fbpx

A Kia bemutatja az új Stonic GT Line-t

  • Újabb modellel bővült a Kia sportos, GT Line kínálata
  • Dinamikusabb megjelenés, és új, választható felszerelések
  • Egyedi utastéri részletek, és a Kia legfrissebb konnektivitási szolgáltatásai
  • 1,0 literes T-GDi motorok, akár Hybrid 48V hajtással is
  • Az értékesítés 2020 negyedik negyedévében indul

A Kia ma bemutatta az új Stonic GT Line-t, a márka sportos családjának legújabb tagját.

A Stonic GT Line a Kia vonalak legsportosabb elemeiből építkezik, látványos és feltűnő külső és belső megjelenéssel, valamint egyedi GT Line részletekkel. A Stonic család más tagjaihoz hasonlóan a GT Line is elérhető lesz kéttónusú fényezéssel, és többféle hajtáslánccal, köztük Hybrid 48V rendszerrel is.

Emilio Herrera, a Kia Motors Europe ügyvezetője elmondta: “A Stonic 2017-es bevezetése óta sikeres az európai piacon, eddig több mint 150 000 talált belőle gazdára. 2019-ben negyedikként végzett modelljeink európai sikerlistáján. A Stonicot szeretik a tulajdonosaik, az új GT Line kivitel pedig éppen ezt a kötödést erősíti meg azzal, hogy a legsportosabb Kiák inspirálta formajegyekkel jelenik meg. Bízunk benne, hogy a GT Line-nal még kívánatosabbá válik majd a teljes Stonic paletta, ami további sikerekkel kecsegtet ebben a különösen kiélezett versenyhelyzetű kategóriában.”

A Stonic GT Line gyártása októberben indul Koreáben, a Sohari üzemben. Az európai értékesítés 2020 negyedik negyedévében kezdődik, és természetesen az új változat is a Kia egyedi, 7 éves, 150 000 kilométeres garanciájával érkezik a piacokra.

GT-s külső
A Kia nagyteljesítményű GT modelljei (a Stinger, a Ceed GT, és a ProCeed GT) által inspirált GT Line vonalak sportosságot visznek a Stonic praktikus formáiba.

Az új lökhárítók már önmagukban is határozottabbá, sportosabbá teszik a Stonic kiállását. Elöl újak az integrált LED-es ködfények, a három, határozott vonalú légbeömlő és az alsó rész fémbetétje is. A tigrisorr hűtőmaszk megjelenése szintén egyedi, a külső visszapillantók háza pedig fekete. A GT Line modellek fényszórói alapáron LED-esek, jellegzetes világítási képpel. A hátsó rész legfeltűnőbb eleme a kettős kipufogóvéget és diffúzort imitáló lökhárító, a csomagtérfedélen pedig ott a GT Line jelvény.

A többi Stonichoz hasonlóan a GT Line-nál is különleges hangsúlyt kap a modell személyreszabhatósága. A kéttónusú fényezés népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy az eddig értékesített Stonicok kétharmada ilyen megjelenéssel talált gazdára. Természetesen a GT Line is elérhető így, piactól függően az alapmodellek vásárlói akár 15 féle tető- és karosszériaszín-kombinációjából választhatnak. A GT Line ezt a választékot megtartva még tovább fokozza a látványt, hiszen a kéttónusú modelleken az első lökhárító légbeömlői is a tető kontrasztos színét kapják. Valamennyi Stonic GT Line 17 colos könnyűfém keréktárcsákkal érkezik.

Egyedi utastéri részletek a Kia legújabb konnektivitási szolgáltatásaival
A Stonic GT Line utastere is sportosabb az alapmodellekénél. A legfeltűnőbb eltérés a szénszál hatású műszerfali burkolatok megjelenése, ilyeneket a többi kivitel nem kaphat.

Az új modellváltozat ülései is újak és egyediek: borításuk fekete szövet és szintetikus bőr kombinációja, fehér szegélyvarrásokkal és fehér tűzéssel. A perforált bőrrel bevont D formájú, GT Line logós kormány varrása kontrasztos, és a főműszerek közötti 4,2 colos kijelző is új.

A többi Stonic modellhez hasonlóan a GT Line-hoz is elérhetők a Kia legújabb infotainment és konnektivitási szolgáltatásai és technológiái. A középkonzol 8,0 colos érintőképernyőjén a márka legfrissebb infotainment rendszere fut, az UVO Connect második generációjával.

Az új rendszer Display Audio-val és műholdas navigációval is elérhető felszereltségtől függően. Kiviteltől függetlenül az autóhoz akár egyszerre két okostelefon is csatlakoztatható, az egyik telefonként és médialejátszóként, a másik pedig médialejátszó üzemmódban. A Display Audio-val felszerelt modellekben vezeték nélkül is működik az Apple CarPlay és az Android Auto.

Kia második generációs UVO Connect telematikai rendszere több különleges szolgáltatást is kínál, például forgalmi információkat, időjárás előrejelzést, érdekes helyeket, üzemanyagárakat, valamint a közeli parkolóhelyek elérhetőségét és árait. A hangfelismerő szolgáltatás segítségével a felhasználók szóban is utasíthatják a rendszert, címet, vagy helyet diktálhatnak a navigációnak, kérhetnek időjárási információkat, sőt, akár szöveges üzeneteket is küldhetnek. Az új online navigáció felhő alapú valós forgalmi adatok, és az eltárolt korábbi információk alapján minden korábbinál pontosabban képes kiszámítani az érkezés várható idejét.

Az UVO App applikáción keresztül olyan szolgáltatások is elérhetők, mint a Last Mile Navigation, amellyel akkor is folytatható a célbavezetés, ha az autót már leparkoltuk. Ez a funkció különösen olyan zsúfolt városi környezetben hasznos, ahol a parkolóhelyek általában távolabb esnek a városközpontoktól.

Turbós benzinesek és Hybrid 48V hajtáslánc
Az új Stonic GT Line a Kia friss Hybrid 48V ‘EcoDynamics+’ hajtásláncával is elérhető. Ebben egy ‘Smartstream’ sorozatú 1,0 literes T-GDi (turbós és közvetlen befecskendezéses) benzinmotor dolgozik együtt a 48V-os elektromos segédhajtással. A benzines és az elektromos hajtás együtt nem csak dinamikus, de takarékos is, hiszen a villanymotorként is működő generátor a motorfékben összegyűjtött mozgási energiákat egy kompakt méretű, 48V-os lítiumion-polimer szerkezetű akkumulátorba gyűjti, és gyorsításkor közvetlenül a benzinmotor főtengelyére behajtva adja vissza. Ettől egyszerre javul a rugalmasság, és csökken a károsanyag emisszió.

A generátoros hajtás, és az áramtermelés közötti átmenet észrevehetetlenül finom és egyenletes.

Az új Smartstream benzinmotor vezérlésének időzítése, és szelepeinek nyitvatartási ideje is folyamatosan változó, így a működés és az égési folyamatok mindig pontosan a pillanatnyi teljesítményigényhez igazíthatók. Az 1,0 literes háromhengeres erőforrás 100 és 120 lóerős kivitelben is elérhető, mindkettőhöz jár a Drive Mode Select kapcsoló, választható ‘Eco’, ‘Sport’ és ‘Normal’ üzemmóddal.

A Stonic GT Line alapfelszereltségének része a Kia új, intelligens kézi sebességváltója (az iMT) is, a hétfokozatú duplakuplungos erőátvitel (7DCT) pedig rendelhető. Az iMT ötletes mechanikus kuplungpedál-kapcsolat nélküli (clutch-by-wire) rendszere hatásosan hozzájárul a fogyasztás csökkentéséhez is, miközben használatával nem csorbul a kézi kapcsolások szabadsága és élvezete. Az iMT-ben a kuplungpedál mozdulásakor elektronika működteti a tengelykapcsolót. A Hybrid 48V hajtáslánccal együttműködve, így a benzinmotor jóval korábban leállítható (már az autó gurulása közben is), mint a Kia hagyományos startstop rendszereivel.

A motor menet közbeni leállításával működő úgynevezett vitorlázásra Eco üzemmódban mindkét sebességváltó képes, akár 125 km/h sebességig. A motor minden esetben azonnal újraindul, amint a vezető bármelyik pedált megnyomja.

A Stonic GT elektromos segédhajtás nélkül is elérhető, az 1,0 literes T-GDi motor 100 lóerős változatával, hatfokozatú kézi-, vagy hétsebességes duplakuplungos (7DCT) sebességváltóval.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb