fbpx

Máris megújult a Kia Optima

Új motorokkal, frissített formával, és bővülő biztonsági felszereltségekkel jön az Optima

A Kia Motors Europe bemutatta a felfrissített Optimát, új motorokkal, átdolgozott külső-belső megjelenéssel és biztonsági felszerelésekkel. Az új modell a Genfi Autószalonon mutatkozik be, forgalmazása pedig 2018 harmadik negyedévében indul.

A frissítéssel az Optima két új motorral is gazdagodik: a friss fejlesztésű U3-as sorozatú 1,6-os közös csöves befecskendezésű (CRDi) turbódízellel és a szintén 1,6 literes, turbós és közvetlen befecskendezéses T-GDi benzinessel. A megújult külső és belső mellett az Optima a Kia legújabb aktív biztonsági rendszereit és konnektivitási fejlesztéseit is megkapta.

Michael Cole a Motors Europe ügyvezetője: “Az Optima eladási rekordot ért el az európai piacokon: 2017-ben 9 600-ról több mint 16 800 darabra nőttek az értékesítése, így a Kia sikereinek fontos szereplője és alakítója. A modell eladási sikereit tovább növelte az új változatok – a Sportswagon, a Plug-in hibrid és a GT – tavalyi bevezetése. Ezt a sikert az Optima mostani alapos frissítése minden bizonnyal csak fokozza majd.”

Motorok: takarékos és környezetbarát turbós erőforrások
Az Optima egyik kiemelkedő hajtáslánci újdonsága az alapjaiban friss fejlesztésű, U3-jelű turbódízel megjelenése. Az 1,6 literes erőforrás mesze túlteljesíti az Euro6d TEMP emissziós norma szigorú előírásait is, a közös csöves befecskendezésű (CRDi) motor a korábbi 1,7-es CRDi-t váltja le, kipufogójában szelektív redukciós katalizátor (SCR) is dolgozik. Így nem csak széndioxid (CO2) kibocsátása, de korom- és nitrogénoxid (NOx) emissziója is rendkívül alacsony. Az új motor 136 LE-s és 320 Nm forgatónyomaték leadására képes, a 2 000-2 250/perces fordulatszám-tartományban.

Szintén friss fejlesztés eredménye a most bemutatott 1,6-os turbós, és közvetlen befecskendezéses (T-GDi) benzines (180 LE). Az új motor tökéletesen kitölti a 163 LE-s 2,0 l-es CVVL (folyamatosan változó szelepemelésű) és az ugyanekkora, de 245 LE-s turbós benzines közötti rést. Az új 180 LE-s géphez alapáron a Kia saját fejlesztésű hétfokozatú duplakuplungos, és a kormány mögötti fülekkel is kapcsolható robotváltója csatlakozik.

Az új Drive Mode kapcsolóval az Optima vezetője Eco, Comfort, Sport és Smart beállítást választhat, a beállítás a motor és a hajtáslánc működésére is hat, ugyanakkor változtatja a közvetlenül a kormánymű fogaslécére behajtó szervo-villanymotor segéderejét is. “Smart” módban a rendszer automatikusan kapcsolgat az Eco, a Comfort és a Sport beállítások között, a vezető stílusától és a környezetből érkező információktól függően.

Friss külső és belső formák
A Kia formatervezői számos átalakítást hajtottak végre az Optima család külsején: új az első lökhárító, LED-esek lettek a hátsó lámpák, újak a fényszórók és a ködfények is. A lépcsőshátú Optimák hátsó lökhárítója is megújult. A “tigrisorr” hűtőmaszk minden modellváltozaton felfrissült, fényes króm keretezi, a rendelhető színek listáján pedig megjelent a “Runway Red”. A 16-,17-, és 18 colos alufelnik választéka szintén friss.

Az utastérben új a kormánykerék és a középkonzol teljes műszerfalon végigfutó matt króm díszítése is. A vevők fekete, barna, kéttónusú fekete-szürke, és szürke szövetkárpitot választhatnak, a bőrkárpitozás szintén lehet kétszínű, vagy barna is.

A műszerfal, és az ajtók körüli, hatféle árnyalatban szabályozható hangulatvilágítás új, a színek a beállított vezetési módhoz igazodnak. Alapesetben Eco-ban halványzöld, Sportban vörös a hangulatfény, Smart állásban pedig világoskék.

A GT és a GT Line
Az Optima sportos változatain is megújultak az első ködlámpák, felfrissült a 18 colos alufelnik választéka, és a külső tükrök, a küszöbök, valamint a légbeömlők fényes fekete burkolata is friss elem. A GT Line-ok kettős kipufogóvéggel érkeznek, a GT-ken pedig, ezek végződései krómozottak is.

A felfrissített beltérben az ülések mostantól kétszínű fekete-piros bőrkárpitozással kaphatók, ugyanakkor kontrasztos színnel varrott fekete bőrkárpit is elérhető. A GT első üléseit fekete, vagy szürke varrású GT-logók díszítik.

Új rendelhető aktív biztonsági felszerelések
Az új Optimához a Kia legújabb aktív biztonsági felszerelései is elérhetők (Advanced Driver Assistance Systems: ADAS).

Az új fáradtságérzékelő rendszer (Driver Attention Warning: DAW), folyamatosan figyeli az autó jellemzőit, és a vezető viselkedését. Ha koncentrációcsökkenést észlel először hanggal, és műszerfali jelzéssel figyelmeztet. Európában a figyelmetlenség és a fáradtság a vezető baleseti okok között szerepel már jó ideje, a halálos balesetekért jó 25%-ban a vezető fáradtsága, elégtelen koncentrációja okolható. Az amerikai Közúti Biztonsági Hatóság (Highway Traffic Safety Administration: HTSA) évente legalább 100 000 fáradtság miatt bekövetkezett balesetről számol be immár évek óta. Mindennek átlagosan 1 550 haláleset és 71 000 sérülés az eves mérlege.

Az Optimához más biztonsági rendszerek is elérhetők: gyalogosfelismerős automata vészfék asszisztens (FCA) sávtartó (LKA); automata távfény-kapcsoló (HBA), és kanyarfénnyel is kiegészített teljesen LED-es világítás. Mindezekkel kiegészítve az új Optima osztályának egyik legbiztonságosabb modellje.

Technológia: érintőképernyős infotainment és panorámaképes kamerarendszer
Az új Optimához 7,0 vagy 8,0 colos központi érintőképernyő kapható, navigációs rendszerrel és a TomTom által kifejlesztett Kia Connected Services programmal. A rendszer része az Apple CarPlay és az Android Auto, így az okostelefonok konnektivitása teljes. A középkonzolon vezeték nélküli telefontöltő is helyet kaphat.

Az infotainment képernyőjén jelennek meg az új, panoráma-kamerarendszer nagyfelbontású képei is. A rendszer első, hátsó és oldalsó kamerákból áll, így tökéletes 360 fokos képet alkot.

2018 harmadik negyedévétől
Az új Kia Optima is a márkától megszokott, egyedülállóan hosszú, 7 éves, 150 000 km-es garanciával érkezik a piacra 2018 harmadik negyedévétől.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb