fbpx

Kia Optima 2.0 CVVL teszt – guruló lakosztály

Őszinte leszek, az előző generációt is kedveltem, ezért az új Optimával szemben is magasak voltak az elvárásaim, melyeket azonban bőven sikerült felülmúlnia a jelenlegi szériának. Hogy miért? Mert kecsesebb és okosabb lett, mert előkelő, mégsem feleslegesen fellengzős, és mert az ára sem szállt el. És most lépjünk is túl azon a bekezdésen, ahol a Kiát dicsérem a folyamatosan mutatott fejlődése miatt, hiszen újat talán már nem is tudnék ezzel kapcsolatosan mondani, az az út, amin jelenleg a dél-koreai márka öles léptekkel halad, több, mint meggyőző.

Az Optima is ezt az állítást bizonyította, ahogy elém gurult a sötétbarna metálfénybe mártott óriás, egyből visszaemlékeztem arra, hogy ez a modell egy stílust képvisel, méghozzá olyat, amelyben nem a padlógázas villogás a mérvadó, hanem a megfontolt, ám erőteljes vonulás, és a kimért maximalizmus. Mindenkinek a szíve ügye, hogy melyikre vágyik jobban, én a találkozásunk pillanatában szinte alulöltözöttnek éreztem magam, de valamiért mégis azt súgta az autó, hogy „itt nincs dress code kispajtás, és nem kötelező a golfklub felé venned az irányt”. Oda akartam ezzel kilyukadni, hogy az Optima a luxusnak azon a szintjén van, ahol minden helyzetben képes megállni a helyét, lehet hétköznapokban használható családi autó, lehet pályán suhanó üzlettárs, és lehet az elnök „különgépe” is, ha úgy hozza a sors.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szűkre szabottabb orr, a hibátlanul eltalált arányok, a LED-es hátsó lámpák és a kanyarkövető Bi-xenon fényszórók, valamint a 18 colos abroncsok, mind-mind egy nagy egésszé állnak össze, ha távolabbról vizsgáljuk az Optimát, melynek külsején éppen csak annyit változtattak, amennyit kellett. Nem akar aprónak érződni, nem is tudna 4.85 méteres hosszával és 2.8 méteres tengelytávjával, de ebben a kategóriában így játszanak, ezen nem is szabad meglepődni.

A beltér óriási, a panoráma napfénytető pedig még „nagyobbá” varázsolja, néhány percig az ember csak ficereg, nem tud mit kezdeni a helykínálattal, és ez hátul még inkább érvényesül, szinte lakni lehetne a második üléssoron, a csomagtér 510 literes mérete is bőven elegendő. A vezetőoldali fotel komfortja alapból is elismerésre méltó, ám a 8 irányban, motorosan állítható, fűthető-szellőztethető ülést szinte tökéletesen az igényekhez lehet igazítani.

Ami egyből feltűnt, és örömmel konstatáltam, hogy a középkonzol gomberdejét felváltotta egy jóval átgondoltabb kialakítás, a 4.3 colos LCD kijelzővel ellátott, ám egyáltalán nem túlbonyolított, ikercsöves műszerfal melletti szellőzőrostélyokat is elfelejtették. A minőségi borítások, a többségében matt, kellemes tapintású műanyagok, de még a váltókar szomszédságában található rolós tároló is prémiumérzetű.

Ami nem is csoda, hiszen a legmagasabb felszereltségű Optima érkezett hozzánk, amely megkapta az úgynevezett „Techno” csomagot is, ebbe beletartozik többek között az automata parkoló rendszer, az intelligens tempomat, az országúti fényszóró asszisztens, és a vészfékező rendszer is. Ezen kívül sebességtartó automatikával, sávtartó/sávváltó segédlettel, valamint holttérfigyelővel is rendelkezik a modell.  A 8 colos központi érintőkijelző sem csak dísznek van, a 360 fokos kamerarendszer képét közvetíti, de a navigáció is kifejezetten okosra sikerült. Nem szabad elfelejteni a 10 hangszórós harman/kardon hangrendszert sem, amely igen komoly audioélményt nyújt, és csakúgy, mint a Sportage esetében, az Optimában is lehetőség nyílik vezeték nélküli telefontöltésre.

A 165 lóerős, 2 literes CVVL erőforrás halkan és magabiztosan mozgatja a több mint másfél tonnás testet, a hatfokozatú automata váltó szépen dolgozik, a masszív fékek pedig harapnak, de csak és kizárólag akkor, ha azt a lábunk is úgy akarja, nem feleslegesen erős, viszont kezes és jól adagolható. Az Optima dinamikája is megfelelő, bár normál üzemmódban némileg sterilnek érződik a gázreakció, ám Sportra váltva már egészen más a helyzet, az Eco pedig értelemszerűen a takarékosságra helyezi a hangsúlyt. Tesztalanyunk méreteihez és teljesítményéhez mérten egyáltalán nem mondható szomjasnak, országúton 6 liter körül fogyaszt, az átlag 7.7 literre jött ki.  A Kia kanyarban is kapaszkodik, kormányműve feszes, a precíz irányíthatóság a fogaslécre ható, elektromos kormányszervó által teljesedik ki. A továbbfejlesztett futómű finom rugózású, az úthibák jelentős részét szépen elnyeli a márka zászlóshajója.

De mennyit kell leszurkolni, hogy a saját garázsunkban köszönthessük az Optimát? Az LX kivitel, kétliteres CVVL motorral akciósan 6.499.000 forint, a EX Limited 7.239.000, az EX Prémium pedig 8.729.000-től kezdődik. Egy ilyen szinten lévő autóért – még ha az alapmodellt is nézzük – ez nagyon korrekt ár.

A tesztlehetőségért köszönet a Duna Autó Zrt.-nek!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb