fbpx

Cicakarc elleni harc

Nincs annál borzalmasabb érzés, amikor egy új, szépen kidolgozott karistolást vélünk felfedezni autónkon, mely ugyan lehet nem olyan mély, de ettől függetlenül szinte vonzza a tekintetet. Búslakodni felesleges, attól nem tűnnek el a bosszantó karcok, de lehet kezelni a problémát.

Mielőtt bármihez hozzáfogtok, felhívom a figyelmeteket, hogy otthoni megoldást csak saját felelősségre próbáljatok ki, lehetőleg egy eldugott részen nézzétek meg a használni kívánt készítmény hatását, és ne egyből a motorháztető közepének essetek neki, mert okozhat kellemetlen meglepetéseket is a próbálkozásotok.

cat1

Ezúttal is egy saját (mai) sztoriból indulok ki, sajnos az autómat ezúttal is megtalálták a macskák, akik előszeretettel mászkálják össze keresztbe-kasul a járgányt, legnagyobb bosszúságomra. Mivel jelenleg csak egy szín és az időjárást viszontagságainak (szél) ellenállni sok esetben képtelen ponyva „védi”, ezért reggel előfordul, hogy arra megyek ki, hogy a ponyva a kert másik végében szambázik, az autó pedig addigra tele van macskamancs-nyomokkal. Ilyenkor jön a fohász, ami vagy beválik, vagy nem, mert sajnos gyakran nem csak a sarat hordják fel, hanem szépen végig is karistolják a cirmosok a kocsit. Ilyenkor egy alapos káromkodás és a macskákra vetett szúrós pillantások némileg enyhítik a dühöt, de a karc mindig emlékeztetni fog a tettükre. Hacsak…

…nem építünk egy szép garázst! Nálam ez a következő lépés, mert már nagyon meguntam a folyamatos küzdelmet, ám sajnos nem mindenki teheti ezt meg, ráadásul még azok is kaphatnak karmolásokat a kocsijukra, akiknek egyébként éjszaka védett helyen van az autójuk. Hiszen a garázst nem vihetjük magunkkal minden parkolóba. A polírozás szintén kézenfekvő megoldás lehet, ám minden egyes apró karistolással azért mégsem rohanunk egyből szakemberhez, mert akkor a ház is rámenne a műveletekre. A házi polírozás pedig meglehetősen nagy szakértelmet igényel és könnyen el is lehet bénázni, akkor pedig még rosszabb lesz a végeredmény, mint az a pár karmolás. A karceltávolítókkal szintén nagyon kell vigyázni, hiszen a durvább anyagokból álló készítmények brutális mikrokarcokat tudnak hagyni a fényezésen, ezért ezzel is csak óvatosan, nem minden esetben hatékony megoldás, sőt!

cat2

Ami gyorsan megnyugvást okozhat lelkünknek, az a wax, amiből van néhány nagyon jó a piacon (én a K2 készítményét használom, igaz ez nem a reklám helye, de fontosnak tartom megemlíteni). Előnye, hogy viszonylag veszélytelen vele a munka, és kisebb karcoknál meglepően szép eredményt lehet vele elérni, ráadásul autónk fényét is felfrissíti, emellett olcsó, nem kellenek hozzá speciális gépek, csak pár jó minőségű mikroszálas kendő, és némi türelem. Hátránya, hogy csodát nem tesz, komolyabb felületi sérüléseket nem lehet vele eltüntetni, illetve nem a legtartósabb megoldás, hiszen a polírral ellentétben a wax csupán feltölti a hajszálkarcokat, míg előbbinél a lakkréteg csiszolásával végleg eltűnik a sérülés. Tehát waxolásnál időnként meg kell ismételni a folyamatot, de még így is megéri kipróbálni, „tűzoltásra” kiváló, és mindenképp hatásosabb, mint valami kamu, tévéből rendelhető filctoll.

U.i.: nyestekkel küzdők katt ide!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb