fbpx

Új kompakt SUV a Skodától – íme a Karoq

Teljesen új fejlesztésű kompakt szabadidő-autóval jelentkezett a Skoda a Karoq személyében. A friss modellt új vezetői segédrendszerekkel, teljes egészében LED-technikájú fényszórókkal, valamint a Skoda járművei között első ízben egy digitális műszeregységgel kombinálja.

Öt motorváltozatot kínál 85 kW (115 LE) és 140 kW (190 LE) közötti teljesítménnyel, ezek közül négy erőforrás új. A VarioFlex fantázianevű hátsó üléssor, vagy a csomagtérajtó kéz nélküli nyitását lehetővé tévő virtuális pedál csak két különlegesség a márka új kompakt SUV-jának intelligens megoldásai közül. Különösen hosszú tárgyak is szállíthatók az autó belsejében az előredönthető első utasülés jóvoltából.

Skoda Karoq

A Karoq 4382 milliméter hosszú, 1841 milliméter széles és 1605 milliméter magas. A 2638 milliméteres tengelytávolsága is utal a nagyvonalú térkínálatra. A csomagtér befogadóképessége fix hátsó üléssor esetén 521 liter, előredöntött üléssorral pedig 1630 literre nő a térfogata. Az opcionális VarioFlex hátsó üléssor esetén a csomagtartó mérete 479-588 liter között variálható. A VarioFlex rendszer a második üléssor három különálló üléséből áll, amelyek egyenként állíthatók és el is távolíthatók – így a modell akár 1810 literes raktérrel is büszkélkedhet.

Innovatív connectivity megoldásaival a Karoq kategóriája élén áll. A rendszer elemei a konszern második generációs Moduláris Infotainment-koncepciójának berendezései. Modern funkciókat és csatlakozási megoldásokat kínálnak, s mindegyik kapacitív érintőképernyővel rendelkezik. A Columbus és Amundsen csúcsberendezések WLAN-hotspot funkcióval is rendelkeznek. A Columbus esetében kívánságra LTE-modul is elérhető, amely a jelenleg létező leggyorsabb mobiltelefonos internetkapcsolati szabvány. Ezzel az utasok okostelefonjukon vagy táblagépükön szabadon böngészhetnek.

A Skoda Connect új mobil online szolgáltatásai mind LTE-képesek, és két kategóriára oszlanak: az Infotainment Online szolgáltatásai információt és navigációs támogatást kínálnak, míg a Care Connect műszaki hiba és vészhelyzet esetén nyújt segítséget. Az Emergency Call (Segélyhívás) gombot – amely Európában csak 2018-tól válik majd kötelező szériafelszereléssé – már most kínálja a márka a Care Connect szolgáltatás keretében. További online szolgáltatások elérhetők a Skoda Connect alkalmazás használatával. Többek között az autó okostelefon segítségével a távolból ellenőrizhető, finomhangolható és megtalálható. A magasabb szintű infotainment rendszerek esetében a SmartLink+ már a szériafelszereltség része. Az induktív töltést is kínáló MobilBox a telefont a jármű tetőantennájához kapcsolja, s egyúttal vezeték nélkül tölti a készüléket.

Skoda Karoq

A Karoq esetében vezetői segédrendszerek átfogó kínálata áll rendelkezésre. Kényelmet növelő új rendszer például a Park Assist, a Lane Assist sávtartó rendszer vagy éppen a Torlódási asszisztens. Még fokozottabb biztonságról gondoskodik többek között a Blind Spot Detect holttér-figyelő rendszer, a Front Assist ráfutásgátló, amely prediktív gyalogosvédelmi funkciót is kínál, vagy az Emergency Assist vészhelyzeti segéd.

Első ízben vetették be Skodában a digitális műszeregységet. A Karoq paneljében az egyes műszerek az egyéni igényekhez igazíthatók. Az Ambition felszereltségi szinttől fölfelé opcionális felszerelésként érhető el a teljes egészében LED-technikájú fényszóró, amelyeket átlátszó üvegű optika jellemez. Az utastérben az ajtók és a műszerfal új dekorbetétjeinek tíz választható színt kínáló, LED-technikájú hangulatvilágítása gondoskodik a hangulatos légkörről.

Szintén az Ambition felszereltségi szinttől fölfelé elérhető az Vezetői profil választás, amely a Normal (normál), Sport, Eco (gazdaságos), Individual (egyéni) és Snow (hó, a 4×4 változatok esetében) menetprogramokat kínálja. Az összkerékhajtású kivitelek Offroad üzemmódja tovább javítja a menetjellemzőket a szilárd burkolatú utakról letérve.

A Karoq esetében összesen öt motorváltozatból áll a kínálat – két benzinesből és három dízelmotorból. A palettán mindkét benzinmotor újdonság és a dízel egységek közül is kettő új. Az erőforrások összlökettérfogata 1,0, 1,5, 1,6 és 2,0 liter, teljesítményük a 85 kW (115 LE) és 140 kW (190 LE) közötti tartományt fedi le. Mindegyik motor turbófeltöltéses és közvetlen befecskendezéses, emellett kelléktárukban a stop-start rendszer, valamint a fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás rendszere is megtalálható. Különösen takarékosak és megfelelnek az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabvány előírásainak. A legerősebb dízelmotor kivételével minden aggregát választható hatfokozatú manuális váltóval vagy hétfokozatú DSG kettős tengelykapcsolós automatizált váltóval. A 140 kW (190 LE) teljesítményű 2.0 TDI esetében szériafelszerelés az összkerékhajtás és a hétfokozatú DSG váltó. Az új 1.5 TSI különlegessége az aktív hengerlekapcsolás technikája.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb