fbpx

50%-kal lett drágább a nikkel, ami nélkül nincs tömeges villanyautózás

Az ukrán-orosz háború, az esésre játszó szereplők és a piacokat jelenleg uraló félelem 50 százalékkal drágább nikkel árakat eredményezett nagyon rövid időn belül.

Nikkel nélkül nincs tömeges villanyautózás, ráadásul ettől a nyersanyagtól függetlenül a neongáz és a palládium elérhetősége és árai is gondot okoznak jelenleg a gyártóknak. Ennek tetejébe még az Oroszországban elérhető, a globális ellátási láncban komoly szerepet betöltő nyersanyagok bizonytalan ideig tartó elérhetetlensége tovább fokozza a totális tervezhetetlenséget.

Aki a történelmi magasságokba szökő üzemanyagárak láttán a villany irányába, vagy legalábbis a részben villany PHEV autók irányába megy, annak ezek nagyon kedvezőtlen hírek, karöltve az egyre emelkedő áramköltségekkel. Bizonyos gyártók közben elkezdték korlátozni a BEV és PHEV autóik rendelhetőségét a kiszámíthatatlanság miatt. Az üzleti kihatások mellett a CO2 kvóta teljesítése miatt lehet ez gond hosszabb távon az EU-s piacon.

Jelenleg úgy tűnik, nem sok “menekvés” van. Az üzemanyagok drágák, a villanyautók korlátozottan elérhetőek, az áram nem otthon töltve szintén húzós.

Várkonyi Gábor Blog

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb