fbpx

Mazda 323 Familia – masszív japán vas

A régebbi Mazdák mindig is kellemes emlékeket idéztek fel bennem, hiszen a családban volt egy 83-as 323 GT, melyet volt szerencsém párszor vezetni, és úgy hiszem, a kategóriájában egészen jó kis gépnek számított. Mivel a bevált márkákhoz általában hűséges vagyok, így jómagam is egy Mazdát választottam, egy egészen megkímélt, 1992-es 323 Familiát . Az autó minden szempontból rendben volt a vásárláskor, és rendben van a mai napig is, remélem, hogy sok kilométert gurulunk még együtt.

maz

Eddigi tapasztalataim alapján egy idősödő, de megkímélt japán konstrukció jobb választás, mint egy fiatalabb, ám leharcolt állapotban lévő európai autó. Bár képben voltam azzal kapcsolatban, hogy egy Mazda alkatrészek szempontjából nem a legolcsóbb választás, de úgy voltam vele, hogy a tartósságot meg kell fizetni, így ezt a békát lenyeltem. Hogy miért nem aggódom (egyelőre) ilyeneken? Mert a motor magabiztosan ketyeg, a váltó szépen kapcsol, a kuplung se nem puha, se nem kemény, a kormánymű is rendben van, semmi nem kattog vagy kopog, ami szeretném, ha egy darabig így is maradna.

SDC10712

Fogyasztás szempontjából sem lehet rá panasz, télen a városi 7 literrel ki vagyok békülve, országúton pedig 6-6,5 liter körül eszik, ez nagyjából megfelel egy ilyen korú, 1.3-as motorral rendelkező autó fogyasztásának. Bár be kell azért látni, hogy nem egy erőműről van szó, de a 75 paci ezt tudja, ezzel együtt kell elfogadni, nem széthajtani vettem.

Mazda 323 Familia

Ami nagyon pozitívan érintett, hogy meglepően jó az autó úttartása, és nagyobb méretéből adódóan jól fekszi az utat, nem imbolyog, alig érezni az úthibákat, és egész jól lehet vele manőverezni is. A kényelemre sem lehet panasz, tágas beltér, kényelmes ülések jellemzik, hátul sem fapados, és egy hosszú út után sem úgy száll ki belőle az ember, mint egy megtört kalandor. Az autó nem csörög-csattog, korrektül össze van rakva, tipikusan az a fajta, amire azt mondják: van benne anyag. A kárpit pedig meglepő módon 216.000 kilométer után is úgy néz ki, mintha új lenne. A motorzaj sem zavaró, bár nem a legcsöndesebb jószág, de ez nem is elvárás egy 22 éves autótól. A 415 literes csomagtér bővíthető az ülések előredöntésével, és egész szépen pakolható, költöztetni azért nem alkalmas, de néhány nagyobb utazótáskát bőven elnyel.

Mazda 323 Familia

A kasznija egész jó állapotban van, ugyan egy-két helyen enyhén megindult a rozsda, de összességében nincs szétrohadva, az alváz tökéletesen rendben van. Szépen, alaposan megvizsgáltuk alul is, elégedetten konstatáltam, hogy nem fog kilógni a lábam belőle, sehol nem találtunk komolyabb rozsdafoltot, ami nagy megkönnyebbülést jelentett.

Felszereltség szempontjából nem voltak nagy elvárásaim, mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a fűtés/párátlanítás kitűnő, pillanatok alatt felmelegíti az utasteret, és az ablakok is néhány perc alatt páramentesek lesznek. Az autóban szinte semmi extra nincsen, ami számomra inkább előny volt, mint hátrány, mert egy idősödő autónál gyakran ezek mennek tönkre először, és bizony nem olcsó a javításuk sem. Ami viszont tetszik, és szükségesnek is tartom, az a hátsó ködlámpa, ami jó szolgálatot tesz esténként a garázsba tolatásnál is.

Mazda 323 Familia

Friss műszakival, új fékekkel és jó állapotú lengéscsillapítókkal jutottam hozzá, készültem rejtett hibákra, ám eddig nem találkoztam velük, az autószerelőnk szerint pedig nem is fogok, kívánom, hogy legyen igaza. Úgy gondolom, hogy vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek tökéletes választás lehet egy régebbi, de megkímélt Mazda, hiszen egy megbízható, ésszerű kereteken belül fenntartható járgányról van szó.

Adatok:

Márka: Mazda

Típus: 323 Familia

Gyártási év: 1992

Ajtók száma: 5

Szállítható személyek száma: 5

Csomagtartó méret: 415 liter

Kivitel: sedan

Sebességváltó típusa: manuális, 5 fokozatú

Hengerűrtartalom: 1324 cm3

Teljesítmény: 55 kW, 75 LE

Üzemanyag típus: benzin

Üzemanyagtartály térfogata: 50 liter

Saját tömeg: 940 kg

Gumiabroncs méret: 185/65 R14

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb