fbpx

Dizájnos kompromisszum – KIA XCEED X-Gold Plug-in Hybrid teszt

Korábban már volt szerencsém Ceedhez, ProCeedhez, tavaly pedig az XCeed PHEV magyarországi sajtótájékoztatóján már közelebbről is szemügyre vehettem, fotózhattam a KIA crossoverét. Azóta vártam a hosszabb tesztre, ami 2021-ben el is érkezett. Így a konnektoros XCeed lett az idei év első tesztautója, ami nálam járt. 

A KIA XCEED Plug-in Hybrid külseje

A külcsín tekintetében szerintem egy nagyon megnyerő autó, az ismerősi körömben többen érdeklődtek iránta, és mindenkinek az volt az első benyomása, hogy ez egy vagány crossover. 

Az orr részen hangsúlyos a KIA logó alatt található, gyémánt mintázatú fekete műanyag elem, akárcsak az alsó hűtőnyílás. A hosszúkás, egyedi lámpatestekről könnyen felismerni az XCeedet. Oldalról nézve nem tűnik nagyon magasnak, pedig a gyári adat szerint 184 mm-es hasmagassággal bír a 235/45 R18-as abroncsokon, amelyek a dizájnos alumínium felniken feszülnek. A gyönyörű fehér fényezés kiemeli a fekete és ezüst kiegészítő elemeket, amelyek nem túl hivalkodók, mégis hozzáadnak az összképhez. A zöld rendszámon kívül csupán a bal első kerék felett található Type 2-es töltőcsatlakozót rejtő ajtócska jelzi, hogy ez bizony konnektoros hibrid modell. Ennél a résznél érdemes megemlíteni, hogy az üzemanyagtank mérete 37 literre csökkent, ugyanis a, csak belsőégésű motorral szerelt társainak 50 literes. Azonban így is 700 km körüli hatótávot ír ki, tele tankkal és feltöltött akksival.

A hátsó részhez érve megálltam, és 1 perc néma csenddel adóztam a kamu kipufogó végeknek, amelyek csak dizájnelemek. A műanyag és ezüstös betétekkel lehet kicsit túlzásba estek a tervezők ezen a részen, de, hát ízlések és pofonok. A vízszintes élekkel ellátott csomagtér ajtó 291 literes rakodóteret rejt, ami a hátsó üléssor ledöntésével 1291-re bővíthető. A kisméretű hátsó ablakot ellensúlyozza a jó képi világot szolgáltató tolatókamera.A KIA XCEED X-Gold Plug-in Hybrid belseje

A belső tér vizuálisan kellemes a szemnek, az anyagok minősége és illesztése igényes. A zongoralakkból és az ezüst elemekből viszont nem szűkölködik. Az ülések kényelmesek és jó az oldaltartásuk. A fűthető multikormány átmérője és fogása is tetszett. Ugyan sok gomb található rajta, de egyáltalán nem zsúfolt. Tetszett, hogy az oldalanként két szürke kapcsolónak más a tapintása.A műszeregység analóg, középen egy kis kijelzővel, ahol a hajtáslánc működését láthatjuk vizuális ábrán, illetve más információkat is kiírattathatunk. Sajnos a 12,3 hüvelykes képátlóval rendelkező digitális műszeregység csak a legmagasabb, X-Platinum felszereltségben alapáras, a többi modellhez, így az alatta lévő X-Gold szinten sem elérhető.


Bal oldalon a térd feletti részen többek között a holttérfigyelő és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer gombjai kaptak helyet. A műszerfal tetején található 10,25 hüvelykes infotainment rendszer használható, bár vannak benne érdekességek, például egy „természet hangjai” rész, ahol tengerpart, iroda, havas táj háttérzaj szólal meg a hangrendszerből. A Teslában értem, hogy a kandallós képnél tolja be a meleget a szellőzőnyílásokon, de itt nem igazán esett le a funkcióját. (Ha, Te rájöttél, írd meg kommentben.) Természetesen a tudja az Apple CarPlay-t és az Android Auto alkalmazást is.

A kijelző alatt érintős felületen váltogathatjuk a menüpontokat. Lejjebb, a klíma vezérlőpanelje található. Itt, minden fontosabb funkció kapott fizikális gombot, nem kell a menüben keresgélni. Az ülésfűtés és a kormányfűtés kapcsolói ez alatt, külön sorban találhatók. Van még itt egy kis rekesz, ami a csúcskategóriában indukciós töltőként is funkcionál. Legalul pedig szivargyújtó, USB csatlakozó és egy töltésre szolgáló aljzat bújik meg egy elhúzható ajtócska takarásában. A két ülés között a duplakuplungos, hatsebességes automata váltó kapott helyet, mellette az EV, HEV gombbal választhatunk az elektromos, a hibrid és az automatikus meghajtás közül. Hátrébb egy  „Sport” feliratú gomb, amitől nem kell világmegváltást várni és a hipertérbe sem juthatunk el vele, de könnyen lehet olyan érzésünk, hogy mindjárt felszáll az autó. Ugyanis a motor zavaróan hangos lesz tőle. Ezen kívül az „ECO” vezetési mód  érhető még el.

blank

Egyébként a hátsó üléssorban is akad kényelmesen láb- és fejtér, 185 cm-ig bárkinek kényelmes lehet. Ismerősöm a 188 cm-ével már kényelmetlenül ült hátul.

A Technika

A motortérben a Niro PHEV-ből már ismerős egység, vagyis egy 1,6 literes közvetlen befecskendezéses, szívó, benzinmotor (105 lóerő, 147 Nm) és egy 44,5 kilowattos (átszámolva 61 lóerő, 170 Nm) elektromotor dolgozik. Ezek együttes teljesítménye 140 lóerő és 265 Nm. Ezt, a már említett 6 fokozatú automata juttatja az első kerekekre, ami szintén megtalálható a Níróban is.

A KIA XCeed töltése

Gyári tartozékként a hálózati 230 V-os kábel jár csupán, ezzel körülbelül 4,5 óra fel is lehet tölteni a 8,9 kilowattórás akkumulátort. A töltöttségi szintet a műszerfal tetején található 3 zöld LED jelzi. Teljesen feltöltve 40-50 km közötti távot képes tisztán elektromosan megtenni. A 3,3 KW-os oszlopra csatlakoztatva 2,5 óra alatt tölt fel az akkupakk, viszont az ehhez szükséges Mennekes-kábel kábel nem alaptartozéka az autónak. Természetesen e nélkül is lehet élni, viszont fizetős oszlopon már nem annyira éri meg tölteni a PHEV-et.

A KIA XCeed PHEV vezetési élménye

Mivel kényelmes az ülés, a kormány fogása jó, a felfüggesztés pedig szépen kiegyenlíti az úthibákat így egy rossz szavam sem lehetne… De, azért van pár dolog ami zavart vagy fura volt. Először is nagyon furcsa, hogy nem lehet állítani az energia visszatermelés erősségét. Ez fájó pont mivel a városban alig tölt vissza, tempomattal, autópályán valamennyi energiát áramoltat a benzinmotor az akkumulátorba, de nem sokat. ECO módban nem éreztem azt a dinamikát, amit vártam tőle. Tudom-tudom, ez nem versenyautó és ez így is van rendjén, de akkor is túl nyugis volt. „Sport” fokozatba kapcsolva, már kicsit több a dinamika, autópályán, vagy a városban előzéseknél ez jól jött.

További előny ami nagyban hozzáad a hangulathoz az a panorámatető, amit imádtam… A sávtartó rendszert viszont az első km-ek után kikapcsoltam, mivel elég agresszívan akart visszaterelni a sávba egy robogós futár előzésénél. A többi vezetést támogató rendszer egyébként szépen tette a dolgát. A fogyasztását tekintve hibrid üzemben 4,5-5,5 liter között evett vegyes használat mellett, a tesztidőszak alatt, ami egész jó, legalábbis szerintem.

Mit mutat a matek a KIA XCeed esetében?

A KIA XCeed PHEV X-Bronze alapfelszereltséggel 2021 január végén 10,4 millió forintos listaáron érhető el, ami a sima XCeed hasonló felszereltségéhez és 6,5 millió forintos árához képest jóval borsosabb. A tesztautó X-Gold felszereltsége 11,3 millió Ft-tól érhető el, ezen felül plusz 350 000 Ft az úgynevezett ADA csomag, ami minden földi jót tartalmaz, a sávkövető rendszertől a hátsó keresztirányú forgalomfigyelőig, az általam kedvelt napfénytető még 300 000 Ft-tal megdobja a költségeket, de a biztonság és stílus oltárán áldozni kell… A kategóriatársakhoz képest viszont egész kedvező az ára, így jó választás lehet annak, aki a városban szeretne hangtalanul, elektromosan suhanni, de olykor hosszabb utakra is elindulna a családdal.

A KIA XCeed PHEV-ről röviden

Összességében nekem tetszett  az autó, az elején ugyan hiányoltam a hasonló autóktól megszokott dinamikát, de miután kicsit lenyugodtam és felvettem a ritmust, nagyon is élhető és szerethető autóként maradt meg a fejemben. Tudja, amit kell és azt stabilan, jó anyagminőséggel megspékelve.

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztautót a KIA Magyarország biztosította. A tesztünket a Duna Autó Zrt. támogatta!

A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

Kövess minket Te is!

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb