fbpx

Újabb jövőautó a Mercedestől – F 015 Luxury in Motion

A német óriásnál szeretik pedzegetni az elkövetkezendő évtizedek autózásának lehetőségeit, az F 015 személyében pedig ismét egy olyan „űrhajót” ismerhetünk meg, amely valószínűleg ebben a formájában soha nem lesz szériaérett, mégis hihető képet fest a jövőről.

f0153

A héten már cikkeztünk hidrogénmeghajtású autóról, ám a Mercedes új tanulmánya egészen más dimenzió, nyugodtan mondhatjuk, hogy a két jármű totálisan más ligában játszik. Az F 015 még nagyon messze van, és ilyenkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a tervezők szárnyaló képzelete nem mindig a szükségleteket, mindinkább a dizájnt és a futurisztikus megoldásokat helyezik előtérbe.

A Las Vegasi Consumer Electronic Show keretein belül néhány héttel ezelőtt bemutatott Mercedes koncepció nem más, mint egy autonóm rendszerrel ellátott luxusjárgány, mely teljesen átírja az autó fogalmát. Az 5.25 méter hosszú F 015 olyan belülről, mint egy modern iroda. Eleve feltűnő, hogy nincs B-oszlop, ennek köszönhetően a beszállás könnyebbé válik, ez persze annak is köszönhető, hogy a hátsó ajtók is hátrafelé nyílnak, az egész úgy fest, mintha egy ablakon át másznánk a jövőbe.

f0151

Hogy miért is fontos, hogy guruló szobát varázsoljunk az autókból, erre a Mercedesnek egyetlen, de annál ütősebb magyarázata van. A jövőautó tervezői szerint nagyjából húsz éven belül a zsúfolt városok és a dugók miatt felértékelődik az ücsörgéssel töltött idő. A mobiliroda ötlete most igazán reális képet kapott, az egymással szembe fordítható ülések, az érintőpaneles ajtók, valamint az óriási kijelzők mind-mind erősítik ezt az érzést.

Persze azért eredeti funkcióját sem veszítette el teljesen a Mercedes, igény esetén vezethető, ám sem a kormány, sem a „műszerfal” nem egyenlő a ma ismert és használt technológiákkal. A teljesen minimalista, pusztán mozdulatokkal is irányítható, érintős konzol kizár minden más mechanikus módon működő kapcsolót. További érdekesség, hogy az F 015 összes létező lámpája LED-es, a hűtőmaszk szintén, ennek színe még változtatható is. A hidrogénmeghajtású jármű egyébként 6.7 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás sebességet, 200-nál szabályoz le a rendszer. A tervezők szerint 1100 kilométeres hatótáv érhető el, százon pedig mindössze 0.6 kg hidrogént eszik.

f0154

Lehet, hogy az F 015 néhány évtized múlva már csak egy porosodó emlék lesz az autózás történelemkönyvében, de már most kezdhetünk barátkozni azzal a gondolattal, hogy a közeljövőben egyre inkább ebbe az irányba fordul majd a gépjárműipar.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb