Elektromos autó

Vad koncepció – Citroën Survolt

Biztosan sokan találkoztatok már az internet bugyraiban ezzel az elképesztő külsővel megáldott Citroënnel, amely – bármennyire is meglepőnek tűnik – létezik, és ugyan nem került sorozatgyártásba, de készült belőle működőképes példány, ami már önmagában nagy szó.

Citroen-Survolt-Concept-2010-Photo-07-800x600

Néha szükség van az alkotói szabadság kiélésére, így gondolták a francia gyárnál is, másképp nem születhetett volna meg ez az érdekes tanulmány még öt évvel ezelőtt. A Survolt nevéből könnyen kikövetkeztethető az elektromos meghajtás, és talán az is, hogy a korábbi koncepcióautó, a Revolte irányvonalát továbbfejlesztve hozták létre. Hogy hol csúszott meg az a bizonyos ötletbödön, nem tudhatjuk, de a képeket elnézve a Revolte amúgy is izgalmas formavilágán sikerült még egy nagyot tolni a tervezőknek. Hogy bizonyítsák, a Survolt nem csak egy kósza ábránd, meg is építették, sőt nem is akárhol tesztelték a villanygépet. Amellett, hogy megmutatták azt, hogy egy látványautóból is össze lehet rakni egy működőképes sportgépet, marketingeszköznek is kiváló volt a Survolt.

Első ránézésre megállapítható, hogy az életre hívott tanulmány nem egy óriásautó. A mindössze 3.85 méter hosszú 1.87 méter széles és 120 centis magas Survolt egészen apró sportkocsi hatását keltette, súlya ennek ellenére elég masszív volt, 1150 kilogrammot nyomott. A sporthatást fokozta az ovális orr, amit a kerekded hűtőrács és a csíkszerű LED-fényszóró tette még izgalmasabbá, a Batmobilra hajazó hátsó részről már nem is beszélve.  A tesztelésére végül Le Mansban került sor, a két villanymotorral ellátott 300 lovas vas 260 km/órát ért el, a lítium-ion akkumulátorok összesen 200 km hatótávot biztosítottak.

Citroen-Survolt-Concept-2010-Photo-02-800x600

Ami bizonyos, hogy ilyen formában a Survolt valószínűleg nem fog kikerülni az utakra, azonban az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a koncepcióautók sok esetben részleteikben kerülnek át az új modellekbe. Bár volt szó arról, hogy az extravagáns villanyautó esetleg a versenypályán tovább élhet, és egy márkabajnokság keretei között még több példányt készíthetnek, de öt év távolságában erre már elég kevés esély van. A Citroënnél azonban nem álltak le a „jövőautók” tervezéseivel, legutóbb a Drivine DS-ről láthattunk impozáns fotókat, és bizony érezhető a Survolt szelleme, igaz a szériagyártás még ennél a típusnál sem biztos, de már jóval közelebb áll hozzá, mint elődei.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

zparts autóalkatrész
Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Back to top button
Close