fbpx

Városi terepkupé – Renault Arkana R.S. Line teszt

Érdekes dolog követni a különféle autókategóriák kialakulását, átrendeződését, összeolvadását. Így születtek meg a kupésított hobbiterepjárók, amelyek piacát Európában eddig két prémiummárka, a BMW, és a Mercedes uralta. Világviszonylatban sem sokkal bővebb a választék, a tengerentúlon például még az Acura kínál hasonló modellt. Mostantól azonban az elérhetőbb kategóriában is választhatunk hasonló kialakítású autót a Renault Arkana személyében, melyet Dél Koreában gyártanak, a Samsung XM3 testvéreként.

Amíg nálunk vadonatúj modell az Arkana, az orosz piacon már 2019.-óta jelen van, de az ottani kivitel csak látszólag egyezik meg az itthon kapható változattal. Míg az ottani verzió a régebbi Dacia (ott Renault) Duster B0 platformjára épül, addig az európai változat a CMF-B alapokra készül, ugyanarra, mint a Renault Clio/Captur, vagy a Nissan Juke/Note páros. Ez meglepő lehet, hiszen az Arkana a maga 4568 milliméteres hosszával jóval nagyobb náluk, hogy a Renaultnál maradjunk, a Captur-től 34 cm-el hosszabb, már inkább Kadjar hosszúságú. Míg az orosz változat a Dustertől örökölt padlólemeznek köszönhetően kapható összkerékhajtással is, addig az európai modell kizárólag elsőkerékhajtással elérhető. A márkára jellemző formai elemek megtalálhatóak az autón, az orra, mintha a Megane-t látnánk. Tagadhatatlanul dögös, ellenben nem túl praktikus a karosszériája, noha a csomagtartó nagy, 513 literes, költözködni nem ezzel fogunk menni, ez forma inkább a divatról szól. A csak az R.S. Line csúcsverzióhoz rendelhető, ráadásul felármentes Vérnarancs szín remek választás, kiemeli az Arkana vonalait, csakúgy, mint a 18” Silverstone könnyűfém keréktárcsák. Látványosak, de haszontalanok az R.S. Line felszereltség kiegészítői, mint a funkció nélküli kopoltyúk, vagy a dupla (kamu) kipufogó, de az összkép kellemes, egyáltalán nem bazári a hatás.

Az Arkana belseje is olyan látványos, mint a külseje: a műszerfal felül puha borítást kapott, középen egy karbonmintás betéttel, a kettőt egy ízléses piros csíkkal választották el, a középkonzolon a Renaultoknál már megszokott függőleges tájolású 9,3 colos központi érintőképernyő emelkedik ki tabletként a pult síkjából. Alatta találjuk a Dacia Dustertől a Clio-ig bárhol megtalálható klímavezérlő panelt és a zongorabillentyűs gombsort. Szerencsére vannak könnyen elérhető és gyorsan megszokható fizikai gombok is a kezelőfelületen. A dizájn nagyon rendben van: fekete bőr kárpitozás piros díszvarrással, alcantara bőr betétekkel, jól formázott, kényelmes ülésekkel, fekete tetőkárpit, sötétben pedig a műszerfalon, és az első ajtókárpitokon hangulatfény világít. Szép a steppelt bőrhuzatos, rendkívül jó fogású, R.S. Line kormány kár, hogy nem kapott fűtést, pedig hűvös téli reggeleken jól jönne. Az óracsoport minden Arkanában egy 7 colos digitális egységen jelenik meg, a grafikája szép, könnyen leolvasható.

A térkínálat jó, különösen a hátsó lábtér nagyvonalú, köszönhetően a 2,7 méter feletti tengelytávnak, viszont hátul széltében csak két felnőttnek kényelmes a hely. Kicsit tartottam attól, hogy a kupésított tetővonal miatt hátul nem lesz elegendő a fejtér, de 180-190 cm-es magasságig nem kell aggódni emiatt, egyedül beszálláskor kell kissé behúzni a nyakat. Rakodóhelyből elegendő áll a rendelkezésre, és ahogy már említettem, a csomagtartó is méretes. A vezetőülésben helyet foglalva az ergonómiába nehéz belekötni, a kezelőszervek kézre esnek, nem kell keresni őket, kivéve a rádió kezelőgombjait, amit francia módra nem a kormányon találunk, hanem egy külön bajuszkapcsolót kapott a kormányoszlopon, az ablaktörlőkapcsoló alatt. Ha már az ablaktörlőkapcsolót említettem: a tesztidőszak alatt elég változékony volt az időjárás, így esőben is volt alkalmam menni az autóval, ekkor jött a felismerés: Hiányzik a hátsó ablaktörlő… A hátsó üveg ugyan lapos szögben áll, így kevésbé veri fel hátra a vizet, viszont pont a lapos szög miatt jobban megáll rajta a víz, és a kosz, hasznos lett volna, ha nem áldozzák fel a törlőberendezést a dizájn oltárán.

Arkanát csakis automata váltóval kapunk, tesztautónkat az alap hajtáslánc, a TCe 140 EDC, azaz a Renault-Daimler 1,33 literes turbómotorja hajtja, ami 140 lóerőt, és 260 Nm nyomatékot tud, hétfokozatú duplakuplungos automatával, ráadásul mikro-hibrid rendszerrel, ennek alapja egy szíjas önindító-generátor, ami teljes fordulatszám-tartományban képes rásegítést adni a benzinmotornak. Szokatlan, hogy a középső tableten a menüből tudjuk kiválasztani a normál, sport, és az eco módok egyikét, ennek a funkciónak általában a váltókar mellett találjuk a kapcsolóját. Egyébként nem rossz technika ez, kellően dinamikusan mozgatja az autót, simán hihetnénk, hogy egy jóval nagyobb motor hajtja, a fogyasztás a tesztidőszak alatt nagyjából 7,5 literre jött ki 100 kilométerenként, vegyes körülmények között. Az automata váltó teljesen észrevétlenül teszi felfele a dolgát, finoman kapcsolja a fokozatokat. Erőteljesebb, hirtelen fékezés esetén visszaváltáskor hajlamosabb egy kicsit rántani az autón, egyáltalán nem zavaró, viszont az érzékenyebb vezetők észreveszik. A Renault-tól szokatlan ez a feszesre hangolt futómű, viszont cserébe autópályán és kanyarokban nagyon kiegyensúlyozott az úttartása. Az utazást a már-már kötelezőnek mondható vezetéstámogató extrákon felül remek hangzású Bose hifirendszer, és parkolássegítő rendszer hivatott kellemesebbé tenni, bár ez utóbbit én kihagynám a konfigurációból, ugyanis a gyakorlatban képtelen az autó magától beállni egy parkolóhelyre. Jobb esetben csak visszaadta az irányítást a művelet közepén, de volt, hogy az úttestre merőleges (szélső) parkolóhelyen felmászott a padkára, pedig lett volna elegendő hely a normális parkolásra.

Mint minden divatterméknek, az Arkanának is megkérik az árát, a kezdő listaár 9 299 000 Ft, a csúcsfelszereltségű R.S. Line tesztautónk teljes ára 11,5 millióba kerül, ezért a pénzért a trendi külső mellett már temérdek, sokszor csak prémiumautókban megtalálható extrát kapunk.

Cikkünket a Duna Autó Zrt. Renault márkakereskedése támogatta!

Teszt/fotók: Bitó László

Kövess minket Te is!

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb