fbpx

Nem szeretik a Teslákat a tolvajok

Az autósok nagy félelmei közé tartozik, hogy egyszer csak hűlt helyét találják szeretett járművüknek. Szerencsére ez a Tesla tulajok körében viszonylag ritkán történik meg, annak jártunk utána, hogy vajon miért kerülik a bűnözők a luxus-villanyautót.

tesla1

Egy több tízmilliós járgánynál elvileg jogos a lopástól való félelem, azonban a statisztikák szerint a Model S az autótolvajok által legkevésbé kedvelt típusok közé tartozik. Persze ez így elsőre szépen hangzik, de jegyezzük meg, hogy a rosszfiúk nem azért hagyják ki a lehetőséget, mert megsajnálják szegény tulajdonosokat. Egészen más okok állnak a dolog mögött, sokunk számára igencsak meglepő lehet a parádés számok mögötti indoklás.

Kezdjük az elején, nyilván jóval kevesebb lehetőség van ellopni egy olyan autót, amely zárt térben van, tekintsünk is el most attól a ténytől, hogy akinek van pénze egy elektromos autóra, az valószínűleg nem a csillaggarázst fogja választani. Természetesen ezen felül még számos olyan biztonsági szerkezettel látták el a Model S-t, amely megnehezíti az eltulajdonítását, elég csak megemlíteni, hogy a Teslát csak akkor lehet (gyorsan) beindítani, ha az autót nyitó kulcs a közelben van. Talán árnyalja a képet, hogy a jármű nyitásához és helyének meghatározásához szükséges hatjegyű kódhoz könnyedén hozzáférhet egy hacker. Azonban ez még önmagában nem teszi lehetővé a beindítást, ahhoz ugyanis sokkal kifinomultabb módszerekre van szükség, persze ha ez a lehetőség nem adott, bőven elég az is, ha „kibelezik” az autót.

tesla2

De mi van akkor, ha éjszakára mégis egy zűrös helyen kell leparkolni a féltett Teslával, és pár dörzsöltebb tolvaj is van a közelben? Semmi ok a pánikra, ugyanis vélhetően a közelben lévő drágább autók közül nem az elektromosat fogják választani. Hogy miért? Nemes egyszerűséggel nincs még túlságosan jó piaca a Tesla-alkatrészeknek, mivel a Model S viszonylag fiatal típus, sőt többsége még garanciális is, ezért nincs túl nagy szükség az alkatrészekre a feketepiacon. Persze ahogy igazán beindul a használt-Tesla biznisz, ez a kép változni fog, de addigra talán már betömködik a még fellelhető biztonsági réseket a cég szakemberei.

A tavalyi, Egyesült Államokra vonatkozó statisztika mindenesetre azt mutatja, hogy ezer Model S-ből mindössze hármat loptak el, ami elég jó arány, bár nagy kérdés, hogy a számok miként módosulnak majd a Teslák elterjedését követően.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb