fbpx

Mindenkire gondoltak az idei AMTS-en

Idén is jelen voltunk az ország legnagyobb autókiállításán, a 12. alkalommal megrendezett Nemzetközi Automobil Motor és Tuning Show-n, ismertebb nevén az AMTS-en. A Hungexpo pavilonjai ezúttal is megteltek a legkülönfélébb járgányokkal, nem túlzás azt állítani, hogy valamennyi látogató megtalálhatta a kedvenc modelljeit, vagy akár programjait.

A pénteki napon még szellősebbek voltak a kiállítótermek, ám már ekkor látszott, hogy ezen a hétvégén sem fognak unatkozni az érdeklődők, hiszen az AMTS minden eddiginél nagyobb és látványosabb formájában nyitotta meg a hazai „szezont”. Három nap, öt pavilon, 15 ország 250 kiállítójának több mint 1000 járműve, színpadi és kültéri programok összesen 90.000 négyzetméteren – ezt kellene most egy cikkben összefoglalni, ami fizikai képtelenség, de azért az általunk elcsípett pillanatokból megpróbáljuk visszaadni a hangulatot!

AMTS 2017

A Hungexpo ilyenkor az autórajongók lelkes kisvárosává változik, ahol a tuningőrült technoviking, a Ladáját kitartóan fényesítő kiállító, és a komplett családdal kitelepülő apukák is kitűnően megférnek egymás mellett úgy, hogy mindegyikük élményekkel a tarsolyában mehet haza. Odakinn már nagyban égtek a gumik, amikor átvettük a sajtóbelépőt, és bár a drift show a szombati/vasárnapi délutánokra volt beharangozva, az OB-döntőre készülő gymkhanások edzése számunkra is megadta az alaplelkesedést.

AMTS 2017

Az „A” pavilon a maga 102 kiállítójával a rendezvény legnagyobb fedett helyszíne volt, ahol a látnivalók legjavát a tuning gépek (melyekből a „D” jelű helyszínre is kerültek bőven), átalakított, egyedi autók adták, mellékszálként pedig a nagyszínpadon két szépségverseny között bemutatták a Lada Vestát is. Porig ültetett vasak, csinos lányok, „nagyzene”, csillogó standok, továbbá a háttéripar (tuning-versenycuccok) kiállítóinak tömkelege kapott itt helyet, ahogy a fotókon is látszik, színes volt a felhozatal!

AMTS 2017

Némileg nyugodtabb, ám az új autók szerelmeseinek ideális színtere volt az importőrök és márkakereskedők által benépesített, kibővített „G” pavilon, ahol a „Magyarok a Világ Járműgyártásában” kiállítás mellett a hazánkban jelenlévő márkák nagy része a legújabb modelljeivel képviselte magát. A zöld autók mellett külön sort kaptak az SUV-k, illetve a kabriók is, előbbieknél igen népszerű volt – üléspróbák tekintetében – a Skoda Kodiaq, utóbbinál pedig a Mazda MX-5-nek nyitották ki legtöbbször az ajtaját. A Lada Hungary a teljes palettájával jelen volt, de Kia, a Hyundai, az Audi, valamint a Mercedes-Benz hazai képviseletei is méretes standokkal töltötték meg a teret, utóbbi a Silver Arrow tanulmányt is elhozta magával. Az igazi ínyencek az Alfa Romeo Giulia legerősebb változatával, a Quadrifoglióval ismerkedhettek meg közelebbről, összességében igen nívós volt az újautó-szekciója is az AMTS-nek.

AMTS 2017

AMTS 2017

A „G” szélén az amerikai óriások – Chevrolet Silverado, Buick Riviera – tornyosultak, mellettük katonai Jeep-ek, és egy K.I.T.T.-é átalakított Pontiac Firebird (David Hasselhoff plakáttal az ülésén) várta az érdeklődők tekintetét és a vakuk villanását. Innen fordultunk rá a Classic Car Show-ra, mely ezúttal az „F” pavilonba került, a bejárata melletti MAVAMSZ-sátornál pedig egyből egy hófehér, 1965-ös Giulia SS-re szegeződtek a veteránkedvelő szempárok. Restaurált és felújított keleti/nyugati autók sorakoztak ezen a helyszínen, az osztrák piacos csúcs-Nivától, a klasszikus és új(abb)kori BMW-ken át, a buborékautókon keresztül, egészen a hatalmas Csajkákig. Kicsit bántott, hogy az autókhoz mellékelt történetlapokra jó néhány esetben csak 1-2 mondat került, amit aztán műanyagtartóstól a motorháztetőre pakolták, de azért olvashattunk pár nagy sztorit is, és a sarokban lévő Ladák felett fénylő ÁFOR-felirat is ötletes megoldás volt.

AMTS 2017

AMTS 2017

Innen a „C” épületbe eveztünk át, ahová bár korban hasonló, mégis nagyon más stílust képviselő járművek kerültek. Voltak itt átalakított Skodák, tuning Wartburgok, Moszkvics Taxi, rat kocka Swift, és ritka Toyoták/Nissanok is. A LADA Baráti Kör ezúttal is kitett magáért, a HF Integrale Hungary csodálatos Lanciákkal tette érdekesebbé a terepet, de a Fritzenfest Porschéit és az Első Magyar Audiklub felhozatalát sem volt szabad kihagyni, bár a kedvencünk talán mégis a szélen, delfinarcú szelídségével meghúzódó, Orion szerviz-matricás, platós Barkas volt.

AMTS 2017

AMTS 2017

Idén is megérte tehát ellátogatni az AMTS-re, hiszen egy ingergazdag és – a sztereotípiákkal ellentétben – nagyon széles érdeklődési kört lefedő rendezvényt sikerült 2017-ben összehozni, és csak a tavalyi önmagamat tudom ismételni: már most egészen biztos, hogy jövőre sem hagyjuk ki!

Bense Róbert

Fotók: Pénzes Ádám / Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb