fbpx

A magyarok kedvence mild hibridként is ütős – Suzuki Vitara GLX Hybrid 48V teszt

A tavalyi évben járt nálam a Suzuki Hybrid palettájának nagyobbik része. Év elején kezdtem az Ignis AllGrip GLX 12V-tal, aztán jött a Swift GLX 12V, decemberben pedig érkezett az SX4 S-Cross AllGrip GLX 48V, 2021-ben pedig eljött a Vitara GLX 48V is, amit nagyon vártam már. 

 A 2020-ban az Év Magyar Autójának választották az SX4 S-Cross-t, de hajszálnyival maradt le a Vitara. Ez azonban nem csorbít hírnevén, hiszen a korábbi években nem tudták letaszítani  népszerűségi lista első helyéről.

A Suzuki Vitara GLX Hybrid 48V külseje

Az összképet tekintve nem nagyon nyúltak hozzá kortalan vonalaihoz a tervezők, néhány kisebb változás azonban feltűnik az orr részen. Az újrarajzolt első LED  fényszórók, a kék LED csíkokkal nagyon sokat dobnak megjelenésén, a nappali menetfények és a ködlámpák is modernebb köntöst kaptak. Kimondottan szembetűnő még a hűtőmaszk, ami hasonlít az SX4 S-Cross-éhoz vagy a Jimny-éhez.

Oldalról szemlélve kicsit szögletes, kontúros vonalak jellemzik, az ajtók alján végighúzódó él, a hátsó kerekekhez érve már a tanksapka magasságában futnak ki. Kifejezetten tetszik, hogy nem vitték túlzásba a műanyag kiegészítőket, bár a hátulján a lökhárító tetejéig ér, ami praktikus ha bevásárló kocsiktól akarjuk megvédeni a fényezést. Kicsit feljebb a hangsúlyos Hybrid felirat virít, természetesen kék szegéllyel. A hátsó lámpatestekhez érve az az érzésem támadt, hogy itt fogyott el a kreativitás, az elején rengeteget dobott a hosszúkás, új lámpatest. Ezt a hátuljánál is alkalmazhatták volna. A külcsínben nem történt akkora változás, a technikában annál inkább, de erről kicsit később.

A Suzuki Vitara GLX Hybrid 48V belseje

A méretes ajtót kinyitva az igényes és kényelmes alcantara-műbőr üléseken egyből megakadt a tekintetem. Ezután a műszerfal tetején található analóg órára pillantva még inkább prémium érzetem támadt. A műszerfalon végigfutó ezüstös betét harmonizál az óra és a műszeregység színvilágával. Középen, a többi modellből már ismerős, 7 colos infotainment rendszer található. A rendszer tudja kábelen az Android Auto és a Carplay appokat, utóbbival többször akadt újracsatlakozási problémám, illetve többször szétkapcsolt.

A klíma vezérlőpanelje szintén ismerős, azonban az SX4 S-Cross-al ellentétben ez csak egy zónás. A gombok ez esetben is egyértelműek és átláthatók. A két fokozatú ülésfűtés kapcsolói a tárolórekesz alatt kaptak helyet. A sofőr előtt egy kényelmes tapintású multikormány található, amelyről a fontosabb funkciók vezérelhetők. A műszeregység színvilága nem üt el az analóg órától, a fordulatszám- és a km óra között egy álló tájolású, színes kijelző található, amelyen a hibrid rendszer működése mellett a fogyasztási adatok is leolvashatók, illetve a radar visszajelzése is itt jelenik meg. Ez parkoláskor jó tud jönni, akárcsak a  tolatókamera, aminek egész jó a képe. A holttérfigyelő rendszer is tetszett, ez fény- és hangjelzéssel is figyelmeztet, ha valamit érzékel.


A hátsó fej-és lábtérre nem lehet panasz, hiszen méreteit tekintve kimondottan tágas, meglepő, hogy milyen magasan húzódik a tetővonal. A csomagtartó befogadóképessége 375 liter, ha ledöntjük a hátsó üléssort, ez 710-re feltornázható.

Összességében otthonos belsőt alkotnak az alcantarával és bőrrel borított ülések, a keményebb és puhább anyagok illesztése pedig szép lett. Kicsit több a színház mint az SX4 S-Cross-ban, de nem túlzóan.

A Suzuki Vitara GLX Hybrid 48V hajtáslánca

A hajtáslánc az utolsó csavarig megegyezik az SX4 S-Cross-ban található rendszerrel. Vagyis a motortérben egy négyhengeres, 1,4 literes Boosterjet benzinmotor található, amely ugyan 10 lóerővel gyengébb a korábbi modellekhez képest, így csak 130 lóerőt tud. Viszont kapott egy 8 amperórás, 48 voltos rendszert, ami egy Integrált Indítógenerátorból (ISG) és egy 48 voltos lítiumion-akkumulátorból, valamint egy 48-12 voltos DC/DC konverterből áll. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely az akkumulátorokban tárolódik.

Mivel villanymotort nem tartalmaz, így nem képes tisztán elektromosan közlekedni, a fékezéskor termelődött energiát leginkább a stop/start rendszer selymesebb működésénél és az autó dinamikájában figyelhetjük meg. Az indítógenerátor 10 kW-ot és 53 Nm nyomatékot tud. Így, a már említett lóerőhöz 235 Nm nyomaték társul. Ez elég dinamikusan mozgatja a kasztnit.

Fogyasztás tekintetében a korábbiakhoz képest körülbelül 0,5- 0,8 literrel eszik kevesebbet,  a gyári adat szerint 5,6 literrel simán elközlekedik, nos nekem a tesztidőszak alatt 6,5 literes átlagot sikerült kihoznom belőle, ebben volt városi dugózás, autópálya és főútvonal is.A Suzuki Vitara GLX Hybrid 48V vezetési élménye

Nagyon vártam, hogy kiderüljön, hogyan viselkedik ugyanaz a hajtáslánc, egy más karakterisztikájú autóban. Nos, kellemes meglepetés volt, hiszen nagyon kezes és dinamikus autó a Vitara. Annak ellenére, hogy magas, nagyon jól fekszi az utat és kellemesen feszes a futómű is. Élmény volt vele közlekedni, a kormányzás is jó, akárcsak a hatsebességes manuális váltó.

Sajnos ez nem az AllGrip változat volt, így nem nagyon vittem komolyabb terepre, ez inkább a városban és autópályán érzi jól magát. Apropó város, rengeteg olyan érzékelőt pakoltak bele, amely megkönnyíti a közlekedést, például van tábla felismerő rendszer, ami a szabályos közlekedésre okít, ez mondjuk nem baj. Ezenkívül távolságtartó tempomat, ráfutásgátló, sávelhagyás figyelmeztetés és sávtartás is található a felszereltségi listában. Tolatáskor hasznos a keresztirányú forgalomfigyelő is, amely hanggal is képes figyelmeztetni a veszélyre. Ezek a segédek elősegítik a még biztonságosabb közlekedést. 

Így fest a matek a Suzuki Vitara GLX Hybrid 48V esetében

A Hybrid Vitara GL felszereltséggel már 6,66 millió forintos listaáron elérhető. A tesztautó GLX  felszereltséggel 7, 63 milliót kóstál, ami nem kevés, tekintve, hogy pár évvel ezelőtt jóval olcsóbban hozzá lehetett jutni egy Suzukihoz, viszont akkoriban nem is adott annyit a gyártó. Hiszen a Hybrid Pro 3 +7 éves garanciának köszönhetően szinte minimalizálta az új autó vásárlás későbbi kockázatait. Erről bővebben a Suzuki oldalán tájékozódhatsz.

Fájt a szívem mikor vissza kellett vinni a tesztidőszak végén, szerintem ez minden elmond arról, mennyire tetszett. Kimondottam reális és élhető SUV.

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Magyar Suzuki Zrt.-nek.

A tesztünket a Duna Autó Zrt. támogatta!

A tesztautókat LotusCleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

 

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb