fbpx

Komfortos és gazdaságos – Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybrid CVT teszt

Jelenlegi tesztalanyomat sokan illetik különböző jelzőkkel, mivel a Suzuki Swace a 12. generációs Toyota Corolla kombi kicsit átszabott ikertestvére, amelyek ugyanazon a gyártósoron készülnek.

Miért kellett a Suzukinak egy átemblémázott Corolla?

A válasz egyszerű! A szigorodó károsanyag-kibocsátási normáknak az elektromos, a hibrid és a plug in hibrid modellekkel lehet csak megfelelni. Mivel előbbiből nincs a palettában, a mild hibrid modellek mellé kellett még valami, ami lejjebb nyomja a számokat. Így a gyártó a Toyotához fordult segítségért, az együttműködés létrejött, ennek eredményeképpen pedig Az Across (Toyota Rav4 PHEV) és a Swace (Toyota Corolla Touring Sports) is bekerült a Suzuki palettájába. Ez egy win-win szituáció, mivel a Suzukinak nem kellett két, teljesen új modellt fejleszteni, csupán kicsit átkozmetikázni a meglévőket…

Mielőtt megmosolyognád, hogy a Toyotának, ez miért jó, nos azért mert nem lő a saját piacára, mivel ezek olcsóbbak, és más vásárló réteget mozgat majd meg, az átlag vásárlók nagy része nem bújja a szaksajtót így a régebben is bevált Swift, SX4 után nem kísérletezik másik gyártóval.A Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybrid külseje

A Swace alapjául a Toyota GA-C-padlólemeze szolgál, többek között ez található a C-HR alatt is. Az elsőre is látszik, hogy a lehető legkisebb erőfeszítéssel akarták Suzukissá tenni, ez leginkább az orr részen látszik meg. (Kövezzetek meg érte, de nekem jobban tetszik mint a Corolla). Elölről szemlélve meglehetősen modern az összkép, köszönhetően az egyedi LED lámpatesteknek, az ezeket összekötő fényes fekete sávnak, és az alatta található méretes méhsejt mintás hűtőrácsnak.

Oldalról látszik igazán a mérete, hiszen a 4,65 méteres hosszával majd 50 centiméterrel hosszabb a Vitaránál. Az integrált tetősín növeli a sportos jellegét, akárcsak az oldalsó ívek. Egy kis érdekesség, hogy az első sárvédőn található „Hybrid” felirat is az ikertesótól származik. A gumiválasztás sugallja a címben található, második jelzőt, ugyanis a 205/55 R16-os méret az egyik leggazdaságosabb.

A hátulján az típus- és márkanéven kívül, csak a középen található embléma változott. A lámpatestek fiatalos megjelenést kölcsönöznek neki, a különböző élek pedig szépen folytatódnak a lökhárítón, ennek köszönhetően kicsit terebélyesnek tűnik az 1,79 méter széles kasztni.


A Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybrid belseje

Az ajtót kinyitva a szaksajtót böngészőknek egyből szemet szúr, hogy a kormánykeréken található emblémán kívül szinte minden más a Corollából maradt ránk… Ez azonban egyáltalán nem baj, hiszen komfortos és tágas a beltér. A multikormány fogása és a gombok elhelyezésére nincs panaszom, a mögötte található félig digitális műszeregység színvilága és kialakítása nekem kicsit oldschool hatású, akárcsak az infotainment rendszer ikonjai és képi világa. Utóbbit könnyen át lehet hidalni, mivel az Apple Carplay-nek (vagy Android Auto-nak) köszönhetően nem kell egy percet sem böngészgetni. A középkonzol tetején elhelyezkedő érintőkijelző alatt, ízléses a klímakezelő kialakítása, a fizikai gombok kifejezetten tetszenek.


Lejjebb tekintve egy tároló és az ülésfűtések kapcsolói találhatók. A kardánalagúton kapott helyet a drive mód választó kapcsoló ( Sport, Normál, Eco és EV). A gyártó által csak CVT-nek nevezett váltó gondoskodik az erőátvitelről, bár ez nem teljesen pontos, mivel ez egy fokozatmentes automata rendszer.

Az ülések kényelmesek, még hátul is, ahol fej és lábtér akad bőven. Az 596 literes csomagtér az alsó-középkategóriában is figyelemre méltó, a két oldalt található kisebb tárolók pedig praktikusak. Utóbbi az egész autóra igaz, hiszen van pakolható rekesz bőven.


A Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybrid orrában lévő technika

Fontos leszögezni, hogy ez nem töltögetős (Plug in hibrid), hanem full hibrid, öntöltős modell, amely a fékezéskor energiát termel, ezzel töltve az akkupakkot. Az 1,8-as soros négyhengeres Atkinson-ciklusú szívó benzines egység és a villanymotor együttes rendszer teljesítménye 122 lóerő és 142 Nm nyomaték. A hátsó üléspad alatt található akkupakk lítium-ion, amely 16 kg-mal könnyebb a NiMH-hoz képest. Ennek hűtését az utastérből odavezetett levegő végzi.

A többek között a kifejezetten hibrid rendszerekhez tervezett belsőégésű egységnek köszönhetően alacsony a károsanyag-kibocsátása és még takarékos is, gyári adat szerint 4,4 literes átlagfogyasztás is elérhető, nekem a tesztidőszak alatt 5,5 litert mutatott a digitális óracsoport.  Ez, szerintem elfogadható egy ekkora  kombitól.A Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybrid vezetési élménye 

Mivel a komfort és a gazdaságosság volt a fő irányvonal az autó kialakításakor, így nem meglepő, hogy jó vele közlekedni. A futómű kellemesen kisimítja az úthibákat. Nem csak a városban van elemében, hanem autópályán is. Bent, a városban képes hangtalanul suhanni, köszönhetően az elektromos hajtásnak, nyilván ez rövidebb utaknál használható csak. Nagyobb gázadásnál magától bekapcsol a benzinmotor, amely hallhatóan, de nem vészesen bőg fel. A teszt során a normál módot használtam a legtöbbet, ez bőven elég a városban, de még főútvonalon is, nem ideges, inkább kényelmesen közlekedős. A sport mód már  intenzívebben reagál a gázadásra, ezt hangosabb motor is kíséri. Előzéseknél és bizonyos szituációkban hasznos. Eco-ban kicsit lassabban reagál mint normálban.A kormányzás visszajelzésére nincs panasz, a menetkomfort jó, szélzaj és gördülési zaj nem bántó. A hangrendszer egész jól szól.

A GL+ felszereltségen is alapáras többek között a tolatókamera ( ennek mondjuk nem a legszebb a képe, pláne sötétben), az elektromos deréktámasz és a fényre sötétedő visszapillantók. Ami nekem hiányzott az a holttérfigyelő rendszer, ami a GLX-ben már megtalálható, akárcsak a kettős LED-fényszóró, a keresztirányú forgalomfigyelő rendszer és az első-hátsó parkolóradarok.


Így fest a matek a Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybrid esetében

A konfigurátorban nincs túl sok személyreszabási opció, ugyanis csak az 1.8-as motorral, a már említett fokozatmentes automatával és elsőkerékhajtással érhető el a GL+ illetve a GLX felszereltség, amelyekhez 7 féle szín közül választhatunk. Tesztalanyom, a GL+ felszereltséggel 9 340 000 forintos listaáron érhető el, a GLX listaára 10 690 000 forint. A gyártó 900 000 forintos kedvezményeivel már kedvezőbben hangzik a vételár.

A tesztben látható autó egyébként eladóvá vált, mivel leszolgálta az idejét. Kicsivel több mint 3000 km van benne, ami egyáltalán nem sok. A linken megtalálható a hirdetés.

A Suzuki Swace GL+ 1.8 Hybridről röviden

Összességében tetszett az autó, kíváncsi voltam rá és nem csalódtam, egyáltalán nem zavart a Toyotás belső sem, hiszen tudja amit kell. Kényelmes, komfortos és gazdaságos, ráadásul olcsóbb a Toyota Corolla kombinál. Ezek mellett pedig a garancia is kedvezőbb, mivel a Toyota a hibridek esetében 5 év/100 000 km-t vállal a hibrid alkatrészekre. A Suzuki összesen 10 év/200 000 km-t vállal a Swace hajtásláncának alkatrészeire, ami meggyőző.Kövess minket Te is!

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/


Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Duna Autó Zrt. -nek!

A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb