fbpx

Aston Martin One-77 – másfélmillió dolláros bébi

2009-ben mutatták be a fényűző Aston Martint, melyből – ahogy a modellnév is mutatja – mindösszesen 77 darab készült, azok is hétköznapi ember számára felfoghatatlan árcédulával lettek ellátva. Bármilyen hihetetlen, Magyarországon is van eladó példány, igaz nálunk már 987.000.000 milliót kérnek el érte. Leírva is sok.

aston-martin-one77.jpg

Persze semmi meglepő nincs abban, hogy a korlátozott darabszámban előállított járgányt másfél év leforgása alatt „elkapkodták”, hiszen vannak olyanok, akik pont ezekre a különlegességekre utaznak.

Viszont ne ugorjunk ennyire előre, mivel a modell története egészen 2007-ig nyúlik vissza, amikor is a brit márka igazgatósága célul tűzte ki, hogy készítenek egy igazán ütős és drága Aston Martint, lehetőleg úgy, hogy a projekt nyereséges legyen. A válság küszöbén ez a feladat több volt, mint iszonyat nehéz, de az autó tervezői mindent beleadtak, a munkának pedig már 2008-ban körvonalazódtak az eredményei, ugyanis a Párizsi Autókiállításon már egész sok részlet kiderült a készülő luxusnégykerekűről.

aston-martin-one77-salon.jpg

Végül aztán a következő évben, Genfben mutatták meg a nagyközönségnek az One 77-et, a mutatós dizájn és az Aston Martin adatai lenyűgözőek voltak. A karbonból készült alváz és az alumínium karosszériaelemek ellenére is 1630 kilogrammos jármű 7.3 literes, V12-es erőforrással lett ellátva, a 750 lóerős teljesítmény fényében pedig a 354 km/órás végsebesség egyáltalán nem volt meglepő, a százas sprinthez is csupán 3.5 másodpercre volt szüksége. A sportos és vad, mégis minden sallangtól mentes, letisztult One-77 számos díjat bezsebelt, ez pedig sikerpályára állította a modellt.

aston-martin-one77-szadi.jpg

Az Aston Martin eddigi legdrágább négykerekűjére a hetvenmilliós előleg kifizetése után még másfél évig kellett várnia a leendő tulajdonosoknak, a kiszállítás 2012 tavaszán ért véget, ekkor fogyott el ugyanis az utolsó darab, ami egész jó teljesítmény ahhoz képest, hogy 390 milliót kellett érte fizetni. Azóta világszerte fel-felbukkannak belőle eladó darabok, a legérdekesebb Dubajban került elő két éve, az akkor még nullkilométeres példányért már 440 milliót kértek, ami azt mutatta, hogy rövid idő alatt egész szépet növekedett az ára, próbáljuk meg mi is, hátha pár év garázsban ácsorgás után többet fog érni az autónk.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb