fbpx

Kia Sportage 1,6 GDi Silver tartós teszt – Csak a motorja szívó

A Kia európai gyártóbázisán, a szlovákiai Zsolnán elkezdődött a Sportage ötödik generációjának gyártása, amely hamarosan a hazai kereskedésekben is kapható lesz. Mielőtt azonban megérkezne az újdonság, érdemes még egy kis figyelmet szentelni a jelenleg még kapható kifutó modellnek is, melynek turbós benzines változatát a megjelenésekor, míg a ráncfelvarrás utáni dízelt idén év elején volt alkalmunk kipróbálni. Különös, hogy pont az itthon legnagyobb darabszámban eladott 1,6 -os szívó benzines motorral szerelt verzió nem szerepelt még a Tesztelők oldalain, de ami eddig elmaradt, azt most egy tartós teszttel bepótoljuk, melyben egy év tapasztalatait osztjuk meg az olvasókkal.

Manapság nehéz szívó benzinmotoros új autót, pláne SUV-ot találni a piacon. A Kia még utolsó erőfeszítéseivel, de kitartóan kínálja 1,6-os turbó nélküli benzinmotorral a Sportage-t, mellyel hihetetlenül népszerű a kifutó modell. Népszerűségéhez a motoron kívül nagyban hozzájárul a karosszériájának tetszetős formája, továbbá az is, hogy mérete miatt is sikeres a családi autót keresők körében a negyedik generációs Sportage.

A Kia az elsők között, 1993-ban dobta piacra a Sportage nevű, akkor még alvázas felépítésű terepjáróját, amelyet, mint az akkori modellpaletta többi tagját is, Mazda alapokra építettek, ezen felül pedig a motorokat is a japán gyártó szolgáltatta. Az 1997-es ázsiai gazdasági válság következtében a Kia csődöt jelentett, melyből a kiutat az jelentette, hogy 1998 -ban a Hyundai Motor Company felvásárolta a cég részvényeinek 51%-át. 2004-ben a második szériás Sportage, már a Hyundai konszern szárnyai alatt, a Hyundai Tucson testvérmodelljeként született meg. Sokat javult a típus megítélése, a formaterv is jelentős fejlődésen ment át, de az igazi áttörést a 2010-ben bemutatott Sportage hozta el. Ennél a szériánál igazán ráérzett a Kia arra, hogy milyen formára vágynak a vásárlók. Itt tűnt fel először a márka védjegyévé vált „tigrisorr” hűtőmaszk, magasra húzott övvonalával, karakteres C oszlopával, és szűk oldalablakaival kétségkívül látványosra sikeredett. Ezeket az erényeket viszi tovább a 2015-ben bemutatott, és napjainkig gyártott negyedik széria.

Ez a konkrét autó egy 2020 október végi, MY21-es Silver – azaz közepes felszereltségű modell, 1,6 literes GDI motorral szerelt változat, melybe egy év alatt 12 000 km-t tettem bele, így bőven volt alkalmam megtapasztalni, hogy miként viselkedik az autó a mindennapokban, vagy éppen a családi utazások során.

A Sportage mára az utcakép részévé vált, megtalálta azt a formát a Kia, ami jelenleg is kellően divatos, erőt sugároz, mégis van benne némi visszafogottság. Első pillantásra érződik rajta a masszivitás, a közepes méretű SUV, csaknem 4.5 méter hosszú és 1.85 méter széles, a kocsi teteje pedig 1.65 méterre magasodik az út fölé. Amíg a külsőnél lehetnek olyan részletek, amelyek megosztják az embert, a belső térnél inkább hagyományosabb formákat használtak. A műszerfal felső része puha műanyagból készül, tapintása kellemes, a felület struktúrája a bőrre hasonlít, olyannyira, hogy még díszvarrás is került ide. A helykínálat egy négytagú családnak elegendő, szükség szerint egy ötödik utas sem fog szorongani, bár véleményem szerint a hátsó pad széltében inkább két személynek kényelmes. Még nagyra nőtt sofőr mögött is van elég lábtér, ráadásul nem a csomagtérből rabolták el a helyet, amely tágas, jól pakolható, az 503 literes térfogatot a hátsó támlák ledöntésével maximum 1330 literig bővíthetjük.

 A Silver felszereltség valójában elegendő a mindennapi használtra. Ahhoz képest, hogy a felszereltségi szintek közül csak középen helyezkedik el, elég sok mindent kapunk. Kétzónás digitális klíma, bőr kormány és sebességváltó gomb, fűthető első és hátsó (!) ülések, kormányfűtés, tolatóradar -és kamera, tempomat, multifunkciós kormány, bluetooth-os kihangosító, 8” érintőképernyős hifi Android Autó, és Apple Carplay funkcióval, stb.

A már az előző Sportage szériában is kínált, jól bevált 1,6 literes GDI benzinest alapmotorként kapta meg az autó, amely 132 lóerőt és 161 Nm forgatónyomatékot nyújt. A közel 1,5 tonnás tömeghez és a nagy frontfelülethez ez bizony kevésnek tűnik papíron, a valóságban sem kell nagy dinamikára számítani, de ha nincs igényünk sportos menettulajdonságokra, akkor a mindennapokban jó választás lehet ez a motor. Városi tempóban kettes és hármas fokozatokban még aránylag fürge, a magasabb fokozatokban viszont, ha haladni akarunk, akkor igenis vissza kell váltani (akár kettőt is), és 4000 1/perc felett tartani a fordulatszámot, szívó motor létére ugyanis ott él igazán. A motor alapjáraton olyan simán, és halkan jár, mintha ott sem lenne. A gyári adat 36 dB, ami az emberi fülnek szinte alig hallható, de menet közben is alig halljuk, döbbenetesen csendes. A váltó maga a csúcs, a kapcsolási érzet a BMW-kben megszokotthoz hasonlít. Nincs is igazán szükség automatára, annyira jó rakosgatni oda-vissza a fokozatokat. Nagyon eltalálták a felfüggesztés hangolását is, még gyorsan vett kanyarban sem érezni túlzottan erős karosszériadőlést, az úthibákon pedig magabiztosan lép át a Sportage. A már említett hangtalanság a futóműre, és az autó egészére is igaz, az utastér teljesen zörejmentes, az ajtócsukódás hangja pedig már-már prémium.

Összegezve egy év, és 12 000 km tapasztalatait, az autó hozza az elvártakat, kopásnak, fáradásnak sehol sincs nyoma. Családi autóként kompromisszummentesen használható, kellően tágas az utas – és a csomagtér is egyaránt. Az átlagfogyasztás 7,5 liter körül alakul, ez országúti használatban közel 6 literre is levihető, míg városban sem kér sokkal 8 liternél többet. Megnyugtató, hogy a Kia erre a modellre is 7 év, vagy 150 ezer kilométer garanciát vállal, így valószínűsíthető, hogy még hosszú éveken problémamentesen fog szolgálni az autó. Akinek nincsenek sportos ambíciói (egy SUV amúgy sem erre való), és nem akar az autópálya ördöge lenni, annak ajánlom a most kifutó Sportage-t az utolsó szívó 1,6 -os motorok egyikével.

 

Teszt/fotók: Bitó László

Kövess minket Te is!

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb