fbpx

Amikor a Nissan Terranora felkerül a Bamako 68-as sorszáma…

… vagyis egy kis ízelítő, hogyan is zajlott az autó felkészítése erre a nem mindennapi túrára.

Ebben a pillanatban a srácok már javában az afrikai kalandokban úszkálnak, viszont mi úgy gondoltuk, amíg a friss hírekre várunk tőlük – autós portál révén – bemutatjuk nektek a csapat 5. tagját, vagyis az Autót.

A Coconut Kids csapata a 68-as sorszámos Nissan Terrano Sport TD-vel vágott neki ennek a felejthetetlennek ígérkező Bamako kalandnak.

A srácok először Land Rovereket nézegettek, mivel azokhoz jobb áron lehet hozzájutni Angliában, viszont amikor ezt a 2000GBP-ért hirdetett Nissant meglátták, rögtön tudták, hogy ez lesz a jó választás, hiszen több barátjuk is ezt a modellt ajánlotta. Liverpooltól 20 percre, egy idős úr volt a tulajdonos, akivel végül 1700GBP-os árban sikerült megalkudni.

Már megvásárlás előtt tudták, hogy a féltengellyel problémák vannak, de úgy gondolták, ha négy kerékben nem használják és óvatosan veszik a kanyarokat, akkor hazajutnak vele Magyarországra, ahol is egy teljes generál várt rá a nagy kalandig. A hazaút előtt még azért felmerült egy kis kuplung probléma, amit Walesben javítottak, így nekivágtak a 2500km-nek és gond nélkül hazaértek vele – drukkolunk, hogy a Bamako is ennyire zökkenőmentesen menjen – szerk.

Itthon aztán rokonok, barátok segítségével nekikezdtek az autó felkészítésének, ami kb 1-2 hónapot vett igénybe. Cseréltek első kerékcsapágyakat, első külső féltengelycsuklókat, stabilizátor pálcákat, első fékbetéteket, szűrőket (levegő, üzemanyag és pollen), hosszbordásszíjat, a generátort is fel kellett újítani. A belső világításokat LED-re cserélték, hogy kevesebbet fogyasszon. CB rádió is került az autóba, LED fényhíd tetőre, LED Fények hátra, Extra akkumulátor hátra, valamint Extra 4-es szivargyújtó töltő is.

blank

A motor alá haspáncélt szereltek, a tetőcsomagtartót is fazonra igazították, ami eredetileg T2 Transporter-é volt.

A túra és 4×4 kaland kategóriában nincs verseny. Ez “mindössze” napi harc a túlélésért. Az ellenfelek a távolság, az idő, a kiszámíthatatlan veszélyek és akadályok mind rád várnak. A Budapest-Bamako ezenkívül a közösségről és az új haverokról szól. Esténként a táborbtűznél hasonszőrű örültek iszogatnak, sztorizgatnak. Másnap a homokból pedig vadidegenek húznak ki, akik estére már új barátok lesznek.

A futam minden évben kiemelkedő karitatív esemény Afrikában. Minden csapat ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkezik a világ legszegényebb országaiba.  Az elmúlt években ástak kutakat, építettek iskolákat, napelemeket installáltak és egészségügyi felszerelésekkel láttak el klinikákat, kórházakat. A legkiemelkedőbb karitatív munkát végző csapat nyeri el a Teréz Anya Jótékonysági Díjat.

Cikk: Kajári Hamar Ágnes

Fotók: Antal György, Horváth Péter, Kiss Barna, Molnár Tamás

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb