fbpx

Volkswagen Golf V teszt – mindennapi célokra

A Volskwagen Golf ötödik generációját teszteltük 2006-ból, a gyártási időszak közepéről. Maga a modell jó előtörténettel rendelkezik, 2004-ben az Év Autója cím második helyezettje lett (holtversenyben a Mazda 3-mal), és ennek megfelelően mindenki igényét igyekezett is kielégíteni. Készült belőle 3 és 5 ajtós ferdehátú, kombi és egyterű is Volkswagen Golf Plus néven.

Az előző generációhoz képest nem csak méretbeli különbségek vannak, hanem elég sok formai változáson is átesett az V-ös Golf. Formavilágát tekintve az alapkonstrukcióhoz nem nyúltak, ám mégis kapott egy kis pluszt, amitől meg lehet különböztetni a két modellt.

Elölről hátrafelé haladva az első lökhárítón a teljesen körbeölelő díszcsíkot felváltotta a két darabból, első fényszóró alatt elhelyezett elem. Az oldalsó tükrök nagyobbak lettek, így már az index integrálása is lehetővé vált. A hátsó ajtók formája is ívesebb lett. A csomagtartó zárszerkezetét a Volkswagen logóban rejtették el, a hátsó lámpákat hosszan elnyújtott lámpatestekre cserélték, a hátsó lökhárító díszelemeit pedig az ötödik generációs modellek már elhagyták. Pár hajszálkarcot fel lehet fedezni a hátsó sárvédő íveknél, de a kasztni alapvetően sérülés és rozsdamentes.

Az utastér visszafogott, kissé natúr, de mégis elegáns vonalvezetése kellemes hatású, a tető és az ajtókárpitok nem lógnak, az üléshuzatok nincsenek kiszakadva. A váltószoknya és a kézifék markolata is ép tudott maradni a 12 éves pályafutása alatt. Az anyagok minőségére és tartósságukra sem lehet panasz.

A vezetőülés gerinctámasszal van ellátva, mely remek tartást ad a sofőr hátának, emiatt nagyon kényelmes vele az utazás, elegendő fej és lábteret kapunk elől és hátul is. Külön érdekesség az a helykínálat, hisz minden apró zug ki van használva, emiatt rengeteg tárolórekeszt fedezhetünk fel az autóban, legyen az a hatalmas kesztyűtartó, az első kartámasz, vagy éppen a hátsó pohártartó is roppant kényelmes extra.

Utasként is komfortos az utazás, a fejtámlák puhák, és hátul is található könyöklő, az elmaradhatatlan síléctartóval. A csomagtartó elfogadható, 350 literes űrtartalommal bír, de ha ez nem lenne elég a hátsó ülések lehajtásával egészen 1305 literes raktérré bővíthetjük.

Ennél a modellnél 8 féle felszereltségi szintből lehetett választani (Atlanta, Atlanta Perfekt, Comfortline, Trendline, Highline, Sportline, Perfekt, Premium). A tesztautónk Comfortline osztályba sorolható, amibe beletartozik az ABS, ASR, kétzónás félautomata klíma, az esőszenzoros ablaktörlő berendezés, vagy a sebességszabályzó (tempomat) is. Külön extraként került bele a hátsó parkolóradar, és a fűthető első ülések.

A Golf V generációját 12 féle benzinmotorral és 7 dízelmotorral szerelték, ahol az 1.4 literes 75 lóerős volt a leggyengébb, a legerősebb társa pedig az R32-es, 3189 köbcentis, V6-os, 250 lóerős változat. Dízel fronton a szívó 2 literes 75 lóerős, a csúcs dízelt pedig a szintén 2 literes TDI motor jelentette a maga 170 lóerejével. (Megjegyzendő, hogy rengeteg változat készült ebből a szériából pl.: GT, GTI, R32, de említésre szorul a Speed, Pirelli, Fahrenheit és a GTI W12-650-es kiadás is.)

A tesztautónk erőforrása egy 1595 köbcentis, 4 hengeres, 8 szelepes szívó benzinmotor, amely 102 lóerővel és 148 maximális forgatónyomatékkal rendelkezik (3800-as fordulatnál már le is adja). Gyorsulása 0-ról 100-ra egy tized híján 11 és fél másodperc, végsebessége 184km/óra. Ez a motor az 5 sebességes manuális tengelykapcsolóval válik teljessé, a váltó útja és sémája kifogástalan. A hangja alapjáraton nagyon csendes, 3000-es fordulattól jön meg, 5000-től egészen 5500-ig viszont már-már „üvölt”.

A gyári fogyasztási adatok elég magasak, városban 9.9 literre van szüksége papíron, országúton már sokkal kedvezőbb a helyzet 5.6 liter, vegyesként 7.7 literre jön ki. A tényleges fogyasztási adat azonban már reálisabbnak tekinthető, városban 8-8.2 literrel el lehet vele járni, igaz országúton 6.5 litert is megkívánhat, a vegyes fogyasztás pedig 7 liter körül alakul 100 kilométerenként.

Alanyunkban 168.400 km van, a kopó alkatrészeken kívül még nem nagyon kellett hozzányúlni, a vezérlés cseréje viszont hamarosan esedékessé válik. Vezethetőségét és dinamikáját tekintve – az 1292kg-os kocsiszekrényhez képest – egész fürge, az elektromos szervokormánynak köszönhetően pontosan terelgethető, a fűtőmű a kisebb és közepes úthibákon szinte átsiklik, nagyobb sebességnél is stabil tud maradni.

A mai használtautó piac egyik kimagaslóan kedvelt modelljének mondható, így az árbeli szórás igen jelentős. Leharcoltabb testvéreit már 400 ezer forint környékén meg lehet vásárolni, viszont a skála elég széles, 2.5 millió forintig lehet találni V-ös Golfot, felszereltség és motor, valamint állapot függvényében.

Cikk : Lajos Zsolt
Képek : Kathi Imre, Kocsis Gábor, Lajos Zsolt

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb