fbpx

Peugeot Expert teszt – a szállító

Az első generációs Peugeot Expertet 1995-ben kezdték forgalmazni, hosszas és eredményes gyártási folyamat után pedig 2007-ben érkezett a második generáció, ami egy évvel később már az év kishaszongépjárműje díjat is bezsebelte, (a címét megosztva kapta meg a Citroën Jumpy-val és a Fiat Scudo-val). Nem mellesleg óriási fölénnyel utasította maga mögé a Renault Kangoot vagy éppen a Nissan Cabstart. A most következő tesztalanyunk egy 2013-as, második generációs, faceliftes modell, mely igazi céges (ám nem leharcolt) mindenes.

Az előző szériához képest jó pár módosításon átesett az Expert. Ami szembetűnő változás, azok az első lámpák – a régi kockaságot a második generációnál már íves lámpatestre cserélték. De újragondolták a lökhárítót is, a Peugeot embléma sokkal nagyobb lett mint korábban, az oldalsó tükrök is méretesebbek lettek, a kilincseket is kicserélték, az autó oldalára pedig fekete díszlécek kerültek. Méretbeli különbségek is felfedezhetőek (egy ilyen autónál kifejezetten fontosak a számok). A második generációs modellnek a hossza majdnem 37 centiméterrel hosszabb (4805 mm), 8,5 cm-rel szélesebb (1895 mm), és közel 3 cm-rel magasabb is (1964 mm), a tengelytávja pedig 176 mm-rel lett nagyobb (kereken 3 m).

Raktérfogata 5  a hasznos terhelése 1200 kg (amely 385 kilogrammal több, mint az első Expertben). Az autó súlya 7 kg híján 1,7 tonnát nyom, és kiemelendő, hogy fékezett utánfutóként 2 tonnát is el tud vontatni.Tesztmodellünket kétféle hosszúságban (4,8 és 5,1 m) és kétféle magasságban lehetett kapni (1,9 és 2,27 m hagyományos felfüggesztés esetén, illetve 1,9 és 2,2 m-re csökkentve pneumatikus felfüggesztéssel). A hasznos hossz 2,26 és 2,56 m.

Összesen három változat készült az Expertből, rövid alacsony furgon (ilyen a tesztben szereplő), hosszú alacsony furgon és hosszú magas furgon. 2007 és 2012 között készült ebből a modellből Peugeot Expert Tepee 9 férőhelyes furgon, amit lehetett kapni összkerékhajtással, Grip Control intelligens kipörgésgátlóval, vagy 6 sebességes automata váltóval.

Az autó belső része tipikusan kisteherautós. Sok tárolóhelyet kapunk, amelyek megtalálhatóak a műszerfalon, a kormányoszlop alatt, az első ajtóknál és az üléspad alatt. Ha magas emberek vezetik az Expertet, azoknak viszont elég kényelmetlen lesz hosszútávon, hiába állítható a vezetőülés elég kevés hely jut a lábnak. Az Expert alapfelszereltségébe beletartozik az ABS (Blokkolásgátló), az AFU (Vészfékrásegítés), az ESP (Menetstabilizáló) – borulásvédelemmel, továbbá külön extraként került bele a tolatóradar, és az elektromosan állítható, fűthető és behajtható külső tükrök.

Négy dízel és egy féle benzinmotorral dobták piacra az Expertet. A leggyengébb dízel az 1560 köbcentis 90 lóerős, legerősebb testvére az 1997 köbcentis 163 lóerős motor, míg a benzines társa a szintén 1997 köbcentis, 120 lóerős változat.

Tesztautónk erőforrása egy 4 hengeres, 16 szelepes, 1997 köbcentis, 128 lóerős (változó geometriájú turbófeltöltővel szerelt) HDi dízelmotor, amelynek a maximális forgatónyomatéka 320 Nm, amit 2000-es fordulattól le is ad. Végsebessége 165 km/óra környékén alakul, gyorsulása 0-ról 100-ra egy tized híján 16 másodperc.

Ehhez a motorhoz egy manuális, 6 sebességes sebességváltó kapcsolódik, amely rövid úton jár, váltási sémája elfogadható. A pedálelrendezése ”teherautós” lefelé nyomós, viszont a pedálok méretei és a köztük lévő távolság elég szűkös. Ennek a motornak a hatalmas előnye a kedvező fogyasztása, a gyári adat városban 7.6 liter, az országúti 5.8 literre tehető, vegyesként 6.4 literre van szüksége 100 kilométerenként. A tényleges üzemanyag felhasználás nem sokkal tér el a gyárban megadott adatoktól, városban 7,7-7,8 literre jön ki, vegyesként viszont 1 literrel kér többet, durván 7,5 literre jön ki az átlag.

Alanyunkban párszáz híján 30 ezer lefutott kilométer van, olajcseréken kívül a részecskeszűrőt kellett kitakarítani. Vezethetősége átlagos, a sebességfüggő szervokormány miatt könnyen az úton lehet tartani, kanyarokban nagyobb sebességnél lehet érezni, hogy picit beleng a kaszni, de a sztrádákon is jó terelgetni. A futóműve nem meglepő módon egy kicsit keményre sikerült, emiatt az úthibákat meg lehet vele érezni, (de ha meg van terhelve az autó, akkor ez az érzésünk elmúlik).

Alkatrészből nincs hiány, az ellátottság remek, köszönhető ez annak is, hogy az Expert a Citroën Jumpy-val és a Fiat Scudo-val is lényegében megegyezik. Emiatt szinte A-tól Z-ig megtalálható a leggyengébb import és a gyári, jó minőségű alkatrész is. A mai használtautó piacon az erős középmezőnybe sorolható, 1,5 millió és 3,5 millió forintig megtalálható motor/felszereltség/kivitel függvényében. Mindazonáltal ebből és a korábbi modellekből is elég sok a lelakott és a sok kilométeres példány, amelyeket célszerű elkerülni.

Cikk : Lajos Zsolt
Képek | Videó : Kocsis Gábor, Lajos Zsolt

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb