fbpx

Megújult a Lexus NX

A Lexus továbbfejlesztette legnépszerűbb európai (és magyarországi) modellje, a Lexus NX crossover kifinomultan sportos stílusát: az idei év első tíz hónapjában a márka hazai értékesítéseinek 48,3%-át kitevő, “sláger SUV” új, orsó alakú hűtőrácsot, áttervezett első lökhárítót és új könnyűfém keréktárcsákat kapott, a LED fényszórók belső átalakításával lehetővé vált az adaptív távfény-vezérlés alkalmazása, és a hátsó LED lámpatestek épp úgy új formát kaptak, mint az irányjelzők. Az utastérben új színsémák, áttervezett sebességváltó kar és kezelőszervek várják a vásárlókat, az eddig 7 colos központi multimédia EMVN kijelző mérete immár 8, vagy 10,3 col. Az átdolgozott adaptív futómű új, fokozatmentes vezérlése tovább javítja a rugózási kényelmet és a menetstabilitást, miközben a Lexus Safety System + csomag az NX modellkínálatában is megjelenik.

Lexus NX

2014-es bemutatkozása óta az világ vezető prémium hibrid autógyártója, a Lexus vadonatúj, NX névre keresztelt crossovere gyorsan népszerűvé vált; olyannyira, mára a Lexus európai értékesítéseinek több mint 30 százalékát ez a modell teszi ki (idehaza idén ez elérte a 48,3%-ot). Az NX értékesítési sikereit tovább növeli, hogy a vásárlók választhatnak a full hybrid hajtás és a benzines turbómotor, illetve az elsőkerékhajtás és az összkerékhajtás közül.

A dizájnerek megőrizték az NX határozott karakterét, sőt néhány részlet megváltoztatásával még erőteljesebbé varázsolták az autó látványát: például az új megjelenésű hűtőráccsal, az átalakított első lökhárítóval és LED fényszórókkal, valamint a LED irányjelzőkkel. Az autó hátsó részén új formájú lökhárítót és lámpatestet találunk, és az NX vásárlói most új könnyűfém keréktárcsák közül is választhatnak. Eközben az NX utasterének változásai még sportosabb hangulattal és még magasabb szintű luxusérzettel ruházzák fel az autót. A mérnökök átgondolták egy sor berendezés működését, nagy hangsúlyt helyezve a könnyű használhatóságra és a kényelemre; ennek eredményeképpen nagyobb lett a multimédia rendszer kijelzője, és a klímaberendezés is másik vezérlőfelületet kapott.

Az új NX-ben is feltűnik az “érintés nélkül” nyitható és zárható, elektromos mozgatású csomagtérajtó. Ha a kulcs az autósnál van, az ajtók nyitása után elég, ha megmozdítja a lábát a hátsó lökhárító alatt; ezt a mozdulatot egy szenzor érzékeli. A csomagtérajtó zárása ugyanígy történik. Az ajtó fogantyúja mellett elhelyezett gomb megnyomásával a jármű minden ajtaja automatikusan bezáródik. A Lexus Safety System + előnyeit immár az NX vásárlói is élvezhetik. A csomag számos vezetősegítő rendszert tartalmaz, többek közt ütközés előtti biztonsági rendszert, adaptív sebességtartó automatikát, adaptív távfény-vezérlést, a figyelem lankadására is figyelmeztető sávtartó asszisztenst és jelzőtábla-felismerő rendszert. Az autóhoz intelligens parkolássegítő radar is rendelhető.

Lexus NX belső

A Lexus alaposan átvizsgálta az új NX felfüggesztését, megváltoztatva a rugók feszességét és a bekötő csatlakozások anyagát, optimalizálva ezzel a futómű teljesítményét, az egyenesekben és kanyarmenetben egyaránt magasabb szintre emelve a jármű menetstabilitását. A mérnökök áttervezték a hátsó stabilizátorrudat, a rugófeszességet pedig 22 százalékkal növelték. Ezzel csökkent a karosszéria oldaldőlése a kanyarokban, így az autó stabilabban tartja a kijelölt nyomvonalat, és kezesebben engedelmeskedik a vezető utasításainak. A kényelmesebb rugózás érdekében kicserélték az első lengéscsillapítók olaját és olajtömítését, ami által csökkent a súrlódás és megszűntek a rossz útburkolat által keltett finom rezgések. Az NX MacPherson rugóstagos rendszerű első és kettős csatolt lengőkaros hátsó futóművét stabilabb futásra és kényelmesebb rugózásra hangolták. A hátsó tekercsrugók és lengéscsillapítók elkülönítésével minimumra csökkent a szerkezet belógása a csomagtérbe, aminek így a padlója is alacsonyabbra kerülhetett. A futómű teljesítményét alapvetően befolyásolja a karosszéria merevsége. Az NX kocsiteste már eleve különösen szilárd volt, de a felfüggesztés gyors reakcióit még így is sikerült tovább javítani az első rugó felső bekötési pontjának tökéletesítésével, ami egy kevésbé merev szerkezet esetében nem lett volna lehetséges. Hasonlóképpen a kormányoszlop bekötésének merevsége is túlmutat a szokványos paramétereken. A lengéscsillapítók mozgó alkatrészei között fellépő súrlódás minimumra csökkentésével kanyarodás közben finomabban érezhetők a kormánykeréken az útfelület visszajelzései.

Lexus NX

Az NX karosszériája nagy mennyiségben tartalmaz nagy szilárdságú acélt és alumíniumot, így a szerkezet nemcsak rendkívül merev, hanem könnyű is. A fejlett gyártási technológiák – például a ragasztás, a lézersugaras hegesztés és a kiegészítő ponthegesztések – még erősebbé teszik a lemezek illesztéseit. Az ajtónyílások körül alkalmazott lézersugaras hegesztést lemezragasztási technológiák és egyéb megerősítések egészítik ki a kritikus területeken.

Az NX 300h modellben a jól bevált Lexus Hybrid Drive rendszer működik, amelyben egy 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, egy generátor, egy elektromotor és egy hibrid akkumulátor található, s ezek működését egy kifejezetten az NX-hez kifejlesztett hibrid vezérlőegység hangolja össze. Az autó elsőkerékhajtású és összkerékhajtású változatban is megrendelhető. A rendszer összesített teljesítménye 197 LE/145 kW; a kombinált ciklusban mért üzemanyag-fogyasztás 5,1 l/100 km, a CO₂-kibocsátás pedig csupán 116 g/km. A belsőégésű motor finomhangolásával sikerült tovább javítani gázreakciókat és az üzemanyag-fogyasztást. A hajtáslánc fejlesztése során a mérnökök tökéletesítették az elektromotor hűtését és az elsőkerékhajtás fordulatszámcsökkentő áttételét is, így javult a rendszer üzemanyag-fogyasztása és hegymeneti képessége. Az erőteljesebb gyorsítás érdekében a hibrid hajtómű kick-down funkciót is kínál. Az egységben egy elektromotor/generátor és egy meghajtó elektromotor kapott helyet, s a két szerkezetet egy kettős bolygómű kapcsolja össze.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb