fbpx

Dacia Logan 1.5 dCi teszt – takarékos társ

A Dacia a Logannal képviseli a középutat, a városi kisautónak számító Sandero, a családra szabott Lodgy/MCV, az áruszállításra kitalált Dokker, és a terepre készült Duster mellett a jelen tesztünkben szereplő szedánnal teljes a paletta. A Logan régi játékos, annak idején ezzel a modellnévvel újult meg a márka, és a mai napig szép számmal vannak jelen hazánk útjain az első generáció tagjai, ráadásul árban is elérhetőek. A második széria 2012-ben érkezett, saját mércéjével mérve pedig nagy előrelépést tett a Logan II., melynek az 1.5-ös dízel kivitelét teszteltük.

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy mi az igazán csalogató az árukon kívül a Daciákban? Viszonylag egyszerű megválaszolnom: többet adnak, mint amit előzetesen várnánk tőlük. Ez igaz a Loganra is,mely sikeresen újult meg, és jó példája az olcsó, ám használható autó fogalmának. Ez a szegmens meglehetősen szellős, talán a Grantát lehet riválisként tekinteni, ám úgy gondolom, hogy jelenleg a Logan veri a mezőnyt, és még egy darabig lesz is előnye a kategóriatársakkal szemben. Hogy mire alapozom ezt az állítást? Ássunk kicsit mélyebbre tesztalanyunk tulajdonságait illetően.

log2

Ez a külső bizony teljesen európai, és kulturált, az orrát nézve bőven drágábbnak tűnik, persze az ördög a részletekben rejlik, az idejétmúlt kilincsek (igaz legalább színre fújtak) és az apró abroncsok, valamint a burkolat és lehúzó nélküli csomagtérajtó-belső azért mégiscsak szemlélteti, hogy nem egy drága autóról beszélünk. Ám szemből tökéletes! A far már kevésbé izgalmas, nem mondanám, hogy baltával faragták, de látszik, hogy itt már kevesebb energiát fordítottak a formatervezésre. Az arányok és az összkép azonban teljesen rendben van, dizájn szempontjából még 2016-ban is megállja a helyét a Logan.

Szabvány Dacia műszeregységek és középkonzol köszön vissza az utastérben, utóbbi egyébként a korrekt kidolgozású, krómmal körülvett műanyag felületével már korábban is elnyerte a tetszésemet, mennyivel kellemesebb a szemnek és a kéznek, mint a zongoralakk, amely egyébként az olcsóbb autók többségében jóval bazáribbnak hat, mint a műanyag. Multifunkciós, varrott kormány nem járt az Open-felszereltségű tesztautóhoz, manuális légkondi, elektromos első ablakok és visszapillantók, valamint a műszerfalon található információs kiejlző viszont igen. A központi, 7 colos kijelzővel rendelkező rendszerért plusz 75.000 forintot kell fizetni, a navigációért további 35-öt. Az ülések is ismerősek voltak, tartásuk nem sok, de egész kényelmesek, a helykínálat elöl és hátul is tágas, az 520 literes csomagtartó bővíthető, ám alapból is lehet bele pakolni bőven, padlója alatt pedig pótkerék található. A Logan meglehetősen magas, a kilátással nincs probléma, parkolni is egész kényelmesen lehet vele.

loganbelso

Az 1.5-ös, 75 lóerős dízelmotor kulturált járású, magasabb sebességnél szépen kisimul a hangja, és egész jó lendületet ad az 1.06 tonnás Daciának. A fogyasztása pedig vitathatatlanul a legnagyobb erőssége, az 5.2 literes átlag több, mint vállalható, óvatosabb lábbal a 4 liter is összehozható országúton, és még ECO-mód is van (bár azzal elég harmatos a dinamikája). Az ötgangos manuális jól hangolt, a még kényelmesen puha kuplung és a jól adagolható gázpedál mellé harapós fékek párosulnak. A futómű feszes, de ügyesen megbirkózik a rosszabb minőségű utakkal, a kissé talán túl finom kormánymű pontosan reagál a mozdulatokra. A 4.34 méter hosszú jármű stabilitását és kanyartartását sem érheti panasz, szépen képes kapaszkodni ívesebb útszakaszokon is.

log10

A Logan a márkapaletta többi tagjához hasonlóan egy nagyon jó ár-érték arányú autó, amely nem akar drágábbnak látszani, mint amennyit kérnek érte, viszont feladatait maximálisan ellátja, ezért aki mellette teszi le a voksát, joggal érezheti, hogy azt kapta a pénzéért, amit szeretett volna. Ezért is működik a márka stratégiája, és ezért lett a megújult Logan sikeres modell. A Dacia továbbra is olcsó, az 1.2-es motorral szerelt Access felszereltségű kivitel kétmillió forint alatti árcédulát kapott, az Open-szint 2.8-tól indul, versenyképes ár, de ezt még lehet felfelé tornászni, az Arctic-ért 3.2 milliót kell fizetni.

Köszönjük a tesztlehetőséget az Autó Triplex Kft.-nek.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb