fbpx

Autóvásárlás nőként – Milyen szempontok szerint választunk?

 

A férfiak szerint a hölgyek az autó színe, formája alapján döntenek egy-egy modell mellett. Nyilván fontos a külső, de azért a nők gondolkodása kicsit bonyolultabb, főleg, ha gyerekeket is beültetnek abba a járműbe. Nézzük, mi alapján választanak az édesanyák gépkocsit!

renault-scenic1 renault-scenic2

hyundai-santafeehyundai-santafee2

Talán közhely, de elsősorban a biztonság, illetve a megbízhatóság fontos egy szülő számára. A töréstesztek eredményeit talán meglepő, de sok anyuka elolvassa, hiszen nem mindegy, egy kisebb koccanás, vagy egy nagyobb baleset során milyen töréskárokra, sérülésekre lehet számítani, mennyire strapabíró a jármű. Kevesebben gondolnak arra, hogy szakembert, szerelőt megkérdezzenek arról, vannak-e típushibák, számíthatunk-e arra, hogy menet közben cserben hagy minket a kocsi, pedig ez is hasznos információ lehet vásárlás előtt.

Ezenkívül szempont a kényelem, vagyis, hogy nagy hely legyen a hátsó sorban is. Ez főként akkor lényeges, ha egy vagy több gyerekülést is el kell helyezni a kocsiban. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a sok játéknak, apróságnak találjunk helyet az utastérben, a kisebb-nagyobb rekeszekben, illetve a bevásárlókosár, vagy a babakocsi, esetleg a kettő együtt elférjen a csomagtartóban. Nem kihagyható szempont a takarékosság, az alacsony fogyasztás, és természetesen az sem, mennyire kezelhető, kormányozható az autó, vagyis, milyen könnyű vele közlekedni, kanyarodni, parkolni.

Melyiket válasszam?

Az általánosságok után vizsgáljunk meg két, már korábban bemutatott modellt, a Renault Grand Scenicet, és a Hyundai SantaFét. Egy kétgyermekes édesanya melyik mellett tenné le a voksát?

Külső alapján a Hyundai SantaFé-nek jár a pont, sokkal kecsesebbnek, nőiesebbnek tűnik, mint a robosztusabb, kicsit buszosabb jellegű Renault Grand Scenic. Ugyanakkor talán pont a nagyobb kasztni miatt lehet, hogy biztonságosabbnak tűnik a francia modell.

Következő szempont a belső: a legújabb típusokat vizsgálva szintén a SantaFe kapja a pontot, szebbnek, modernebbnek tűnik a műszerfal, a kék világítás kifejezetten tetszetős, bár sokak szerint egy idő után ez zavarja a szemet.
Ami az üléseket, és a belső tér nagyságát illeti, itt viszont a Renault tűnik jobbnak. A SantaFe egy négyfős családnak jó választás, ám, ha három gyerek van, esetleg tervezi valaki a családbővítést, mindenképpen a Grand Scenicet érdemes választani. Ebbe a modellbe ugyanis kényelmesen elfér a harmadik gyerekülés – és nem csak azért mert hétszemélyes, és a harmadik sorban is lehet ülni -, a Hyundaiba, már az édesanya sem nagyon fér el hátra, a két kicsi közé, a nagyobb gyerekülésről pedig ne is beszéljünk.

A csomagtere egyformán tágas mindkettőnek, ha mindenképpen választani kell itt is a Renault neve mellé kerülne a pont a képzeletbeli listán, a hétszemélyes modellbe ugyanis hatalmas hely van. Főleg akkor lehet sok mindent belepakolni, ha öten utazunk benne.

Menet közben mindkét modell egyformán csendes, jól szigetelt, nem szűrődik be a motorzaj. A fogyasztás tekintetében a Renault kicsit jobb eredményt mutat, ám az alkatrészek árát figyelembe véve viszont már a Hyundai tűnik kedvezőbbnek, igaz, a Renault is jól pozícionált autó ár érték arányban.

A Hyundai a távol-keleti autókhoz mérten rozsdásodik, a Renaultnál pedig gyakori hiba az olajfolyás, ennek ellenére mindkettő megbízható járműnek tűnik. Kellő ápolással, szervizzel nem valószínű, hogy egyszer csak az út szélén maradunk a gyerekekkel. Feltéve, ha időben tankolunk bele üzemanyagot.

Nagy méretűk miatt időbe telik, míg az ember lánya megtanul vele parkolni, főként kis helyre, de a modern járművekben már megtalálhatók a parkolást segítő rendszerek. Ezeknél a modelleknél mindenképpen ajánlott ez a kiegészítő, pláne, az első időben, míg az édesanya, mondjuk egy VW Polo után ül át egy ilyen gépkocsiba.

Érdemes még átgondolni, hosszabb, vagy rövidebb utakon közlekedik-e vele valaki. Amennyiben kizárólag a lakás, az óvoda, iskola, a munkahely és a szupermarket között vezetünk, mindkét típus jó választás. Ha azonban már hosszabb távra is használjuk, mondjuk a nyaralások, kirándulások alkalmával, amikor nem kizárt a három-öt órás utazás sem, akkor megint a Grand Scenic ajánlható, mert tágasabb, kényelmesebb a kocsi kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Összegezve, két felnőtt, két gyerek esetén mindkét típus jó választás lehet. Ilyen esetben a sztereotípiákhoz hűen választhatunk a szín, a külső alapján. Amennyiben azonban három, vagy több gyerek van a családban, esetleg nem kizárt a családbővítés, akkor mindenképpen a Renaultba érdemes invesztálni.

 

Kovács Vera

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb