fbpx

Mindennapi használatra alkalmas élményautó – Ford Fiesta ST (2018) teszt

Régen minden jobb volt, vagy mégsem!?

ford fiesta st

Patrik barátom tavaly év végén vásárolta meg ezt a csodálatos Ford Performance Blue árnyalatban pompázó fullos Fiesta ST-t. Sokszor volt beszédtéma köztünk az autó, már akkor is, mikor csak gondolkodott a vételen, mivel tudta, hogy én is szimpatizálok a kis hot hatchekkel. Természetesen neki kellett döntenie, de nem mondtam neki, hogy figyi, inkább ne! Még az MX5 előtt nézegettem én is a régebbi, hatodik generációs modell morcosabb változatát. Tudom, tudom, azóta már a második ST került piacra – és talán az eddigi legjobb!

ford fiesta st

A fotózás helyszínére előbb értem oda, és nem sokkal később már messziről hallottam a durrogást, majd megláttam a jellegzetes formát. Képet láttam már róla, és más színben is volt szerencsém a legújabb sportos Fiestához, de a zöldellő fák árnyékában feszítő kistermetű, ámbár morcos külsőtől leesett az állam.

ford fiesta st

A Ford Fiesta ST (2018) külső és belső stílusjegyei

A küllem a négyszöges, futófényes irányjelzős LED-fényszóróknak és az ST-logós hűtőmaszknak köszönhetően kimondottan morcos lett. Utóbbi, Patrik szerint kicsit Aston Martinossá teszi a bestiát. A karosszéria többi része is hasonlóképpen temperamentumos és sportos, a vaskos küszöbtoldat, a hátsó légterelő, a dupla kipufogóvég, a diffúzornak látszó valami és a 18-as felniken feszülő peres abroncsok harmonikus összhatást eredményeznek.

ford fiesta st

ford fiesta st

Az ajtót kinyitva egy sportos beltér tárult elém, amelyet egyértelműen a 2 Recaro ülés határoz meg, amik nem csak jól néznek ki, de a combot és a felsőtestet is remekül támasztják a tempósabb kanyarokban. Az alul lapított kormány nekem átmérőre kicsit nagy volt, ezt leszámítva kényelmes a fogása. A középen található 8,0 colos érintőképernyő és a kezelőszervek egyébként megegyeznek a többi Fiesta modellével. A 10 hangszórós, 675 W-os B&O Play audiorendszer és a pótkerék helyére beszuszakolt mélynyomó meglepően jól szól, látszik, hogy a gyárban nem csak egy kimagasló tulajdonsággal akarták elkápráztatni az ügyfeleket. A hátsó üléssor viszonylag kényelmes és a hely sem annyira kicsi, viszont a bejutás már annál nehezebb. A csomagtartó a 300 literes befogadóképességével a még használható kategóriába tartozik, amely a háttámlákat ledöntve tovább növelhető.

ford fiesta st

ford fiesta st

Szerencsére Patrik tud élni, így minden földi jót belerakatott az amúgy is gazdag alapfelszereltséggel rendelkező modellbe. A fém pedálok és a hatalmas, mutatós üvegtető sem maradhatott ki. Ezeken kívül olyan finomságok lelhetők még fel benne, mint az adaptív tempomat, az esőérzékelős ablaktörlő, a fűthető szélvédő, a táblafelismerő rendszer, a tolatókamera és radar, na meg a Performance csomag, amely a Qualfe által készített részlegesen önzáró differenciálművet, az indulást segítő automatikát és a sebességváltásra figyelmeztető jelzést foglalja magában.

ford fiesta st

A Ford Fiesta ST (2018) motorja és a vezetési élmény

A külső megfog, a belső megtart a mondás szerint. Ez igaz az autóra is, a formavilága rabul ejt, de a lényeg a felszín alatt lakozik… Még a kisautót is utolérte a downsizing, emiatt az elődhöz képest nem csak a térfogat csökkent, hanem a hengerek száma is. Ugyanis az új Fiesta ST kapta meg elsőként a gyártó 1,5 literes, háromhengeres, turbós benzinmotorját. Sokan felszisszenhetnek ennél a pontnál a hengerek száma miatt, alapvetően én semleges vagyok ebben a kérdésben, viszont az emberek többsége megbotránkozva néz arra, aki elfogadja a technika fejlődését és azt, hogy a V8 alatt is van élet. Tény, hogy a nyolchengeres és az afölötti erőforrások inkább a léleknek kellenek, mintsem az autónak.

ford fiesta st

A másfél literes egység 200 lóerő és 290 Nm nyomaték előállítására képes, sőt, utóbbi szinte állandóan rendelkezésre áll 1600 és 4000 fordulat között. Egyébként csak néha van háromhengeres hangja, az esetek többségében mély, morgós duruzsolás hagyja el a kipufogót. A takarékosság jegyében ez az erőforrás hengerlekapcsolásos rendszerrel működik, ami azt jelenti, hogy az egyes henger égésterébe nem jut benzin, így a másik kettő hatékonyabban működik magasabb terheléssel. Hengerenként négy szelep dolgozik változó vezérléssel és kettős befecskendezéssel, akárcsak egy vérbeli Mustang. Ehhez tökéletesen passzol a rövid úton járó hatgangos manuális váltó, amellyel minden mozdulat élvezetes. Ennek és a rajtprogramnak köszönhetően 6,5 másodperc alatt abszolválja az 1200 kg-os Fiesta ST a 0-100 km/órás sprintet, ami sokkal jobb élmény a valóságban, mint a számadatokat olvasva. A végsebességét pedig 230 km/órában limitálták.

ford fiesta st

A futómű hangolására nagy hangsúlyt fektetett a gyártó, elöl MacPherson, hátul pedig csatolt hosszlengőkaros futómű található, itt a rugók nem egyformák a két oldalon, ennek az az oka, hogy így nagyobb oldalterhelés felvételére képesek és stabilabbá teszik a kasztnit a kanyarokban.

ford fiesta st

A sperrdifivel kiegészülve sem dobálja a farát, éppen ellenkezőleg, könnyű íven tartani. Meglehetősen direkt módon reagál a legkisebb kormánymozdulatra is, nagyon kezes, ugyanakkor tisztelni kell a ménest, ami a motorháztető alatt lapul! A Fiesta ST vezetési élményét nehéz szavakba önteni, ezt át kell élni: a legnagyobb erőssége, a vezetés hatalmas élvezeti értéke. Kicsit hasonlít a Miatához, abból a szempontból, hogy mosolyra görbül az ember szája a volán mögött.

ford fiesta st

A kisautóban 3 féle vezetési mód közül lehet választani, ezek a normál, a sport és a verseny. Alapesetben nem történik semmi izgalmas, viszont sport módban kezdődik a varázslat. Már alapjárati fordulaton is morgósabb lesz, visszaváltáskor pedig durrog, szóval az autóval lehet normálisan is közlekedni, de nem érdemes. A legtöbbször Patrik is ebben az üzemmódban használja, mondjuk, ekkor 9-10 liter körül kajál. Ha valaki meg tudja állni, hogy egy ilyen autónak ne rugdossa a gázpedálját és tojáshéjakon lépkedjen vele, az viszontláthat a kijelzőn akár 6 liter körüli átlagot is.

Kicsit elkalandoztam, de folytatva az előző gondolatmenetet a harmadik, azaz a versenymód csupán a kipörgésgátlót kapcsolja ki, szóval ezt csak zárt pályán érdemes használni, mert így közúton könnyebb eldobni a vasat – kár lenne érte.

A Ford Fiesta ST-ről röviden

A gyártó rendkívül sok mindent belepakolt az új ST-be, aminek jobban belegondolva nem is nagyon van ellenfele a kategóriájában. Bár a VW Polo GTi és a Mini Cooper S egy ligában játszik vele, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. Viszont a Fiesta sportos változata már két generáció óta a kategória csúcsán áll.

ford fiesta st

2020 május végén 7,7 millió forint volt a kiindulási ára, ami nem rossz élvezet/érték arányt jelent. A sok újításnak köszönhetően már a régóta hiányolt sperrdifi is belekerült a kérhető extrák sorába, ami 250 000 Ft-os felár ellenében rengeteg élménnyel tud megajándékozni. A Ford konfigurátorában megnézheted a teljes felszereltségi listát és összeállíthatod a saját modelled.

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Köszönöm a lehetőséget és sok balesetmentes kilométert kívánok Tóth Patriknak.

A tesztautókat LotusCleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

Írta / fotózta: Háfra Zsolt

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb