fbpx

Sci-fi szemüveg segíti a munkát a Peugeot gyártóüzemeiben

Duna Auto

Az esetleges hibák valós idejű keresésére, azonosítására és megoldására kínál rugalmas és hatékony megoldást az a hordható elektronikus berendezés, amely a Peugeot globális gyártóhálózatában teljesít szolgálatot – és amely egyáltalán nem véletlenül emlékeztet egy népszerű tudományos-fantasztikus film kellékére.

Kényelmes, praktikus, strapabíró és felhasználóbarát: ezek a fő jellemzői annak az Android alapú kommunikációs rendszernek, amellyel a hordható ipari elektronikai segédeszközök piacvezető gyártója, az észak-amerikai RealWear Inc. szerelte fel a Peugeot gyártóüzemeit szerte a világon.

Az autógyártás rendkívül sok lépcsőből álló, összetett folyamatának legvégső, kritikus fázisa az összeszerelés. A több tucat beszállítótól származó alkatrészek ezreinek kell itt problémamentesen és eredményesen egységet alkotniuk. Elengedhetetlen a folyamatos és alapos minőség-ellenőrzés, az esetleges problémákat viszont minél gyorsabban és hatékonyabban kell azonosítani és orvosolni, lehetőleg anélkül, hogy felfüggesztenék a munkát.

Ebben segít az az ultramodern hordható elektronikus diagnosztikai rendszer, amelyet a PSA és társvállalatai használnak globális tevékenységeikben. A RealWear Inc. csúcsmodellje, a HMT-1 az egyik legfejlettebb hordható ipari elektronikus eszköz, amelyet nagy felbontású kamerával, apró, de éles képet közvetítő kijelzővel, valamint vezeték nélküli (mobiladat vagy wifi alapú) kommunikációs modullal szereltek fel.

blank

A kistömegű készülék könnyen és biztonságosan rögzíthető a szabványos munkavédelmi sisakokra. Viselése sem a szabad mozgásban, sem a munkavégzésben nem akadályozza a dolgozót, és mivel az Android operációs rendszerre épülő berendezés hangvezérléssel irányítható, használatához szabad kézre sincs szükség. A HMT-1 azt látja, amit a felhasználó, és amennyiben a szakember bármilyen potenciális hibát észlel, haladéktalanul kapcsolatba léphet azokkal, akik megnyugtató megoldást tudnak kínálni a problémára – akár több száz kilométer távolságból is.

A készülék kezelése a tapasztalatok szerint külön oktatás nélkül, néhány perc alatt elsajátítható: a felhasználó szóbeli parancsokkal vezérelheti a kamerát (szükség szerint belenagyítva a képbe, illetve rögzítve a felvételt), illetve kapcsolhatja fel a készülékhez tartozó könnyű, de erős fejlámpát, megvilágítva a problémás területet.

A közvetlen vizuális kapcsolat révén elkerülhető a hosszadalmas egyeztetés, a cikkszámok azonosítása, a hibajelenség pontos leírása: amire korábban talán csak többszöri levélváltással sikerült megoldást találni, most akár percek alatt beazonosítható és orvosolható. „Nem kell tudnom az érintett alkatrész nevét vagy funkcióját: elég, ha a fejkamerán keresztül átküldöm a képét a beszállítónak vagy egy másik üzemben dolgozó szakértőnek, aki rápillant, és már tudja is a választ. Az egész beszélgetés rögzíthető, így ha legközelebb hasonló probléma merül fel, elég visszanéznünk a korábbi útmutatót.” – sommázza a rendszer legfontosabb előnyeit: a rugalmasságot és a közvetlenséget egy gyártósori munkás.

A megoldás nem csak ezért nagyon hatékony: a kutatások kimutatták, hogy a fiatalok – így az új generációs munkavállalók is – sokkal könnyebben tanulnak vizuális úton, mint szóbeli instrukciók alapján. Így a videón keresztül megismert folyamatokat könnyebben elsajátítják.

A Peugeot és társvállalatai jelenleg tíz országban, gyártólétesítményeik 80 százalékában alkalmazzák a RealWear HMT-1-est. Az elmúlt időszak során több mint tízezer órányi tapasztalatot szereztek a technológiával, amely a gyakorlatban hozzájárult az összeszerelési folyamatok egyszerűsítéséhez, a nem tervezett üzemleállások előfordulásának csökkentéséhez, valamint a kritikus feladatok minőségének javításához. „Az általunk jelenleg alkalmazott 45 darab HMT készüléket tökéletesen sikerült integrálnunk meglévő folyamatainkba, a technológia fenntartások nélkül teljesít minden szigorú biztonsági elvárást és előírást. Komoly terveink vannak a HMT berendezésekkel, folyamatosan bővíteni szeretnénk a felhasználók számát, a felhasználási területek körét.” – értékelte a tesztüzemet Guillaume Calfati, a vállalat digitális élményekért felelős igazgatója.

Az elmúlt években számtalan szakmai elismerésben részesített HMT-1 akár extrém körülmények között is biztonságosan használható; tervezése során fontos szempont volt, hogy a lehető legcsekélyebb mértékben vonja el a felhasználó figyelmét a munkakörnyezetről. A berendezés gyorsabb, biztonságosabb és intelligensebb, mint egy átlagos táblaszámítógép vagy okos-szemüveg. Hangfelismerő rendszere – amely mindig aktív, így nem igényel ’ébresztő’ kulcskifejezést – még rendkívül zajos környezetben (akár 95 dBA-ig) is megbízhatóan üzemel, köszönhetően a négy digitális mikrofont és kifinomult vezérlő algoritmusokat alkalmazó zajszűrésnek. A szóbeli parancsokat 12 különböző nyelven érti meg a készülék, amelynek felhasználója a beépített hangszórón vagy szabványos aljzaton keresztül csatlakoztatható fülhallgatón keresztül tarthatja a kapcsolatot a távoli szakértővel.

A HMT-1 akár két méteres magasságból betonpadlóra ejtve is működőképes marad, kialakítása teljes mértékben víz- és porálló (IP66 besorolás.) Ez vonatkozik a beépített 16 MP-es, képstabilizátorral szerelt kamerára és a kijelzőre is. Az előbbi másodpercenként 30 képkocka sebességgel képes HD minőségű felvételt készíteni, beépített konvertáló rendszere azonban képes ezt a nagyfelbontású (1080p) videojelet úgy tömöríteni, hogy akár kis sávszélességű adatkapcsolaton keresztül is fenntartható legyen a videokommunikáció. A kijelző akár erős napfényben is leolvasható, a szem előtt megjelenő kép mérete megfelel egy 7 colos táblaszámítógép képernyőjének.

Ami pedig a berendezés futurisztikus megjelenését illeti, az sem véletlen. A RealWear alapítója, Stephen Pombo pályafutásának elején sokat dolgozott együtt egy bizonyos Pete Rozani nevű ipari formatervezővel. Kettőjük nevéhez számtalan közös szabadalom és ipari számítógépes rendszer fűződik. Pete Rozani élete főművét azonban nem az iparban, hanem Hollywoodban alkotta meg: a nyolcvanas években ő tervezte a Csillagok háborúja hatodik epizódjában megjelenő Boba Fett jelmezét. A fejvadász sisakján egy, a HMT-1-eséhez hasonló kameranyúlvány látható. Ez ugyan a történet szerint nem kommunikációs eszköz, hanem a célzást segítő távolságmérő, ám a hasonlóság olyannyira nyilvánvaló, hogy a RealWear berkein belül viccesen csak HMT-0 prototípusként emlegetik a kultikus filmkelléket.

Illusztrációk: Peugeot, RealWear

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb