fbpx

Körbyfények, avagy belső világítás

A külső lámpák és fényforrások után jöjjön a belső. Ne várjuk el szegény trabitól, hogy ajtónyitásra lámpákat kapcsoljon, hiszen ajtónyitásra a hűtő kapcsol csak fényt. :D :D De a belső világítás nagyon szolídra sikerült gyárilag. Éppen ezért elindultam Barátnőmmel és Viktorral, hogy led izzót vegyünk. Vettünk is, bele is tettük a gyári foglalatba, de MINEK?? Óvaintek ettől mindenkit… Kezdjük ott, hogy a gyári foglalt olyan poros, koszos volt, hogy át sem világított rajta. Elmosogattam szépen, lekezeltem a fém részeket és visszatettem az izzót, noha ekkor már éreztem nem lesz ez így jó és elég. Még aznap beszerzésre kerültek RGB LED egységek. Bár fényfüzérért indultunk rábeszéltek erre. Nem bántam meg, programozható LED-ekről van szó, egységenként 4 LED van, melyek zöld, világoskék, sötétkék, lila, piros, sárga, fehér színekben tud világítani. (remélem nem hagytam ki egy színt sem, ezek bekötéstől függnek, igény szerint van hozzá beltéri egység is).

led-modul-5050-4-rgb

IMG_5861

IMG_16832

IMG_16834

IMG_16837

IMG_16840

Ebből vettünk kettőt 1200 Ft-ért. Egy került a rakodópolc alá, egy pedig a hátsó szélvédő fölé. A kettőnek van akkora fénye, hogy bőven bevilágítja a teret. A kapcsolóknak gyári rádiónak kialakított helyet használtam, melyet egy méretrevágott és kifurkált nyák takart le. Ezt a műszerfalra tett fehér műbőr borítás alá helyeztem el, így csak a kétállású króm kapcsolókat kellett átdugni egy-egy lyukon.

Szintén ezen a “kapcsolószekrényen” kapott helyet a csomagtartóvilágítás is, melyet nagyon hiányoltam ezidáig.Kicsit később került beépítésre LED és “keret” hijján. A fényforrást nagyon olcsón sikerült beszereznem a 10. DEVIL Autótuning Show-n Debrecenben, ugyanis 1,2 méter volt 990 Ft. :) Elég baráti, ismét kapcsolóvásárlás és dologra fel, a történetet kicsit megbonyolítottam azzal, hogy alternatív kapcsolót akartam. Tehát a csomagtartónál és a műszerfalon is lehessen kapcsolni. Picit meg kell duplázni a kábelezést és tenni kell egy visszajelző ledet a műszerfalra.

A kábelezést egyébként a sofőrfelőli oldalon végeztem a hátsó kerékjárati borítást levettem mögötte tudtam elvezetni a kábelt, majd a biztonsági öv és a szőnyeg alatt át egészen a kapcsolig/biztosítéktábláig. Véleményem szerint ez is nagyon jól sikerült, bár picit túlméretezett… gyakorlatilag minden hangyát felégetek a csomagtartóban és árulhatom a friss gyrost. XD

szerző:

Vásárhelyi Tibor

http://korby-trabant.blogspot.hu/

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb