fbpx

Mazda MX-30 teszt – felvillanyoz, mert nem minden a hatótáv

Az MX-30 célközönsége szinte láthatatlan méretű, ezt tudják nagyon jól a Mazdánál is. A japán gyártó első elektromos „tömegmodellje” egyelőre főként csak reprezentatív célokat szolgál, ebből a szempontból viszont remekül végzi a dolgát. Mondhatnám úgy is, hogy annak a maréknyi embernek, akiket esetünkben vásárlóközönségnek hívunk, csináltak egy abszolút rendhagyó és számos tekintetben zseniális városi cirkálót. Sosem ültem még ennyire magától értetődő, nagybetűsen autószerű négykerekűben, amit zöld rendszámok határolnak.

mazda

Bevallom, bár nagyon érdekelnek az új autók és kedvelem is őket, kevés ébreszt bennem igazán tulajdonlási vágyat. Nem gondoltam volna, hogy pont a Mazda elektromos krumplijára fogok rákívánni leginkább az utóbbi időszakban tesztelt gépek közül, és mégis, így történt. Pedig az MX-30 az az autó, amivel kapcsolatban első hallásra és látásra minden dolgot furcsának találsz.

mazda

Kezdjük a nevével – miért pont MX, mikor eddig csak kétajtós kupék és roadsterek kapták ezt az előtagot? Mondjuk úgy, vannak finomabban szólva meglepő fordulatok a Mazda névadási stratégiájában. Az egész káosz onnan ered, hogy a Mazda 2-es városi kisautó alapjaira épülő crossover CX-3 jelölést kapott, emiatt a közepes méretű, Mazda 3 rokon SUV már nem kaphatott azonos, hozzá logikailag passzoló típusnevet. Így született meg a CX-30… Utóbbi modell jelenti a kiindulási alapot az MX-30 esetében, a két autó tengelytávja és mérete történetesen megegyezik. Érthető hát, hogy valamilyen szinten szerették volna feltüntetni a rokoni szálakat és a méretbeli azonosságot, így maradt a 30-as szám, az MX pedig minden bizonnyal egy kis kikacsintás a vezetőközpontú modellekre, hogy kellemes asszociációk ébredjenek bennünk a név hallatán. Hát legyen, egyébként is túlzottan önálló entitás ahhoz a típus, hogy ne „degradáljuk” a CX-30 elektromos változatává, ráadásul vezetni sem rossz.

mazda

Ha túljutottunk a névadáson, és lejjebb tekerünk a brosúrában, a 200 kilométeres hatótáv a következő megálló, aminél kikerekednek az ember szemei. Az MX-30 egy nagybetűsen városi autó, pontosan arra lett tervezve, hogy ingázzunk, dugóban ácsorogjunk, 5-10 kilométereket guruljunk – ezt fogadjuk el, és egyébként is valljuk be, sokan használjuk ilyen módon a napi járóst, ami cseppet sem tesz jó neki. Az más, hogy erre a célra a legtöbb ember nem tart, avagy nem engedhet meg magának egy külön járművet. Talán emiatt nehéz ezt feldolgozni a legtöbbeknek (köztük nekem is), pedig amire tervezték, arra tökéletes. Végül is, konyhai késsel sem csinálsz ösvényt az erdőben, ahogy bozótvágóval sem kensz vajaskenyeret. Mindent használjunk a rendeltetésének megfelelően, és akkor elégedettek leszünk a végeredménnyel.

mazda

Ránézésre könnyen megkülönböztethető, a fényszórók nincsenek annyira elnyújtva, mint a többi Mazda esetében, ráadásul az óriás harcsaszáj is elmarad. Ennek ellenére mégis van egy diszkrét méretű hűtőrács a lámpák között, amitől egyedi lesz házon belül. Dicséretes, hogy nem csak „betömték” az orrát amolyan vakdugó módján, ahogy azt jópár elektromos autónál megtették már a versenytársak.

mazda

Talán oldalról a legmutatósabb, érdekes sziluettet ad a hosszú motorháztető, majd az azt követő, egészen gömbölyded forma. Hátul is egyediek a két részből álló lámpák, amelyek bizonyos szögből kissé bárgyú ábrázatot kölcsönöznek a farnak. Talán itt érezni a legjobban, hogy valami formabontót (mintsem szépet) akartak létrehozni, ami jelzi, hogy ez nem egy hétköznapi, robbanómotoros modell. A show-t azonban egyértelműen az ajtók viszik, amik házon belül az RX-8-at, házon kívül pedig az i3-as BMW-t idézik meg. Szuperszexi karaktert ad az MX-30-nak, hogy a méretes, derékszögben nyitható vezető és utasoldali ajtók mögött aprócska, külső kilincs nélküli ajtókat találunk, melyek ellentétes irányba mozognak. Tiszta Rolls-Royce feeling, csak jóval kevesebb rongyrázással. És mindezt miért? Mert megtehetik. Az MX-30 egy reprezentatív célú elektromos autó, hogy bemutassa a Mazda, ők is tudnak ilyet gyártani, ha akarnak, emellett pedig egy kicsit segít abban is, hogy könnyebben maradjon a Co2 kvóta közelében a gyártó. Ez kis túlzással egy poén, ami napról napra jobban ül. Az üzletileg jelentéktelen szerep miatt engedhették a képzeletüket szabadjára a dizájnerek, és emiatt lett ennyire különleges ez a forma, ami a C-oszlopon lévő Mazda feliratokkal, a B-oszlop elhagyásával, a rendhagyó ajtókkal és minden egyéb apró részletével ki akar tűnni a tömegből, miközben mégsem hivalkodó.

mazda

A méretes ajtókat kinyitva para látvány tárul elénk – szó szerint, ugyanis a beltér legjellegzetesebb jegyei a lebegő középkonzol alatt, illetve az ajtó fogantyúk hátoldalán elhelyezett parafa betétek. Nagyon európai és letisztult a forma, a Mazda az utóbbi időben nagymestere lett az elegáns, visszafogott beltereknek. A gyártás során felhasználtak újrahasznosított anyagokat is, ez azonban a minőségérzeten nem csökkent. A Luxury Modern csomag bőr-szövet kombinációjú, világos kárpitozása az ajtókon és az üléseken is visszaköszön, kellemes tapintású. Ha a „kiegészítő” ajtók és egy-két „kevésbé frekventált” rész nem lenne kőkemény műanyaggal borítva, annyit mondanék, hogy ez bizony prémium, de így is közel áll hozzá. Meglepő volt tapasztani, hogy a viszonylag új kocsiba beülve nem a szokásos új autó szag (műanyag, ragasztóanyagok, bőr keveréke) csapott meg, hanem amolyan kellemes szoba illat.

mazda

Közel 4,4 méter hosszú, emellett 2655 mm tengelytávval rendelkezik az MX-30, azaz kompakt méretű, ennek megfelelően nem is szűkös, maximum klausztrufób egy kicsit hátul. Az első ülőlapok lehetnének hosszabbak, de rövid utakon ez nem jelent nagy problémát. A vezetőülés elektromos, az utasnak azonban nem túl elegánsan be kell érnie manuális állítással. Hátra nem olyan nehézkes a beszállás, mint amilyennek elsőre tűnik, bár nem árt, ha az elöl ülők nem kosaras alkatok. Átlagos méretű felnőttek a második sorban is elférnek kényelmesen, a kiszállást pedig megkönnyítik a vezetőülés háttámláján elhelyezett gombok, amik segítségével az utas előretolhatja az ülőlapot és a háttámlát egyaránt. Ez mondjuk menet közben nem lehet annyira vicces, kíváncsi vagyok, vajon úgy is működik-e a funkció, de erre sajnos elfelejtettünk rápróbálni. A szűk keresztmetszetet leginkább a hátsó, repülőgépeket idéző, apró és egyben fix oldalablakok adják, de erre is csak azt tudom mondani: 50-100 kilométert még ki lehet bírni egy huzamban, hosszabb útra meg úgysem merészkedik ezzel a típussal az ember, ha nem muszáj. A csomagtér pedig passzolna egy-egy kiránduláshoz is: 366 liter a gyönyörűen szóló Bose hifi nélkül, utóbbival felszerelve pedig 341 (az üléseket ledöntve 1171/1146 liter).

mazda

Megdöbbentő az autó egyszerűsége, és ezalatt egyaránt értem a vezetést és a kezelőszervek használatát is. Ilyen kettősséget elektromos, vagy legalább részben elektrifikált autóban még nem tapasztaltam. Klasszikus, analóg műszeregységeket ritkán látni már ebben a kategóriában, a mutatók közötti 7”-os kijelző pedig csak minimális mértékben konfigurálható, a legalapvetőbb információkat osztja meg velünk. Ezt részben kiegészíti a head up display, de így is első blikkre kihagyott ziccer érzése van az embernek, pedig higgyük el, ez így jó. A 8.8”-os központi kijelző a műszerfal tetejére költözött, kicsit besüllyesztve, hogy csak félig legyen kiálló tablet érzésünk. 10 évvel ezelőtti i-drive rendszereket idéz a középkonzol, amelyről irányíthatjuk a computert, azonban két-három tekerés és kattintás alatt minden fontos menüpontot elérünk, a rendszer kifejezetten egyszerű és letisztult. Sokkal kellemesebb így menet közben beállítani bármit is, mint tapogatni egy érintőfelületet.

mazda

A klímapanel ellenben érintőképernyőt kapott, de itt is gondoltak a régi iskola (és a biztonságos vezetés) híveire, így a legfontosabb funkciókat külön gombra is kitették. Miért nem tudja ezt más? Pedig olyan egyszerű…

__________________________________________________________________________________

Ha még több kül- és beltéri részlet érdekel, nézd meg az MX-30-ról készült „live” videónkat is:

Érdemes követni a youtube csatornánkat és a facebook oldalunkat, ugyanis hetente jelentkezünk élőben, hogy premier előtt bepillantást nyerhessetek egy-egy tesztautóba.

mazda

Vezetési élményben hozta a legnagyobb meglepetést számomra a típus. Városi autóként nem kalibrálták túl, 140 km/h-s végsebességet tud, míg 100-ra 9.7 másodperc alatt ér fel, ami korrekt érték, hisz ez autópályán és főúton is elegendő (amúgy is itt tölti majd a legkevesebb időt), városban pedig egyik képességre sincs szüksége. Direkt kipróbáltuk egy oda-vissza bő 100 kilométeres túrán is a nógrádi dombok környékén, minden helyzetben vette a lapot, ahogy az egy normális autótól elvárható. Akinek ez kevés, az vegyen Jaguar I-Pace-t vagy Teslát.

mazda

Érdekes módon nem kínál különböző vezetési üzemmódokat az MX-30, sehol egy Eco vagy Sport mód, és ez rettentő szimpatikussá tette az autót. Egy kiismerhető személyisége van és pont. Minden más a vezetőn múlik. Direkt nem tolták túl, mégis elektromos autókhoz hűen ugrik, ha tövig nyomod a gázpedált. Igenis elégséges a 143 lóerő és a 265 Nm nyomaték, ami 10 és 70 km/h között bármikor kellemesen hátba vág.

mazda

A gázpedál nagyon reszponzív, a kormány pedig bár nem ad sok visszajelzést, nincs túlszervózva, ám nem is nehéz. Amíg a szabályokat betartjuk, nem lehet gond, de nagyobb tempónál is csak szép lassan kezd alulkormányzott lenni, mindig érezni a határt. Nem száguldozásra termett (egyébként is 140-re van korlátozva a végsebessége), mégis jó érzés vezetni a visszafogott erő mellett is. Kellemes, nagyon autószerű a karakterisztikája, és ez most tényleg kiemelendő: a Mazda a mindenki által megszokott élményt hozza, semmi űrhajós beütés, elmarad a science fiction, a dráma és a távirányítós játék érzet is. A futómű komfortos az emelt hasmagasság ellenére, mégsem billeg kanyarokban. Pihentető az egész lénye, nyugodtságot áraszt, el tudnám viselni vele a napi ingázást. Elég csak belőni a tempomatot egy kellemes 100-110-es utazó tempóra, ekkor még a fogyasztás sem szökik az egekbe, az adaptív rendszer pedig ügyesen leköveti a forgalom ritmusát, míg mi élvezzük a Bose hifiből áradó kellemes dallamokat.

mazda

A bruttó 35.5 kWh kapacitású akkupakk a padlóban kapott helyet egy nagy adag extra merevítéssel egyetemben, többek között emiatt tudták elhagyni a B-oszlopokat is a tervezők. A tesztfogyasztásom óvatos, de nem túl finomkodó vezetéssel 18.5 kWh/100 km-re jött ki, ami nagyon kedvező. Megjegyezném, az előttem lévők 20 feletti értékkel adták le, szóval sok múlik a vezetési stíluson is. Mindenesetre hidegben inkább 130, jobb időben 150 kilométer az, ami bevállalható az MX-30-cal (de inkább kevesebb, hisz koppra ritkán mer egy ilyet meríteni az ember). Ez nem túl sok, de a napi ingázáshoz bőségesen elég. 6.6 kW-os fedélzeti töltővel van felszerelve a típus, így wallbox-ról 3-5 óra alatt, konnektorról 9-10 óra alatt tudjuk feltölteni, 50 kW-os gyorstöltőn azonban már 35-40 perc alatt felszalad 20-ról 80%-ra a töltöttségi szint.

mazda

Kicsit fáj a szívem az MX-30 miatt, ugyanis egy nagyon jópofa, alapjaiban véve modern, mégis számos tekintetben oldschool autó a szó maximálisan pozitív értelmében. Lehetne belőle nagyobb sláger is, de hát a gyártó városi autónak pozícionálja, ezt el kell fogadnunk. 100-200 kilométer extra hatótávval már megnyílna előtte a világ, még No.1 autónak is el tudnám képzelni azok körében, akik ritkán merészkednek az országhatáron kívülre. Jó hír ugyanakkor: az elektromos autóhoz mérten meglepően hosszú orrban az elektromotor mellett rengeteg hely van még, amit a gyártónál egy opcionális, hatótáv növelő Wankel motorral terveznek kitölteni. Tudom, ez az egyszerűséget és a zöldséget elrontja, mégis úgy már teljesértékű autó lehet az első elektromos Mazda. Így valóban csak városi cirkáló, de annak tökéletes.  A közel full-extrás tesztautó listaára 11.500.000 forint környékén alakul, míg az alapmodell 10.390.900-ért kapható mindenféle állami ösztönzők nélkül, ami az MX-30 méretét és összeszerelési minőségét tekintve elég jó ár.

Teszt/fotók: Bacsa Zoltán

Köszönet a Mazda Motor Hungary Kft. -nek!

A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

Kövess minket Te is!

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb