakonon, a megfeleltetési listán.

Hogyan keverjük?

Az etilén-glikol koncentrátum nem annyira fagytűrő, mint ahogy a címkéjén látjuk, ugyanis a flakonon feltüntetett dermedéspont a kikeverhető legjobbat jelenti, amely az etilén-glikol és a víz kb. 70–30 arányú keverésével nyerhető. Ha nem koncentrátumot használunk, akkor viszont azt már tovább ne hígítsuk, ugyanis a dermedéspont meredeken emelkedik keverék hígításával.

A hígításhoz minden esetben desztillált vizet használjunk! Bizonyos szerves adalékolású folyadék akár csapvízzel is hígítható, de minden esetben olvassuk el a gyártó instrukcióit és előírásait.

Bővebben az Autótechnika szakfolyóiratban olvashat a témáról.

Őri Péter


ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb