fbpx

Racionális crossover a családnak – Suzuki SX4 S-CROSS AllGrip Hybrid GLX 48V teszt

2020-ban már csak mild-hybrid erőforrással rendelhető a Suzuki legtöbb modellje Európában, erre a lépésre az egyre szigorodó károsanyag kibocsátási normák miatt volt szükség.

Év elején már járt nálam a 12V-os hybrid rendszerrel felvértezett Ignis, majd a Swift is. (ezek tesztjét a linkekre kattintva olvashatod is.) November végén pedig a termékcsalád következő lépcsője a 48V-os rendszerrel ellátott SX4 S-CROSS járt nálam, ami kellemes meglepetés volt. 

A családom egy része évek óta Suzukit hajt, így nem meglepő, hogy én is japán autó párti lettem. Mivel régebben még inkább pénztárca barát és megbízható technikák voltak ezek. Ugyan mostanában kicsit vastagon fog az a bizonyos ceruza, talán még mindig az egyik legracionálisabb családi autó lehet a hybrid SX4 S-CROSS, aminek hagyományos meghajtással szerelt elődei megközelítették a Vitara éllovas eladásai számait az utóbbi években.

A Suzuki SX4 S-CROSS AllGrip Hybrid GLX külseje

A szakavatott szem kiszúrhatja, hogy az első lámpatesteket átrajzolták, ezek között hangsúlyos a króm kerettel ellátott hűtőmaszk, ami kicsit talán Jimny-s, kicsit Jeep-es, de mindegy is, mert jól néz ki. Az alsó, ködlámpáknál található kicsi króm betét még elegánsabbá teszi. Inkább csak jobban kiemeli azt a bizonyos X alakot, ami megfigyelhető az orr részen.
Oldalról szemlélve látszik igazán, hogy a fehér fényezés mennyire kiemeli a szokásos crossoveres műanyag kerékjárati íveket, a küszöb alján található fémes színű elem tovább erősíti a terepjárós hangulatot. Az első lámpatest végétől a hátsóig húzódó él a visszapillantó vonalában törik meg, és követi a kilincsek vonalát. A hátsó ablakok sötétítése már az alap GL+ felszereltségen is jár.

A hátulján lévő Hybrid feliraton kívül más  nem utal arra, hogy ebben nem csak egy benzinmotor dolgozik. A méretes lámpatestek mellet hangsúlyos a fekete és a fehér elemek kontrasztja.

A Suzuki SX4 S-CROSS AllGrip Hybrid GLX belseje

Az ajtót kinyitva jó értelemben vett átgondolt puritánság tárul elénk, nincs színház, helyette viszont van egy 7 colos infotainment rendszer, ami nem rendelkezik saját navigációval, viszont tudja vezetékesen a Carplay-t így nagy gond nem lehet. Az előző modellekben tapasztaltakhoz képest gyorsabb és használhatóbb a Hybrid S-CROSS-ban. A klíma kezelőpanelje átlátható, és szinte mindennek van dedikált gombja, ami néha felüdülés a tapizós rendszerek után.


A manuálisan állítható ülések, kényelmesek és két állású ülésfűtés is található az első üléssorban. A magas, SUV-os üléspozíciónak köszönhetően remek kilátás nyílik az autóból hasonlóan az első generációshoz modellhez hasonlóan. A multikormányon pont annyi gomb van amennyi kell, jobb oldalon a tempomat, míg baloldalon a média szabályozói találhatók. 

Az óracsoporton csak a legszükségesebb információkat, a fordulatszámot és a sebességet látjuk. A középső fekete-fehér kijelzőn megjeleníthetjük többek között a fogyasztást és piktogram formájában a hajtáslánc működését. 

A hatsebességes manuális váltó mögött található a módválasztó tárcsa, amelyen az Auto, a Sport és a Snow opciók találhatók. Ezek közül az Auto mód a legtakarékosabb mivel, ilyenkor az első tengelyt hajtja a motor, és csak abban az esetben kapcsol összkerékhajtásra, ha csúszást érzékel. Sport módban nem csak élénkebben reagál a gázadásra az autó, de több nyomatékot enged a rendszer a hátsó kerekekre. Ilyenkor kicsit játszós lesz az autó, persze ésszerű határokon belül. A Snow opció nagyobb tapadást biztosít havas, poros vagy lefagyott úton. A Lock feliratú gombot megnyomva zár az összkerék egészen 60 km/óráig, utána átvált a rendszer Snow módba, mivel csak abban alkalmazható.

A  hátul utazók is viszonylag kényelmesen érezhetik magukat van kellő fej- illetve lábtér és az ülések is kényelmesek, bár nem fűthetők. Ami a csomagteret illeti, alapból 430 literrel gazdálkodhat a család, a két részletben dönthető hátsó üléssornak köszönhetően 1269 literre bővíthető a tárolókapacitás. 

A Suzuki SX4 S-CROSS AllGrip Hybrid GLX 48V hajtáslánca 

A motortérben egy 1,4 literes turbós benzinmotor található, amely ugyan 10 lóerővel gyengébb a korábbi modellekhez képest, így csak 130 lóerőt tud. Viszont kapott egy 8 amperórás, 48 voltos rendszert, ami egy Integrált Indítógenerátorból (ISG) és egy 48 voltos lítiumion-akkumulátorból, valamint egy 48-12 voltos DC/DC konverterből áll. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely az akkumulátorokban tárolódik. Mivel villanymotort nem tartalmaz, így nem képes tisztán elektromosan közlekedni, a fékezéskor termelődött energiát leginkább a stop/start rendszer selymesebb működésénél és az autó dinamikájában figyelhetjük meg. Az indítógenerátor 10 kW-ot és 53 Nm nyomatékot tud. Így, a már említett lóerőhöz 235 Nm nyomaték társul, ami már elég jól mozgatja az 1300 kg körüli kasztnit.

A korábbi hibrid Suzuki tesztautókban, az Ignisben és a Swiftben a kisebb, 12V-os rendszer található, amelynél ez a nagyobb sokkal életképesebb és valóban látom értelmét.

A Suzuki SX4 S-CROSS AllGrip Hybrid GLX vezetési élménye

Az egy hetes tesztidőszak alatt nagyon jól összebarátkoztam a technikával, mondjuk nem volt nehéz… Először meglepett, hogy Sport módban mennyire dinamikusan reagál a gázadásra. Mivel azonban kíváncsi voltam, hogy mennyire tudom levinni a fogyasztást így inkább a gazdaságos Auto módot választottam a városi és autópályás közlekedésre is. Így végül 7,5 literes átlag jött ki, ami nem kevés, viszont csak 1500 km van a tesztautóban, szóval még bejáratós. A futómű nem túl feszes, szépen kiküszöböli az úthibákat, kellemes a közlekedés vele. A kormánymű kimondottan közvetlen, talán még egy kicsivel több visszajelzés nem ártana.  Szerencsére már az alapfelszereltségben is található pár vezetést támogató rendszer, ilyen például a 4 fokozatú radaros vészfékasszisztens, ami néha túl érzékenyen reagált, az adaptív tempomat viszont szépen működött. Az SX4 S-CROSS esetében lehet élni tolatókamera és radarok nélkül, de nem árt, ha van. Előbbi képe még sötétben is meglepően szép. Ezeken kívül található még a tesztautóban gumiabroncsnyomást ellenőrző rendszer (TPMS), hegymeneti elindulássegítő és lejtmenetvezérlő is.

A Suzuki SX4 S-CROSS AllGrip Hybrid GLX-ről röviden

Összességében nekem tetszett az autó. Még mindig úgy gondolom, hogy ez egy racionális választás lehet a mindennapokra. Városban dinamikusan lehet közlekedni vele, autópályán pedig kényelmesen tudja a 130 km/órás tempót egy kicsi szélzaj mellett. Szerencse, hogy az audió rendszerrel el lehet nyomni ezt, mivel brutálisan jól szól. Ez komolyan meglepett, mivel nem számítottam rá… Ha a belső anyagok ezért kopogósak mert a hangrendszerre fordítottak többet, akkor megbocsátom! Nem mindig kell mindenhol tapogatni az autót, viszont zenét hallgatni általában szokott az ember. A kihangosító is szépen teszi a dolgát, akárcsak a hatsebességes manuális váltó. Nem hátrány csak fura volt, hogy az ajtókat úgy emberesen be kellett csapni, ennek oka viszont lehet az, hogy még nagyon új és nem kopott be.

Az viszont már nagyobb hátrány, hogy eléggé elszabadultak az árak. Az alap SX4 S-CROSS 6,44 millió forinttól megvásárolható 2020 december elején. A tesztautó listaára viszont már átlépi a 8 millió forintot a metálfényezéssel, és ebben még nincs is panoráma tető, ami még dob egyet az áron, akárcsak az ügyfél a székkel. De, hát mint tudjuk a kényelemnek és a komfortnak ára van.

Szerencsére a többféle meghajtás és felszereltségi opciók közül mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, illetve érdemes ellátogatni a Suzuki weboldalára, ahol tájékozódhatsz a hűségprogramjukról és az egyéb akcióikról.

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Magyar Suzuki Zrt.-nek.

A tesztünket a Duna Autó Zrt. támogatta!

A tesztautókat LotusCleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

 

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb