fbpx

Messze hazájától született meg a 22 milliomodik Škoda

2019. április 11-én legyártották a 22 milliomodik Škoda gépkocsit. A mérföldkövet jelentő autó, egy bársony vörös Škoda Kodiaq GT, a kínai Changsa-ban, a SAIC Volkswagen üzemében gördült le a gyártósorról. A jubileumi autót a Sanghaji Autószalon (2019. április 16-25) előtti ” ŠKODA Nap” keretében mutatták be.

Dr. Ralf Hanschen, a Škoda China elnöke elmondta: ” Ma 22 millió okunk van arra, hogy büszkék legyünk! A mérföldkövet jelentő gépkocsi legyártása külön megtiszteltetés legnagyobb piacunk számára. “Zászlóshajónk”, a Kodiaq GT a negyedik szabadidő-autónk a kínai piacon, és ez az autó jelenti a mi szabadidő-autó kínálatunk csúcsát Kínában.


A Škoda Auto az egyik legrégebbi autógyár a világon. A vállalat már 1905-ben megkezdte a gépkocsik gyártását Mladá Boleslav-ban a cég alapítói, Vaclav Laurin és Vaclav Klement által kifejlesztett Voiturette A-val. Attól kezdve 22 millió Škoda gépkocsit gyártottak a csehországi és a külföldi üzemekben.

Az elmúlt években a cseh gyártó tovább bővítette gyártó kapacitását. Ennek érdekében 1991 óta csak a Cseh Köztársaságban a márka több mint 300 milliárd cseh koronát fektetett be a gyártási folyamatokba és a gyárakba. 2014-ben a Škoda Auto az első alkalommal gyártott több mint egy millió gépkocsit egy naptári éven belül. A nagy múltú cseh márka 20 milliomodik gépkocsija 2017 szeptemberében gördült le a Cseh Köztársaságban lévő Kvasiny üzem gyártósoráról.

A cseh márka már 1936-ban öt értékesítési ügynökséget hozott létre Kínában, és 2007-ben lépett be ismét a kínai piacra. Akkor a Škoda a SAIC Volkswagen révén helyben kezdte gyártani az Octaviát. A kínai közös vállalkozási partnerrel szorosan együttműködve a Škoda Kínát már 2010-re a legfontosabb piacává fejlesztette, 75 hónappal később pedig már elérték az egy milliomodik leszállított gépkocsit. Ezt követően mindössze 42 hónap kellett ahhoz, hogy értékesítsék a kétmilliomodik gépkocsit. Az utóbbi három esztendőben a Škoda tovább javította pozícióit, és növelte jelenlétét a kínai piacon.

A kínai államfőnek, Xi Jin Ping-nek a Cseh Köztársaságban 2016 márciusában tett hivatalos látogatása során a Volkswagen, a SAIC Motor Corporation Limited és a Škoda Auto egyetértési megállapodást írt alá. Ez a megállapodás 62 milliárd euró nagyságú befektetést irányoz elő egy ötéves periódusra. A cél az, hogy bővítsék a jelenlegi modell kínálatot, például kiegészítve azt az alternatív hajtási rendszerekkel szerelt gépkocsikkal, és néhány szabadidő autóval (SUV). A Škoda 2016-ban Kínában első alkalommal szállított ki több, mint 300 000 gépkocsit, és legnagyobb piacán kiszállításait 2018-ban 341 000 egységre növelte, mely ez 4.9 %-os emelkedést jelentett a 2017-es 325 000 darabos mennyiséggel összehasonlítva.

Az elkövetkezendő években a Škoda tovább folytatja növekedési stratégiáját azáltal, hogy világméretekben több mint 30 új modellt vezet be 2022 végéig, és ezekből tíz típus elektromos hajtású lesz.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb