fbpx

Bemutatták a BMW iFE.18 Formula-E versenygépet

A BMW leleplezte Münchenben első tisztán elektromos meghajtású formaautóját, amely az ABB FIA Forma-E ötödik, 2018/2019-es szezonjában száll versenybe. A BMW i Andretti Motorsport kék-fehér színű overállját António Félix da Costa és Alexander Sims húzza fel.

A BMW iFE.18 versenyautó egy modellben egyesíti a BMW Motorsport és a BMW i divízió úttörő megoldásait, jövőbe mutató innovációit és járműtechnológiai szakértelmét. A tisztán elektromos meghajtású formaautó hajtásláncának kifejlesztésekor a BMW i divízió tervezőmérnökei a hálózatról tölthető járműtechnológiák sorozatgyártása terén felhalmozott szaktudásra támaszkodtak. Sőt mi több, a versenyautó egyes részleteit a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt tömegtermelését végző gyártóüzemek állították elő. A motorsport és a sorozatgyártás közötti együttműködés egy végtelenül hatékony fejlesztési és ellátási láncot váltott valóra, a Forma-E futamain megszerzett motorsport-tapasztalatok ugyanis közvetlenül a közeljövőben tömegtermelésbe kerülő BMW i modellek fejlesztőrészlegeihez futnak be.

A BMW iFE.18 formaautó tervezési munkálatait a Forma-E futamainak nagyvárosi környezete határozta meg. „A Forma-E futamait szűk belvárosi utcákon kiépített versenypályákon rendezik, ahol megfigyeltük, hogy a nézők a többi versenysorozathoz képest közelebbről, de magasabbról szemlélik a történéseket” – fejtette ki Michael Scully, a BMW Motorsport vezető formatervezője. „A BMW iFE.18 formaautó áramvonalas testének megtervezésekor figyelembe vettük a nézők eme egyedi perspektíváját, és a felülnézeti képpel kezdtük a munkát. Ez adja meg az egész versenyautó vázlatát” – fogalmazott Michael Scully.

A BMW iFE.18 formaautó fényezésének felülnézeti képét a BMW kör alakú logójának kék-fehér negyedei határozzák meg. A kontrasztos árnyalatok és formák váltakozása még versenytempónál is tökéletesen felismerhető, hamisítatlan BMW modellé emelve a BMW iFE.18 versenyautót. A merész, aszimmetrikus vonalak mentén felvitt színek egyúttal a BMW Motorsport 2018-as versenyautóin megfigyelhető, funkcionális eredetű matt fekete felületnek is teret engednek: a pilótafülke előtti elemen így sem a belsőégésű erőforrással hajtott versenyautók, sem pedig a formaautók esetében nem tükröződnek vissza a fények.

A halványkékből induló és sötétkékbe változó fényezés az elektromos mobilitás két meghatározó tényezőjét, a mozgás és az átalakulás kettősét élteti. A kék fényezésben összefüggő, kék és lila „erezet” figyelhető meg, amely a nyers energia természetes színeit idézi. A véletlenszerű lila vonások a BMW i divízió forradalmi hajtásláncát rejtő hátsó rész felé haladva sűrűsödnek, a BMW iFE.18 versenyautó így minden szögből más-más formát mutat.

A legnagyobb motorsport-rajongók világszerte élőben követhették a Forma-E új versenyautójának leleplezését a BMW Motorsport hivatalos közösségimédia-csatornáin keresztül. A bemutató része volt egy 2,8 másodperces videó is, melynek hossza pontosan a BMW iFE.18 nulla-százas sprintidejének felel meg.

Első köreit a BMW iFE.18 formaautó München éjszakai utcáin futotta: bemutatója estéjén a BMW Welthez kilátogató rajongók élőben fényképezhették le az újdonságot António Félix da Costa és Alexander Sims oldalán, majd az autogram-osztásokat látványos fényjátékkal és lézershow-val kiegészített virtuális bemutató követte. A BMW Welt oldalsó üvegfelületén a BMW iFE.18 formaautó virtuális utazásra indult München utcáin, egy folyamatosan mozgó térképtechnológia segítségével.

A BMW iFE.18 formaautó és a BMW i Andretti Motorsport első éles versenyét 2018. december 15-én rendezik a szaúd-arábiai Diriyah-ban. Az ABB FIA Formula-E tizenhárom futamból álló, 2018/2019-es idénye 2019. július 14-én, New York utcáin ér célba.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb