fbpx

KIA Sportage GT-line 230 Hybrid 2022 bemutató – Egyetlen SUV-ot sem kívántál még ennyire…

Mikor legelőször megpillantottam az ötödik generációs Sportage-et, már akkor az az érzésem támadt, hogy ezt minél előbb vezetni akarom.

A 2021 őszén debütált modellt aztán idén februárban már vezethettem is, a Duna Autó jóvoltából. Nem okozott meglepetést a KIA kompakt méretű SUV-ja, mindent tudott, amit elvártam tőle. Vagány volt, feltűnő és komfortos… 

A KIA Sportage GT-line 230 Hybrid külseje

Az Experience Green fényben pompázó GT-line tele van érdekes és figyelemre méltó megoldásokkal. Ilyen például a bumeráng alakú nappali LED menetfény, valamint az orr rész maszkulin kialakítása, amelybe belecsempészték a KIA ikonikus „tigrisorr” hűtőrácsát. Oldalról ízléses hatást kelt a 4515 mm hosszú Sportage, legalábbis számomra ezt sugallják a karosszéria határozott és sportos vonalai. A hátuljához érve látszik, hogy a tervezők egy kerek egészet terveztek az asztalon, amely végül az utakra került. A hátsó kialakítása nagyon egyedi a LED-es hátsó lámpákat összekötő ívnek köszönhetően, ráadásul ettől szélesebbnek is tűnik a valós 1615 mm-nél. Kifejezetten tetszik, hogy nem spórolták le a hátsó ablaktörlőt, csupán elrejtették a tető spoilerbe. Az összképet tekintve a dizájn elv ugyanaz, mint az EV6 esetében, tehát egy kissé futurisztikus. 

A KIA Sportage GT-line 230 Hybrid belseje

A gyártótól már megszoktuk az ergonomikus utasteret, nos, ez ebben az esetben sem volt másképp. Ezt még megfejelték a legújabb technológiai újításokkal, és máris kész az ütőképes recept. Jól megfigyelhető a sofőrorientált elrendezés, kezdve a legmodernebb beépített ívelt kijelző párossal. Ugyanis egyből kettő 12.3 colos képernyőt kapunk. A sportos, alul lapított kormánykerék mögöttin a digitális óracsoport és néhány fontos adat jeleníthető meg. A középkonzol tetején található  infotainment rendszer érintőképernyője jól reagál, a képe szép. A rajta futó rendszer a szokásos KIA-s logika szerint épül fel, éppen emiatt jól is használható. Lejjebb tekintve az a sáv jön, amit az EV6-ban még szokni kellett, most viszont kifejezetten tetszett a multimódban használható érintőképernyős panel, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén, egy érintéssel váltsunk a szórakozás és a klimatizálás beállításai között.


Lejjebb az USB csatlakozók és vezeték nélküli töltő került. A széles kardánalagúton kapott helyet a kormányfűtés, az ülésfűtés/szellőztetés kapcsolói mellett pedig az irányváltó tárcsa és a módválasztó kezelőszervei. A fotókon jól látható, hogy nem spórolták ki az ujjlenyomat gyűjtő zongoralakk felületeket sem, de annyi baj legyen. 

Az ülések nagyon kényelmesek és könnyen beállítható rajtuk a kívánt üléspozíció. A hátsó üléssorban a két szélső szintén fűthető, ráadásul két fokozatban is. A 2680 mm-es tengelytávnak köszönhetően a hátul utazók is bőséges fej, illetve lábteret kapnak, a nyitható panorámatetőn bejutó fény pedig tovább növeli a tágasság érzetét. A csomagtartó 587 literes, ez az érték a hátsó üléssor ledöntésével 1776 literre növelhető. Tehát nem csak komfortos, de tágas is! 

A KIA Sportage GT-line 230 Hybrid hajtáslánca

A konfigurátorban hétféle meghajtással rendelhető a Sportage, ezek alapjául a négyhengeres, 1.6 literes, turbós benzines, illetve 1.6 literes dízel erőforrás szolgál. Jelenlegi tesztalanyom öntöltő hibrid rendszerrel lett felvértezve, amely az előbbi erőforrás 180 lóerős változatán alapul. Az elektromos rendszerrel kiegészítve az összteljesítmény 230 lóerő és 350 Nm maximális nyomatékra rúg. Ezt a teljesítményt egy hatsebességes automata váltó továbbítja a kerekekre. Jelen esetben mind a négyre, hiszen tesztalanyom egy összekerekes változat.


A full hibrid hasonlóan a plug-in hibridhez képes tisztán elektromos üzemben közlekedni, viszont ennek a 270 V-os Lithium-polymer akkumulátornak a kapacitása 1.49 kWh, és a villanymotor is csak  44.2 kW-ot tud, a PHEV modellben utóbbi 66.9 kW-os. Cserébe viszont nem kell tölteni, ami kényelmesebb, és szerintem sokkal komplexebb és jobb megoldás is. Nagyon kíváncsi voltam a fogyasztásra, de sajnos ezt nem tudtam lemérni, mivel összesen 173 km volt az autóban, mikor kigurultam vele a Duna Auto telephelyéről, így nem állt rendelkezésre elég adat a valós érték megaállapításához. Így továbbra is kíváncsian várom, hogy az importőrtől érkező tesztautónál a kollegák mit fognak majd tapasztalni. 

A KIA Sportage GT-line 230 Hybrid vezetési élménye

A KIA modelljeinél általában a vezetési élmény is kiemelkedő, így volt ez az ötödik generációs Sportage esetében is. A gyártó kompakt SUV-jának dinamikus mozgatásához tökéletesen elég ez a 230 lóerős rendszer, amely szinte észrevétlenül váltogat az elektromos és benzinüzemű meghajtás között, ECO módban kényelmesen lehet közlekedni a városban, ha pedig autópályázásra kerül sor, akkor kerül előtérbe a SPORT mód, ahol kicsit minden felgyorsul és intenzívebb lesz. A kényelmes ülésekben egyáltalán nem fárasztó a vezetés. A rengeteg támogató rendszer szinte mindent figyel, ezzel maximalizálva a biztonságot. Továbbá, ezen rendszerek olyan finoman és higgadtan avatkoznak be szükség esetén, mintha én magam tettem volna azt… Nem visít vagy sípol, kellemetlenkedik indokolatlanul, mint az új autók többsége. A 360 fokos kamera képminősége kiváló, és hasznos, akárcsak az indexelésnél a szokásos kis kép, amelyen láthatóvá válnak a padkák.  Az elöl McPherson, hátul pedig több lengőkaros megoldást használó futómű hibátlanul teszi a dolgát, meglehetősen stabil tőle az autó. A magyarországi kátyús utakra tökéletes, szinte rezzenéstelenül lépi át az úthibákat.

A KIA Sportage GT-line 230 Hybrid árfekvése

A KIA Sportage bázismodellje a 150 T-GDI erőforrással és Silver felszereltséggel 2022 februárjának közepén 9.25 millió forinttól indul. A Duna Autó által biztosított tesztautó a legmagasabb GT-Line felszereltséggel rendelkezett, plusz még kapott egy úgynevezett ülés csomagot is, amely 400.000 Ft-os extraként szerepel a listában. A 230 lóerős full hibrid erőforrás pedig a második legerősebb a kínálatban! Ezeknek fényében talán nem is annyira vészes a 15.5 millió forint körüli vételár egy teljesértékű családi autóért. 

További részletekért keresd fel a Duna Autó munkatársait.

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Duna Autó Zrt. -nek!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb