fbpx

Opel Zafira –kiérdemelt népszerűség

Igen gyakran találkozhatunk a hétköznapokban az Opel családi egyterűjével, ami egyáltalán nem meglepő az autó megbízhatóságát figyelembe véve. Alapvetően egy nagy, kategóriájában megfelelő mutatókkal rendelkező, ésszerűen használható és fenntartható autóról van szó. Bár a ráncfelvarrott változat sokban nem különbözik elődjétől, de talán jelen esetben is igaz lehet a mondás, miszerint a bevált recepten nem érdemes változtatni.

20140407_182538

Az egyterűekről általánosságban elmondható, hogy nem a dizájnnal, hanem a praktikummal fogja meg leendő tulaját. Ez igaz a Zafirára is, ezért is érthető, hogy nem változtattak sokat a kinézetén a 2009-es facelift alkalmával. A hatalmas belső tér mellett minőségi anyaghasználat és tartósság jellemzi a modellt, az egyetlen kritika talán az erőforrást érheti, hiszen egy ekkora autó mozgatásához kicsit kevés az 1,6-os benzinmotor. De a Zafirával nem a versenypályán kell bizonyítani, hanem a családot kell fuvarozni A-ból B-be, amire az Opel egyterűje tökéletesen alkalmas.

20140407_182717

Mint már említettem, az autó lelke egy 1.6-os, 115 lóerős motor, ami a korábbi alaptípusnál 10 pacival több, tehát elvileg próbálták erősíteni, de gyakorlatilag az 1400 kilóhoz ez még sajnos elég vérszegény. Ennek köszönhető, hogy a motor dinamikája nem a legtökéletesebb, viszont kevesebb utassal, városi használatban ez egyáltalán nem zavaró. Óvatosabb vezetési stílusúaknak érdemes egyébként a Zafirában gondolkodni, hiszen a motor szeret sokat forogni, ami nem feltétlenül használ az egészségének. Tesztalanyunkon a 145.000 kilométer egyáltalán nem érződik, mondhatni újszerű állapotban van mind kívülről, mind belülről. Az Opel fékrendszere, az autó kormányzása kifogástalan, és az ötsebességes manuális váltó is precíz, ne feledjük, hogy 6 év használat után ennek az állapotnak örülni kell, holott ez lenne az elvárható minden márkánál. A futómű szintén jó állapotban van, a kormánymű pontosan reagál, és a Zafira úttartására sem lehet panasz, még az egyterűekre oly jellemző billegést sem nagyon produkálja. A fogyasztása 7-8 liter körül van országúton, ami átlagosnak mondható, magasabb tempónál viszont hajlamos többet inni. Nagyobb sebességnél nem kell meglepődni a motorzaj beszűrődésén, egyterűeknél ez gyakran előfordul, lehetne jobb ugyan a hangszigetelés, de azért még bőven az elfogadható szinten belül van.

20140407_182654

Belül körbetekintve igazán igényes kép tárul elénk, tartós anyagokkal dolgoztak, nem kopik semmi, a váltógomb, a kormánykerék és a műanyagok is szépen néznek ki, mint ahogy az ülések sincsenek kiülve, meggyűrődve, sőt meglepően kényelmesek is. A műszerfal és a középkonzol átlátható, igazából mutatósnak mondható, a váltót nem a padlón kell keresni, minden elérhető, az autó belseje ésszerű kialakítású. A felszereltség átlagos, a megszokott extrák mellett a lejtmenet asszisztens és a guminyomás-ellenőrző tűnik érdekesnek, de az igazi pluszt nem ezek adják a Zafirának, hanem a tárolók, rekeszek, pakolóhelyek végtelen száma, melyekre egyébként szükség is van. A csomagtér mérete 5 ülés használata esetén 645 literes, ami nem rossz, viszont ha a második üléssort is lehajtjuk, egyből 1820 literre növekedik.

Az Opel Zafira nem az élvezethajhász embereknek való, bár nem is ők a célcsoport. A realitás talaján álló családos autótulajdonosok viszont váltás esetén valószínűleg ezt a típust is górcső alá veszik, hiszen a Zafira normál használat mellett átlagos fenntartási költségekkel rendelkezik, minőségére pedig még évekkel a vásárlás után sem lehet panasz.

Galéria:

Adatok:

Márka: Opel
Típus: Zafira
Gyártási év: 2009
Ajtók száma: 5
Szállítható személyek száma: 7 fő
Csomagtartó méret: 140-1820 literŰ
Kivitel: egyterű
Sebességváltó típusa: manuális, 5 fokozatú
Hengerűrtartalom: 1598 cm3
Teljesítmény: 85 kW, 115 LE
Üzemanyag típus: benzin
Saját tömeg: 1393 kg

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb