fbpx

Audi TT – ritka fenevad

Mostani menetpróbánk alanya egy igazán különleges vas, amelyből meglehetősen kevés került Magyarországra. A 2004-es gyártású, 3.2 literes, első generációs TT pazar állapotban van, ráadásul hozzáértő kezek közé került, így néhány érdekességet is megtudhattunk róla.

tt8

Amikor megpillantunk egy TT-t, alapból kissé megugrik a pulzusunk, ezzel nem lehet mit kezdeni, „foglalkozási ártalom”. Jelen esetben ezt az izgalmat szorozzuk meg kettővel, ugyanis egy 3189 köbcentis, 250 lovas (VR6-os motorral és DSG váltóval szerelt) példánnyal kerültünk szembe, melyből itthon csupán pár darab van.

A tulajnak korábban egy tuning Corradoja volt, azonban szeretett volna egy teljesen gyári állapotú kétajtóst, és mivel annak idején a TT-t volt lehetősége több alkalommal is kipróbálni, ezért hosszú keresgélést követően a képeken látható, ritka kivitelre esett a választása. Az első gazdás, végig korrektül vezetett szervizkönyves Audiban 123.000 kilométer volt a vásárláskor (jelenleg 130.000-nél tart a számláló), ára – ennek megfelelően – a piacinál valamivel magasabb volt.

tt1

Mindenképp DSG váltóval ellátott modellt szeretett volna a tulaj, elmondása szerint ugyanis a sportfokozat kihozza a vadállatot az Audiból, érdemes használni a kormány mögött elhelyezett váltófüleket, mely egyébként az alapfelszereltség része volt. Bár tisztában volt vele, hogy ezek a váltók előbb-utóbb beadják a kulcsot, de még bő 20-30 ezer kilométer lehet benne a felújításig. A TT átlagfogyasztása a fedélzeti számítógép szerint 11.2 liter, persze ez teljesen átlagos használat mellett 10.5 körül is tartható, de ki nem lépne oda néha egy ilyen autónak? Németországi autópályán 150-160-as tempónál 9.3 volt a legalacsonyabb mért adat. A gyári sportfutómű is teljesen rendben van, ráadásul nagy előnye, hogy átlaghasználat mellett is vállalható marad, nem érződik túlságosan nyersnek.

Bár kívül-belül minden porcikájából érződik a sportosság, a 3.2 nincs feltüntetve az autó hátulján, a hozzáértők az első lökhárítók oldalán lévő légbeömlő, valamint a hátsó szárny toldata és a dupla kipufogók speciális kialakítású borítása alapján állapíthatják meg, hogy éppen milyen típust is látnak.

tt2

A papíron 2+2-es TT sokkal nagyobbnak érződik belülről, mint amekkorának tűnik, kicsit ugyan bunkerszerű a kilátás, viszont nagyok az üvegfelületek, minden irányba jól ki lehet látni. Az extrák között megtaláljuk az egyzónás digitális klímát, illetve az ülésfűtést is, navigáció nincs benne, de a problémás és drága frissítések miatt ez nem is baj, ellenben utólagosan beépített parkolóradar van, tesztalanyunkban ez az egyetlen nem gyári kiegészítő.

Szervizelés esetén – mivel kevésbé elterjedt variánsról van szó – magas szakértelemmel rendelkező szerelőhöz érdemes vinni. A vásárlást követően egyetlen probléma jelent meg, rövid (néhány kilométeres) utakat követően időnként dadogva indult, de egy új bemelegedési program megoldotta a gondot. Ezt leszámítva abszolút megbízható járműről beszélünk.

Vélhetően az ország egyik legszebb állapotú 3.2-es TT-jével volt dolgunk, az Audi gazdája pedig szeretné is, hogy ez így maradjon, szerintünk erre minden esély meg is van!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb