fbpx

Tesla-BMW biznisz a láthatáron

Egyik márka sem ül a babérjain elektromos autó téren, és Elon Musk elmondása szerint megvan az esély arra, hogy a két autógyártó valamilyen módon együttműködjön a jövőben. Mivel a BMW és a Tesla is rendelkezik olyan technológiai megoldásokkal, melyek elősegíthetik az elektromos járművek fejlődését és elterjedését, a felek kölcsönösen jól járhatnának ezzel a lépéssel.

BMW-i3-Carbon-08

Logikusnak tűnik a két vállalat közeledése, a Tesla vezérigazgatója pedig nem is rejti véka alá, hogy nem pusztán az üzleti része, hanem a technológia megosztása is fontos lehetőségeket rejt magában. Hogy ebből mi valósulhat meg, még nagy kérdés, ugyanis a BMW semmilyen szinten nem erősítette meg a „tárgyalásokat”, Elon Musk szóvivője pedig már árnyaltabban fogalmazott, inkább „beszélgetésnek” minősítette a két cég közötti kommunikációt. Hogy ez mégsem áll olyan távol a valóságtól, jól bizonyítja, hogy nem ez az első alkalom, amikor a Tesla és a BMW a nyár folyamán már folytatott egymással párbeszédet a töltőhálózat bővítését illetően.

Musk törekvései egyértelműek, ám tisztán látszik, hogy az üzlet mindkét cégnek pozitív változásokat hozhatna. A Teslának leginkább a BMW által kifejlesztett szénszálas karosszéria kelthette fel az érdeklődését, a vezérigazgató szerint költséghatékony technológiáról van szó, ami az amerikai gyár esetében igen fontos kifejezés, mivel éppen azon vannak, hogy valahogyan csökkentsék a gyártási költségeket. Ezen kívül a BMW a töltőhálózat fejlesztésében is segíthet a Teslának, az európai terjeszkedésnek ez elengedhetetlen feltétele lenne. Az állomások kiépítése egyébként közös cél lehet, ezek nélkül egyszerűen nincs esély az elektromos autók forradalmára.

Tesla Motors Brings Revolutionary Supercharger to Europe With Launch Across Norway

De beszéljünk a másik oldalról is, hiszen a BMW pusztán jótékonykodás céljából nem fog üzletelni más vállalatokkal. Bőven megérné számukra is az együttműködés, mivel az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályok miatt olyan akkumulátorcsomagokkal kell értékesíteniük elektromos járműveiket, melyek a hatékonyság mellett a lehető legkevesebb káros anyag keletkezésével járnak. Ez különösen fontos lehet a BMW számára, hiszen az i8, valamint kistestvére, az i3 igen népszerű modellek lehetnek Európában. A németországi, Tesla Motors által üzemeltetett akkumulátorgyár lehetősége valószínűleg hosszú időre megoldaná  a mennyiségi és a minőségi problémákat is.

Bármi is lesz, kíváncsian várjuk a fejleményeket, mindenesetre ha csak egy kósza ötlet volt, a Tesla már akkor is jól jött ki belőle, hiszen a tőzsdén pozitívan reagáltak a hírre.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb