fbpx

Használtteszt – Toyota Corolla 1.4 VVT-i

Gyakori vendég mostanában nálunk a Corolla, hiszen az elmúlt hónapokban az új Verso-t és tíz évvel korábbi kiadását is volt szerencsénk tesztelni. Most ismét egy típustárs volt soron, és ezúttal sem csalódtunk!

Toyota 2

2011-ben került új gazdájához az akkor kilenc éves Corolla, és nyugodtan lehet szerencsésnek nevezni az autót, hiszen a mai világban nem könnyű két gondos gazdát kifogni. Előző tulaja kilenc év alatt mindössze 56 ezer kilométert tett a Toyotába, vigyázott is rá, azonban a kötelező szervizeket nem mindig iktatta be. A vásárlást követő szükséges cserék (féktárcsák, pollenszűrő) óta egyszer sem volt probléma az autóval, a műszakin is pillanatok alatt, minden gond nélkül ment át. Igaz, az elmúlt 3 évben is mindössze 9000 kilométer került bele, tehát a jó állapot cseppet sem meglepő.

Benzines, 1.4-es motorja és 97 lóereje kifejezetten dinamikus vezetést tesz lehetővé, 1170 kilogrammos önsúlyát figyelembe véve ez szép eredmény. A Corolla úttartása magasabb tempónál is kiváló, semmi nem zörög/kopog, a futómű és a lengéscsillapítók is becsülettel állják a sarat. Vegyes fogyasztása kortársaihoz hasonlítva átlagos, 7-8 liter között van. Extrák szempontjából sem lehet panasz a 12 éves Toyotára, az elülső légzsákok a biztonságot garantálják, a vezetést pedig a fékerő-elosztóval kombinált ABS, valamint az elektromos kormányrásegítő könnyíti meg.

Toyota 5

A jelenlegi tulajdonos egy Volvo S40-et hajtott a Corolla előtt, állítása szerint mindkét autó jó választás volt, ugyan a svéd modellt kényelemben nem, ám takarékosságban megelőzi a japán. A kellemes kinézet mellé szinte gyári fényezés párosul, és a kereklámpás korszakot követő, mára már klasszikusnak számító Toyota-design köszön vissza. Az autó korát első ránézésre maximum a már mattulásban lévő fényszóróburkolatokról lehetne megmondani. A beltér szintúgy makulátlan, nincs repedező műanyag, letört kapcsoló, kiült ülés, kiváló az anyaghasználat, és dicséretes, hogy ennyi év után sem szívott ki semmit a nap, koptatott meg a használat. Elől szükség esetén nyújtózkodni is lehet, ám hátrafelé szűkül a tér, a hátsó üléssor már kevésbé tágas, a csomagtartó pedig mindössze 289 literes.

A 2002-es Corolla abszolút szerethető, kisebb családoknak, városi cirkálónak ideális, nem kell vele hetente szerelőhöz járni és kora ellenére nem lóg ki az újabb autók közül sem. Ára szintén baráti, egymillió alatt már szép darabokat ki lehet fogni, persze azért 56.000 kilométeresből nem biztos, hogy túl sok lesz a használtautó-piacon.

Adatok

Márka: Toyota
Típus: Corolla
Gyártási év: 2002
Ajtók száma: 5
Szállítható személyek száma: 5 fő
Csomagtartó méret: 289 liter
Kivitel: ferdehátú
Sebességváltó típusa: manuális, 5 fokozatú
Hengerűrtartalom: 1398 cm3
Teljesítmény: 71 kW, 97 LE
Üzemanyag típus: benzin
Saját tömeg: 1170 kg

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb