fbpx

A majdnem tökéletes társ – Nissan X-Trail Tekna 1.3 DIG-T DCT teszt

A Nissan X-Trail pályafutása még 2000-ben kezdődött, amikor is a sokak számára ismerős tégla formájával berobbant a városi terepjárók piacára. Azóta már eltelt több, mint 20 év, és bemutatták a 4. generációt is, viszont jelenlegi tesztalanyom a 3. generáció ráncfelvarrott változata, amely néhány külső módosítás mellett egy új motorváltozatot is kapott, mégpedig az 1.3-as DIG-T erőforrást.

A Nissan X-Trail Tekna 1.3 DIG-T DCT külseje

Ugyan ez nem egy friss modell, de időtálló formatervezése miatt még így 2021 közepén is megbámulják a forgalomban. A gesztenyebarna-metál fényben pompázó, 4690 mm hosszú, 1820 mm széles tesztautó elég mutatós, igaz ezért a színért 220 000 Ft pluszt kell otthagyni a végelszámolásnál. Szerintem jól néz ki, de semmi olyan extra formai megoldás nincs rajta, amivel igazán kilógna a forgalomból, viszont időtálló vonalai és ez szín igazán elegánssá teszi. A ráncfelvarrásnál szélesítettek az orr rész „V” betűjén, megnyújtották a lámpatesteket és a ködlámpákat is. 

Oldalról is kellemes az összkép, a méretes világos felnik jól mutatnak a sötétebb kasztni alatt. A tetősín, az ablakok, a kilincsek és az oldalajtók alja is kapott egy kis krómozást. Hátulról szemlélve az X-Trailt kicsit fura érzetem támadt, de nem tudtam rájönni, hogy miért. Egy biztos, a facelifttel átszabták a lökhárítót, de összességét tekintve még mindig jól néz ki, és határozottan tetszik, hogy nem annyira kocka, mint az első generációs volt. 

A Nissan X-Trail Tekna 1.3 DIG-T DCT belseje

A tágas belsőtérre talán a legjobb szó a „megosztó”. Nekem személy szerint nagyon tetszik már az első pillanattól, de ismerősi körben többen öregesnek tartják. Nekem felüdülés az Arteon SB után, hogy vannak fizikai gombok, tekerők, bár a CD-s rádió fura. Hosszú percekig gondolkodtam, hogy járt-e nálam olyan tesztautó amiben találkozhattam ilyennel, aztán leesett, hogy nem is olyan régen az Isuzuban volt, bár ott DVD-t is tudott olvasni, ami azért menő. Na, de visszatérve a 3. generációs X-Trailhez, a sofőr előtt egy sportosabbnak mondható, alul lapított multikormány, mögötte pedig egy analóg óracsoport található, középen egy álló tájolású digitális kijelzővel, amelyről hasznos infók olvashatók le. 

A bal tér magasságában elhelyezkedő kapcsolók „érdekesek” voltak, mivel egyáltalán nem esnek kézre, és még a figyelmet is elviszik, ha mondjuk menet közben akarjuk kapcsolni a kormányfűtést vagy az ECO módot.

Az infotainment érintésérzékeny kijelzőjét kicsinek találtam és a pozícionálása sem éppen csillagos ötös, ugyanis nagyon le kell tekinteni a navigációhoz. A képi világa is hagy némi kívánnivalót maga után, de mellette szól, hogy a rajta futó rendszer jól működik, és az Apple CarPlay is stabilan működik vele. A kétzónás klíma vezérlője átlátható és egyértelmű, ismét kihangsúlyoznám, külön öröm, hogy mindennek van fizikai gombja, tekerője! A középkonzol aljában USB csatlakozó, szivargyújtó és egy kis tálca található. A két ülés között az elektronikus kézifék, a 7 sebességes DCT váltó karja, hűthető italtartók és egy méretes tárolórekesz kapott helyet.

Az ajtókon felfedezhető BOSE felirat azt sejteti, hogy ebben bizony jól fog szólni a muzsika, mégis azt kell mondanom, sajnos nem az igazi. Nem Sokol rádió, de hallottam már szebb és jobb hangzású rendszert is. 

A méretes panorámatető pozitív hatással van az utasok térérzetére, még a bézs színű rolót behúzva sem volt bezártság érzetem. A hátul is fűthető gesztenyebarna bőrülések jó oldaltartással bírnak, kényelmesek és talán nem is koszolódnak be könnyen. Hátul is bőséges fej és lábtér áll rendelkezésre, egy dolog viszont furcsa volt a hátsó üléssorban: a könyöklő, amelyet lehajtva simán hátra lehet nyúlni az 565 literes csomagtérbe.

Nissan X-Trail Tekna 1.3 DIG-T DCT hajtáslánca 

A 3. generáció faceliftjével érkezett a közvetlen befecskendezésű, 4 hengeres 1332 cm3-es turbós benzines egység a kínálatba, amely 160 lóereje és 270 Nm nyomatéka elsőre kevésnek tűnt az 1560 kg-os kasztnihoz, aztán másodjára és harmadjára sem változott ez az érzésem. Nyilván ez megint a tipikus kinek a pap, kinek a paplan szituáció, de nekem hiányzott belőle az mélyről jövő nyomaték, amit elvárnék egy ilyen autótól. Ezen a ponton azért szeretném „megvédeni” a Nissant, mert ez nem az ő hibájuk, erről a még mindig népszerű downsizing őrület tehet, amely miatt a blokk súlyát is csökkentették, mivel a főtengely csőszerkezetű és polimer főtengely csapágyakat kapott. 

Az erőátvitelről egy hét gangos duplakuplungos sebességváltó, DCT gondoskodik. Ez lényegében automataváltóként viselkedik, de tulajdonképpen két összeillesztett manuális homlokkerekes sebességváltó alkotja. Ez azért lényeges, mivel ennek fenntartási költsége alacsonyabb, mint egy bonyolultabb automatáénak. 

Az elől MacPherson, hátul többlengőkaros futóművel rendelkező 3. generációs Nissan X-Trail 11.5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, a tesztidőszak alatti fogyasztásom 8.6 liter lett, ebben volt autópálya, főútvonal és városi dugózás is. Utóbbi alkalmával az adott útra vetített fogyasztás szépen fel tud szökni 14-15 liter köré, ezt nyilván az autópályás, tempomatos szakasz ellensúlyozza…  

Nissan X-Trail Tekna 1.3 DIG-T DCT vezetési élménye

A teszthét alatt én jól éreztem magam a volán mögött a bőrülésben, amely hosszú úton is kényelmes és jó oldaltartással bír. Az indítás után D-be húzva a váltó karját, majd a gázra lépve kicsit hezitál a rendszer, majd megindul, nekem ez a reakció idő fura volt elsőre, de sikerült megszokni. A későbbiekben a váltó szépen, szinte észrevétlenül dolgozik, remek összhangban van a motorral. Szintén pozitív, hogy ez a kis 1.3-as blokk még autópályás tempónál sem jön zavarba, szépen állja a sarat. 

A futómű nem rossz, bár a nagyobb úthibákat azért megérzik az utasok, a kormánymű visszajelzése az elvárt szintet hozta, bár, ha nagyobb lendülettel érkezik meg az ember egy élesebb kanyarba, alulkormányzottá válik a technika… Ha számít rá az ember és nem száguldozik, akkor viszont nincs vele semmiféle probléma. 

Ami a komfortérzetet illeti, arra aztán igazán nem lehet panasz, a hatalmas panorámatető és a világos tetőkárpitnak köszönhetően igazi szabadságérzetet ad, még a hátsó üléssorban utazóknak is! 

Így fest az árazás a Nissan X-Trail Tekna 1.3 DIG-T DCT esetében

A tesztautó a konfigurátorban elérhető legmagasabb, Tekna felszereltséggel került a kezeim közé, ebben már többek között van tempomat (nem adaptív), sávelhagyásra figyelmeztető, 360 fokos kamera rendszer, 7 colos Apple CarPlay-jel/Android Autóval kompatibilis infotainment kijelző, intelligens parkolóasszisztens és BOSE hifi. Így 12.2 millió forint körül áll meg a végösszeg a ráncfelvarrással érkező 1.3-as turbós benzinmotorral.

A Nissan konfigurátorában te is összerakhatod a számodra legideálisabb modellt.

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztünket a Ferihegy Autó Kft. támogatta!

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

 

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb