fbpx

Toyota Yaris Hybrid teszt – hófehér szamuráj

Sokunk számára a Yaris az őszinte kisautó szinonimája, amely még 2016-ban is, 17 évvel a jól ismert első széria debütálása után is az egyszerű megoldásaival és takarékosságával igyekszik felhívni magára a figyelmet. Tesztünk főhőse a harmadik generáció ráncfelvarrott változata, jóllehet a frissítés olyannyira átfogó volt, hogy maga a Toyota sem tudja igazán eldönteni, miként is hivatkozzon rá, ám az biztos, hogy – főleg a frontját nézve – messzire került a 2011-es modell formavilágától.

A Yaris ugyanis a Toyotánál éppen aktuális „szamurájra” hajazó arccal hódít, és igen, innen jött a teszt címe is, ami egyébként egy alternatív univerzumban létező popduó slágere is lehetne, de nem az, csupán az én agymenésem. Ha már feljött a szó a külsőről, a Yaris nem az a tipikus feltűnősködő jelenség, a letisztult, ám mégis modern forma azonban könnyen elfogadhatóvá teszi. Az apró, mindössze 3.95 méteres Toyota szemlátomást sem egy fenyegető óriás, ami egyrészről jó, mert mindenhová befér, másrészről viszont a helykínálattól nem szabad csodát várni.

y3

y5

A Trend felszereltségű modell beltere végtelenül egyszerű, itt azért túl radikális variálás nem történt, a műszerfal múlt évezredi, ezt egyébként a legkevésbé sem sértésnek szánom, hiszen nem lehet és nem is kell minden új autónak űrhajót imitálni. A szélső skála viszont ügyesen mutatja, hogy épp töltünk/eco-módban vagyunk/vagy nyomjuk neki, ahogy a csövön kifér. A Toyota Touch 2 nevet viselő rendszer sincs túlbonyolítva, a hétcolos érintőkijelzővel túl sok dolgunk nincs, hasznos funkció a tolatókamera, navigáció viszont nem jár, érdekes azonban az úgynevezett Hybrid energiaáramlási monitor, melyen az aktuális üzemmód, illetve fogyasztás követhető nyomon. A képernyő alatt a kétzónás, digitális klíma panelje foglal helyet, ennél közérthetőbb középkonzolt kívánni sem lehetne.

Az anyaghasználattal nincs gond, a multifunkciós kormány és az előválasztó kar varrott és bőrözött, a műanyag elemek masszívak, a szürke különböző árnyalataiban pompáznak, de legalább nem próbálták feldobni lakkozott felületekkel. Az utastér mérete – mint már említettem – természetesen kisautós, de elől kényelmesen el lehet férni. A hátsó üléssoron már más a helyzet, az egy dolog, hogy a lábtér szűkös, de sajnos rendesen kiegyenesedni sem tudtam, mert a fejem a tetőkárpitot súrolta. A csomagtartó 286 literes, de a hátsó ülések lehajthatóak, így egész korrekt teret lehet nyerni.

blank

Ugyan első ránézésre nem lehet egyértelmű, ám a Yaris által biztosított vezetési élmény összességében remek, és ez a kisautó igazi fegyvere! A 75 lóerős, 1.5-ös Atkinson-ciklusú benzines erőforrása mellett egy 45 kW teljesítményű (60 lóerős), 169 Nm nyomatékú villanymotorral gazdálkodhat, a kombinált teljesítmény kereken 100 lóerő, és bár a 11.8-as százas sprint és a 165 km/órás végsebesség nem erre enged következtetni, mégis egész fickós járgánnyal van dolgunk. Persze a kép ennél valamivel árnyaltabb, mert míg városban besegít az elektromos üzemmód (2 kilométert akár tisztán is mehetünk vele), és a fokozatmentes e-CVT is velünk van, magasabb sebességnél kevésnek érződhet a benzinmotor, és a váltónak köszönhetően átmegy egyfajta bőgő, de nem igazán gyorsuló stílusba a Yaris. A fogyasztásra is ráhúzható ez a kettősség, hiszen dugóban egyáltalán nem rossz az 5 liter körüli étvágy, de pályán 6 fölött is bőven eliszogat az apró Toyota, az átlag nálunk 5.2 literre jött ki, tehát a 3.3-as gyári adattól messze voltunk. Kiemelném még a futóművét, meglehetősen sportos, amitől ugyan némiképp nyersnek érződhet, viszont cserébe jól teljesít kanyarokban és a stabilitása is rendben van. A kormánymű szintén dicséretet érdemel, kellően élénk, mellette pedig pontos is, manőverezésnél ez, illetve az autó mérete igen előnyös tud lenni.

A Yaris Hybrid nem világszenzáció, ezt a Toyotánál is tudják, ahogyan azt is, hogy egyszerű, megbízható, és árban is elfogadható hibridautókra szükség van, az 5.3 millió forintos árcédula pedig ebben a közegben kifejezetten barátinak számít.

A tesztlehetőségért köszönet a Linartech Autó Kft.-nek!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb