fbpx

Mercedes Sprinter – mindent elvállal

Nem is olyan régen az új V-osztályt és a Vivaro-t is bemutattuk, most jöjjön ismét egy hasonló felépítésű, ám kissé robosztusabb áruszállító, a Sprinter, melynek neve ismerősen csenghet bárkinek, aki valaha is foglalkozott teherszállítással.

Szerencsére már régen leszámoltak azzal az elvvel a gyártók, hogy egy áruszállító esetében elég, ha hasznos, nem kell szépnek és kényelmesnek lennie. A Sprinter amellett, hogy rengeteg feladatra alkalmas, tudásban sem kell elbújnia a többiek mögött. A piacon az egyik legjobb mutatókkal rendelkező Sprinter jó néhány járműváltozatban rendelhető. Három tengelytáv, ugyanennyi tetőváltozat és raktérmagasság, valamint négy felépítményhossz közül lehet választani, de megrendelhető félig üvegezett, vagy 6 üléssel ellátott kivitelben is. Raktere akár 17 köbméternyi szállítmányt képes elnyelni, legnagyobb változata 5 tonnáig terhelhető.

VA_11b2bc004aac4bd6b82c9a879d41b60d

De érdemes szót ejteni a komfortról is, hiszen a Sprinter nem egyszerű fapad. Az állítható, multifunkciós formában is rendelhető kormány kényelmes pozíciót biztosít. Extraként ugyan, de a műszerfal kérhető kijelzővel, valamint guminyomás-mérővel is. A váltó automata és manuális változatban is elérhető, a középkonzolon helyezték el, közel van a sofőrhöz, szükséges megoldás. Az elindulássegítő asszisztens emelkedőn nagy segítség, egy ekkora felépítményű járműnél meglehetősen hasznos, amíg a féknyomás a pedálváltásig megmarad. Érdekes széria-extra az oldalszél-asszisztens, mely automatikus fékezéssel segíti a vezetőt erős oldalirányú széllökések esetén, ez a sávtartás és a biztonságérzet növelésének szempontjából is fontos.

Sprinter-instrument-panel

A Sprinter takarékos, négyhengeres dízelmotorokkal (70, 95, 20 kW teljesítménnyel), V6-os CDI dízelmotorral (140 kW), szintén négyhengeres benzinmotorral (115 kW) és földgáz/benzin, illetve kizárólag földgázüzemű meghajtással is megvásárolható. (Natural Gas Technology). Jelentősen csökkentettek a károsanyag-kibocsátáson, a BlueEffinency csomag pedig mérsékeli a fogyasztást is.

A Sprinter ára a Mercedes által kiadott lista szerint áfa nélkül 5.947.000 forinttól 11.272.000 forintig terjed, tehát elég nagy árkülönbségek vannak az egyes típusok között. Mindenesetre akármelyik változat lesz munkára fogva, az már biztos, hogy egy szinte mindenre alkalmas, erős, biztonságos furgont kap a vásárló a pénzéért.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb