fbpx

Hatalmas gyárat épít a Tesla

Ismét nagyban gondolkodik az amerikai villanyautó-gyár, amiben persze semmi meglepő nincsen, hiszen Elon Musk sosem az apró, lassú lépéseiről volt híres, hanem inkább a megfontolt, de monumentális ötleteiről. Ami biztos (és volt is már rá példa), hogy a Tesla beruházásai évek múlva érnek majd be igazán, amikorra a cég már minden szempontból kibővítette határait. Ezek között van az úgynevezett „gigagyár” is, amely 2017-től biztosítaná az akkumulátorok gyorsabb és költséghatékonyabb gyártását.

gigafac

Hogy miért ennyire szükséges és fontos ez a nagyjából 6 milliárd dollár összköltségű beruházás? A válasz két oldalról is megközelíthető. Egyrészt már a tervek bejelentése is pozitív hatással volt a befektetőkre, partnerekre, valamint a piac egészére egyaránt, mi több, az ezzel kapcsolatos híreknek köszönhetően a Tesla részvényeinek árfolyama emelkedésnek indult. A Tesla Motors már most, a megépítése előtt évekkel igyekszik kihasználni a gyár adta lehetőségeket, természetesen most még leginkább pénzügyi és üzleti szempontból, amire nagy szükség van, mivel a 2 milliárd dolláros saját tőke mellett más anyagi források is kellenek. A további bevételek javarészt az átváltható kötvényekből, valamint a partnerektől származnak majd.

A másik oldalról nézve, a gyártást is nagyban felgyorsítja az új üzem, mivel évi akár 500.000 akkumulátorcsomagot is képes lesz előállítani a Tesla, ez a szám egyébként globális szinten is hatalmas eredménynek ígérkezik. További előny, hogy a tervezett manufaktúrának köszönhetően az előállítási költségek akár 30 százalékkal is csökkenhetnek, ami azért is fontos, mert a Tesla kifelé kacsintgat a prémium szegmensből, viszont teljesen kilépni csak úgy képes, hogyha alacsonyabb áron tudja majd adni az új modelleket. A kedvezőbb árú Tesláról szóló hírek már jóval korábban felröppentek, de világos, hogy az olcsóbb típus eléréséhez jelentősen le kell nyomni a költségeket. A cél adott: 2020-ra (az eddigi 35 ezres számot megsokszorozva) ötszázezer autót szeretne éves szinten értékesíteni a Tesla, persze ehhez a számhoz már hozzájárul a gigagyár jelenléte és működése is. A további tervek közé tartozik még, hogy a Tesla más járművek számára is gyártana akkumulátorcsomagokat, amivel újabb kapuk nyílnának meg a vállalat előtt.

batterypack

A gyárkomplexum hat év múlva 6500 alkalmazottal, akár már teljes kapacitáson is működhet. Vélhetően olyan államban állítják majd fel, ahol a környezeti szempontok is megfelelőek, hiszen a szükséges energiát szél- és naperőművek biztosítanák. Amennyiben a Tesla és partnerei is készen állnak, már idén elkezdődhet az építkezés.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb