fbpx

Elektromos jövő – Skoda Vision E

Az április 19-28. között sorra kerülő Sanghaji Autószalon alkalmával a Skoda jelenlétét az elektromobilitási program jellemzi: a Skoda Vision E tanulmányautóval a cseh vállalat először mutatja be a mobilitás márkára jellemző jövőbeni elemeit. Az ötajtós SUV coupé 500 km-t képes elektromos hajtással megtenni, mellyel az önvezető autó 3. szintjének elvárásait teljesíti. A Skoda intenzíven fejleszti modellkínálatának elektromos átalakítását, és  2025-ig 5 változatban hoz ki elektromos autókat a különböző kategóriákban.

Skoda Vision
A Skoda teljes gőzzel beindította a holnap mobilitásának tervezését és fejlesztését.A vállalat történetének első teljesen elektromos hajtású, önvezető tanulmányautója megtestesíti a márka elektromos autókkal kapcsolatos elképzeléseit. A 4.645 mm hosszú, 1.917 mm széles és 1.550 mm magas Vision E tengelytávja 2.850 mm, mely magabiztos megjelenést ad az úton. Formatervezői a márka esetében megszokott belső teret alakították ki, a szabadidő autóknál megszokott magas üléspozíció és nagy helykínálat ugyanakkor kívül dinamikus vonalakkal párosul, az enyhén lefelé futó tetővonallal egy coupé hatását kelti.

Hajtásrendszere 225 kW telejsítményű, végsebessége 180 km/h, hatékony lítium-ion akkumulátora 500 km-es menetteljesítményt tesz lehetővé. A Vision E kerekeit két elektromos motor hajtja, az első és a hátsó kerekeket hajtó motorok nagy stabilitást és biztonságot adnak az autónak.

A koncepció révén a Skoda betekintést ad az önvezető autókkal kapcsolatos közeljövőben várható megoldásokra is. A legutóbbi kutatások szerint 2030-ban az üzemben lévő autók 30%-a lehet teljesen önvezető. Jelen tanulmányautó ennek 3. szintjét hozza el: önállóan tud közlekedési dugóban haladni, átveszi a vezetést az autópályán, sávot tart illetve előzést hajt végre, megkeresi a szabad parkolóhelyet, ahová szintén önállóan parkol be, és hajt ki onnan.

Skoda Vision

Elektromos mobilitási stratégia
Az elektromos mobilitás központi helyet foglal el a vállalat növekedési stratégiájában. A Skoda elektromos autóit a Volkswagen csoport MEB alaplemezeire építi. A márka modellkínálatának elektromos átalakítása 2019-ben veszi kezdetét a plug-in hibrid Superb megjelenésével. Ezt hamarosan, 2020-ban követik a teljesen elektromos hajtású változatok, és 2025-re az egyes kategóriákban a márka öt elektromos autóval bővíti majd kínálatát.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb