fbpx

Ssangyong Musso Grand Premium 4WD 2.2 e-XDI teszt – Kiérdemli a tiszteletet!

A Ssangyong Musso Grand nem más, mint egy platós Rexton, ami mindenre IS jó.

Egy véletlen folytán kerültem kapcsolatba a Tesztelok.hu tulajdonosával, Kajári Zoltánnal, akivel szinte már az első pillanatokban megtaláltuk a közös hangot. Írtam az elmúlt hetekben 1-2 cikket a felületre, ami nagyon tetszett neki, így rögtön meg is léptük a következő lépcsőfokot, mégpedig, hogy egy szép napsütéses pénteki napon átadta nekem a Ssangyong Musso Grand Premium kulcsát. A történet pedig innentől lesz érdekes!

Év közepén már ültem egyben, mikor az első darabok megérkeztek az országba. Már akkor is elnyerte a tetszésemet, pedig az MX5 után nagyon más volt. Nagyon komoly kettőség jellemzi a pickupot. Kívülről robosztus és tiszteletet parancsoló, beülve pedig egy igényes, személyautós miliő fogad.

Októberben pedig végre vezethettem is, méghozzá a Musso Grand Premiumot, ami egy igazi ezermester. Konkrétan minden célra megfelel, családi autónak, munkagépnek, sőt még üzleti autónak is kiváló a megjelenése miatt.

Utóbbit nem mondhatta el magáról a koreai gyártó előző pickupja a Ssangyong Actyon Sports, ami kimondottan csúnya volt, viszont felszereltsége és megbízhatósága miatt, aki megvette az szerette.

A Ssangyong Musso Grand Premium szemből
A Ssangyong Musso Grand Premium szemből

Ezzel szemben a Musso Grand külseje kimondottan mutatósra sikerült, az orrésze a Rextonéval majdnem azonos. Végül is minek kockáztassanak, ha már valami bevált és egyre nagyobb népszerűségben örvend. Az autó oldalához érve feltűnik néhány vonal, kidomborodó részlet az öv vonal alatt – ez egy másik vonalban folytatódik a raktér oldalán is –  és az ajtók alján.

A Ssangyong Musso Grand Premium oldalról
A Ssangyong Musso Grand Premium oldalról

A hátulját sem nagyolták el, az álló tájolású lámpák kimondottan fiatalosak, a platóhátfalon látható vonalak tökéletesen illenek hozzájuk. A raktér belső borításától nem kell sokat várni ebben az esetben sem, könnyen tisztítható műanyag. Az eldugott szivargyújtó aljzatnak köszönhetően akár telefont is tölthetsz – miközben szól a zene róla – míg pároddal nézitek a naplementét a platón fekve, amely a konkurensek közül a legnagyobb.

A Ssangyong Musso Grand Premium hátulról negyvenötfokban fotózva

A Ssangyong Musso Grand Premium hátulja

A Ssangyong Musso Grand Premium platója

Beszállva a Rextonban megszokott kezelőszervek és formák köszönnek vissza. Az anyagminőség kiváló, az ergonómikus műszerfal, az elül-hátul tágas láb és fejtér mellett a hátul utazóknak meglepően széles ülőlap található.

A vonalak egyszerűek és ízlésesen ötvözik a fényes díszbetétet, a zongoralakkal, a krómmal és az alumíniumnak kinéző műanyaggal. A kezelőszervek könnyen átláthatók, megszokhatók, akárcsak a középkonzolon található érintőképernyős egység menüje.

A Ssangyong Musso Grand Premium műszerfala
A Ssangyong Musso Grand Premium műszerfala
A Ssangyong Musso Grand középkonzola
A Ssangyong Musso Grand középkonzola

Ez alatt az egyértelmű jelzésekkel ellátott digitális klíma panelje kapott helyett, még lejjebb az első ülések hűtését-fűtését szabályozó kapcsolók találhatók. A hátsó ülések (csupán) fűthetők, de az utazási élményből és a kényelmi faktorból ez mit sem von le. Sőt, a légbeömlő csak növeli.

A Ssangyong Musso Grand hátsó légbeömlője
A Ssangyong Musso Grand hátsó légbeömlője
A Ssangyong Musso Grand váltója
A Ssangyong Musso Grand váltója

A két már-már fotel szerű ülés között, a szokott helyen található az automataváltó, amely nem a Rextonban található 7 sebességes, hanem egy 6 sebességes, amely kiválóan tette a dolgát. Nem pörgette feleslegesen a motort és nem is gondolkodott a gázreakciók alkalmával.

A módválasztó gomb érdekes helyen található és elsőre nagyon fura volt számomra. Egy külön kör alakú tekerővel lehet választani az hátsókerék-meghajtás, az összkerékhajtás és a felező közt.

A Ssangyong Musso Grand kormánykereke
A Ssangyong Musso Grand kormánykereke

A sofőr előtt található fűthető multifunkciós kormánykerék nem is túl nagy és nem is túl kicsi, a fogása is kényelmes. A mögötte található 3,5 colos kijelzőn több menüpont választható és a legfontosabb információkat le lehet olvasni róla. Külön kedvencem, az index hangjának megváltoztatása opció is gyorsan meglett és át is állítottam tücsökciripelésre.

A Ssangyong Musso Grand motortere
A Ssangyong Musso Grand motortere

Na, de itt az ideje betekinteni a motorháztető alá, ami a mellkasomig ér, pedig nem vagyok nagyon alacsony. Szóval a méretes motortérben az egyetlen kérhető erőforrás, a 2,2 literes dízel található, amely 181 lóerő, 420 Nm nyomaték leadására képes. Ez meglepően jól mozgatja a 2,1 tonnás kasztnit.

A felszereltségi szintekben már több választási lehetőség van. A Plus 4WD és a Premium 4WD felszereltségei közt a legnagyobb különbség a hátsó futómű kialakításánál található. Ugyanis a laprugós hátsó merev tengely helyett a magasabb felszereltségben (ahogy a tesztautóban is) 5 lengőkaros, merevhidas hátsó felfüggesztés volt.

Emellett számos biztonsági és kényelmi funkciót tartalmaz, ebből is látszik, hogy a családosoknak is akartak kedvezni, sőt még ISOFIX  rendszer is található a hátsó ülésen, vagyis gyerekülést is lehet rögzíteni.

A Ssangyong Musso Grand hátsó üléssora
A Ssangyong Musso Grand hátsó üléssora

A Ssangyong Musso Grand 4WD 2.2 e-XDI Premium tesztautó a gyártó oldalán megtalálható konfigurátor alapján 2019 október 24-én érvényes bruttó listaára 12 350 750 Ft. Ebben olyan extrák vannak benne mint a 6 fokozatú automataváltó, ami 419 ezer pluszt jelent, az első-hátsó ülésfűtés (ülőlap-háttámla), elektromosan állítható első ülésekkel és vezetőülés deréktámasszal további 150 ezer extra költség, körülbelül ekkora tételt tesz ki a rakfelület kiegészítő műanyag tartókeret és az INDIAN vörös metál fényezés is. Az alapmodell a Plus 4WD csomaggal már kicsivel bruttó 9 millió forint felett megvásárolható.

A vetélytársakhoz képest nem kell szégyenkeznie a Musso Grandnak felszereltség tekintetében sem. A méreteit tekintve pedig kiemelkedő a többiekhez képest.

A Ssangyong Musso Grand kormánykereke
A Ssangyong Musso Grand kormánykereke

Összességében nekem tetszett az autó, az én vezetési stílusommal nem sikerült 11 liter alá vinni az átlagfogyasztást, bár hozzáteszem elég nehéz a lábam. A terepgumik ellenére nem volt zavaróan nagy zaj az utasfülkében és nem is rázott, ami szintén meglepő volt.

A Ssangyong Musso Grand a földről fotózva

Egy ekkora autóban hasznos tud lenni a tolatókamera (felbontása a prémium szegmensbe tartozó személyautókéval vetekszik, még sötétben is), a parkolást segítő radarok elöl és hátul, valamint a keresztirányú forgalomfigyelő rendszer is. Ezeken felül még 360-as kamera is kérhető felárért, a tesztelt modellben nem volt, viszont nem is éreztem hiányát. Érdekes volt látni, hogy a jóval nagyobb értékű német prémium autóban ülők is megadták neki a tiszteletet. Akármerre jártam vele, mindenhol megnézték. Az viszont zavart egy kicsit, hogy nem láttam éppen melyik fokozatban van a váltó, nekem, aki szeret mindent tudni és irányítani ez egy sarkalatos pont. A navigáció nem mindig volt pontos, valamint a fényereje este kimondottan zavaró, ennek állítási módját pedig nem is találtam meg. Azt mondom minden autóban csak ennyibe tudjak belekötni és akkor minden tökéletes lesz.

A tesztlehetőségért köszönet a Fábián Kft.-nek!

A tesztautókat a Lotus Cleaning termékekkel ápoljuk!

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb