fbpx

Volkswagen I.D. R Pikes Peak – irány a hegyi felfutó

Bemutatkozott a Volkswagen legújabb motorsport újdonsága, az I.D. R Pikes Peak. Ezzel a tisztán elektromos tanulmány versenyautóval áll rajthoz a Volkswagen a 2018. június 24-ei Pikes Peak-i Nemzetközi Hegyi Felfutó versenyen az egyesült államokbeli Colorado államban.

Az összkerékhajtású versenyautó egyesíti a jövő elektromos hajtású I.D. modellcsaládjának úttörő képességeit és a Volkswagen legsportosabb modellváltozatainak, az R GmbH modelleknek a kiemelkedő tulajdonságait. Az I.D. R Pikes Peak az első lépés a Volkswagen R és a Volkswagen Motorsport egyre intenzívebb közös munkája során. A Volkswagen márka kínálatában 2025-re várhatóan több, mint 20 tisztán elektromos autó szerepel majd. Az I.D. család első sorozatgyártású modelljének gyártása várhatóan 2019. végén indul a szászországi Zwickauban.

“A Volkswagen és az I.D. család élen kíván járni az elektromos mobilitás fejlődésében.” – nyilatkozta a Volkswagen márka igazgatótanácsának a fejlesztés területéért felelős tagja, Dr. Frank Welsch. “Az a tény, hogy az I.D. R Pikes Peak a világ egyik leghíresebb hegyi felfutó versenyén vesz részt nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír, de értékes információkkal is szolgál az elektromos autók általános fejlesztéséhez.”

Jürgen Stackmann, az igazgatótanácsnak az értékesítés, marketing és az értékesítés utáni szolgáltatások területéért felelős tagja hozzátette: “Pikes Peak kétségkívül a világ egyik legismertebb hegyi felfutó versenye. A Volkswagen számára pedig egy kitűnő lehetőség, hogy az I.D. R projektnek köszönhetően az elektromos mobilitás témakörét mind érzelmi, mind versenysport szempontból tovább népszerűsítse.”

A Pikes Peak-i Nemzetközi Hegyi Felfutó versenynek – amelyet a rendezvényt ismerők csak úgy emlegetnek, hogy “Verseny az égbe” – 1916. óta a Colorado Springs melletti Sziklás-hegység ad otthont. A 19,99 kilométer hosszú út 2 800 méter tengerszint feletti magasságról indul és a versenyzők 4 300 méterre érkeznek meg. A Volkswagen utoljára 1987-ben indult a Pikes Peak-i hegyi felfutón, akkor egy különleges duplamotoros, 652 lóerő teljesítményű Golf versenyautóval állt rajthoz. A wolfsburgi székhelyű márka azonban éppen lemaradt a győzelemről.

“Itt az idő, hogy bezsebeljük azt a győzelmet!” – véli a Volkswagen Motorsport igazgatója, Sven Smeets. “Az I.D. R Pikes Peak egy különösen izgalmas kihívást jelent számunkra, hiszen rajta keresztül kiderül, milyen lehetőségeket rejt az elektromos motor a motorsport világában. A pilótánk, Romain Dumas és a mögötte álló teljes csapat maximálisan arra törekszik, hogy új rekordot állítson fel az elektromos autók tekintetében.” Az elektromos prototípusok kategóriájában a jelenlegi rekord 8 perc 57.118 másodperc, amelyet az új-zélandi Rhys Millen állított fel 2016-ban.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb