fbpx

Ezt a hat lépést mindenképpen tegye meg a téli autózás előtt

Budapest, 2021. november 23. – Ősz végén a megszokottnál lassabban érkezik meg a hideg hazánkba, azonban az esti időszakban sok esetben már így is 5 fok alatti hőmérséklet a jellemző. Éppen ezért érdemes felkészíteni az autókat a téli üzemre. A Das WeltAuto hat pontban összegyűjtötte, milyen lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy ne érjen senkit sem váratlanul az első fagy vagy az első havazás.

Az autók műszaki állapota fokozott figyelmet érdemel az év végén, amikor a téli hideg és a csapadékosabb időjárás is beköszönt. Számos veszélyt rejt magában az átmeneti időszak, de ezek a kockázatok elkerülhetőek, ha időben felkészülünk a megváltozott körülményekre. Nem csak óvatosabban kell autónkat vezetni, hanem gépkocsink téli karbantartása is ekkor válik aktuálissá. A márkaszervizek kedvezményes átvizsgálást kínálnak ebben az időszakban.

Az alábbi hat lépést mindenképpen érdemes elvégezni, mielőtt megérkeznének a fagyos napok:

  1. Cserélje gumiját télire

A biztonságos autózás alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota, és mivel a nyári abroncsok hét fok alatt már nem biztosítanak megfelelő tapadást, így használatuk nem javasolt a késő őszi időszakban. Ráadásul ez a mutató tovább romlik a jeges, havas utakon. Ezért a nyári gumikat cseréltessük le téli abroncsokra, ne várjunk az első hóesésig!

Régről származó hiedelem, hogy alacsony külső hőmérséklet mellett csökkenteni kell a gumiabroncsok légnyomását. Ez elsősorban a diagonál-abroncsokra vonatkozott, amelyek azonban már nem jellemzőek napjainkban. A túl alacsony gumiabroncsnyomás következtében akár csökkenhet is a tapadás, akárcsak az üzemanyag-fogyasztás. Ennek megfelelően ellenőrizni kell az megfelelő gumiabroncsnyomást, az ajánlott értékek például a vezetőoldali ajtókeretben vagy a tanksapka alatti matricán találhatók.

  1. Ellenőriztesse a futóművét

A gumiabroncsok mellett a futóműnek is fontos szerepe van a tapadásban. Ha a lengéscsillapító nem működik megfelelően, egy nagyobb úthiba miatt előfordulhat, hogy valamelyik oldal nem tapad rendesen, és elpattog az autó az útról. Így ezt is ellenőrizni szokták a márkaszervizekben a tél előtti átvizsgálások alkalmával.

  1. Ellenőrizze a fényszórókat

Mivel télen rövidek a nappalok, a világítás különösen kiemelt szempont az átvizsgálás során. Az idősebb autóknál azt is meg kell nézni, hogy a fényszóróbúra mennyire mattult. Az izzó ugyan lehet hibátlan, de a felület homályosodása jelentősen ronthatja a fényszóró hatásfokát. Sokan nem tudják, de egy matt lámpa felpolírozható, jelentősen javítva az esti fényhatást. Télen gyakoribb a lámpaizzók meghibásodása, amint kiég egy izzó, cseréljük ki újra.

  1. Cserélje ki az ablaktörlőket

Érdemes ügyelni az ablaktörlőlapátok állapotára is. Amennyiben csíkot húznak az ablakon vagy bizonyos felületeket nem törölnek, azonnal cserélni kell azokat, mert rossz idő esetén meghatározó a vezetési biztonság szempontjából, hogy mennyire látunk ki jól.

  1. A folyadékszintek ellenőrzése

A hűtőfolyadék fagyáspont-mérése jelzi, elegendő-e a fagyálló a hűtőrendszerben. A mérés eredményeképpen legalább mínusz 20 Celsius fokos értéket kell kapnunk, mivel ennél gyengébb fagyvédelem a hűtőfolyadék befagyásával fenyeget, ami jelentős károkat okozhat a hűtőfolyadék-szivattyúban, így a motorban is. Ugyanez vonatkozik a szélvédőmosó-folyadékra is: a nyári tisztítószert el kell használni és télre is alkalmas mosófolyadékkal kell pótolni.

  1. Az akkumulátor megfelelő gondozása

Az autó akkumulátorát is fel kell készíteni a hűvösebb hónapokra, mert alacsony hőmérsékleteken különösen nagy terhelésnek lehet kitéve. Rövid utakon gyakran nem töltődik fel kellően, amin az akkumulátortöltő segíthet, mindenkor biztosítva a megfelelő töltöttségi szintet. Ez például akkor fontos, ha a jármű hosszabb ideig állt, például a téli vakáció alatt. Ha gyakran adódnak akkumulátorproblémák, érdemes egy új 12 voltos akkumulátort vásárolni.

A Das WeltAuto-ról

A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 30 márkakereskedést számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb