fbpx

Klímasemlegessé vált a Volvo Cars svédországi motorgyára

A Volvo Cars svédországi Skövde városában működő motorgyára 2018. január elsejével megújuló forrásból táplálkozó fűtési rendszerre váltott, és ezzel a vállalat üzemei közül elsőként vált klímasemlegessé.

Skövde a Volvo Cars globális gyártási hálózatának első olyan tagja, amely elérte ezt a státuszt. Ezzel a vállalat fontos lépést tett azon célkitűzése felé, hogy 2025-re teljes globális gyártási tevékenységét klímasemlegessé tegye. Skövde mellett csupán néhány további európai autóipari létesítmény büszkélkedhet hasonlóval.

Volvo Cars

„Energiahatékonyságunk javítása az elsődleges célkitűzés, ami pedig a felhasználásra kerülő energiát illeti, megújuló forrásokból származó ellátás biztosítására törekszünk.” – mondta Javier Varela, a Volvo Cars gyártásért és logisztikáért felelős alelnöke. „A skövdei üzem eredménye fontos, szerves része a Volvo Cars környezeti lábnyomának csökkentésére irányuló, széles körű erőfeszítéseinknek. Örömünkre szolgál, hogy az autóiparon belül vezető szerepet tölthetünk be a klímasemleges gyártásra történő átállásban.”

A Volvo Cars és a helyi energiaszolgáltató között létrejött új megállapodásnak köszönhetően a skövdei üzem hőszükségletét teljes egészében hulladékégetésből, biomasszából, valamint újrahasznosított bioüzemanyagokból fedezik. 2008 óta a vállalat egyéb európai üzemeivel együtt a skövdei gyár elektromosenergia-ellátása is megújuló forrásból származik.

Volvo Cars

„Csodálatos pillanat ez a skövdei üzem és a Volvo Cars egésze számára egyaránt.” – mondta Stuart Templar, a Volvo Cars fenntarthatóságért felelős igazgatója. „A környezet védelme a Volvo Cars alapvető értékeinek egyike. Azon célkitűzésünk mellett, hogy 2019-re minden újonnan bevezetett Volvo modellt részben vagy teljesen elektromos hajtáslánccal szereljünk fel, gyártási tevékenységeink klímasemlegessé tétele is nagymértékben hozzájárul a vállalat összesített szénlábnyomának csökkentéséhez, és ezáltal a klímaváltozás elleni, globális küzdelmünk végső sikeréhez.”

A Volvo Cars folyamatosan új, innovatív megoldások keresésével igyekszik elősegíteni 2025-ös célkitűzésének megvalósítását. 2016-ban például a belgiumi Gent városában működő gyárban olyan távfűtési rendszert vezettek be, amely 40 százalékkal csökkentette az üzem szénkibocsátását: az üzem jelenleg évente 15 000 tonnával kevesebb széndioxidot bocsát ki, mint korábban.

„A jövőben is minden térségben aktívan együttműködünk energiaszolgáltatóinkkal, hogy gyártólétesítményeink számára mind nagyobb mértékben biztosítsuk a hozzáférést a megújuló energiákhoz.” – mondta Javier Varela.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb