fbpx

Nyestveszély a láthatáron

A nyestek nagyon kedves állatoknak tűnnek. Ki tudna haragudni a kis fekete gombszemeikkel, puha bundájukkal tekergőző menyétfélékre. Akik hosszú karmaikkal összekarcolják a motorháztetőt, tűéles fogaikkal pedig megrágcsálják az útjukban álló kábeleket, búcsúzásképp pedig hagynak egy kis végterméket az autó tetején.

nyest2

Igazából nevethetünk rajta, ha már sírni nincs erőnk. A nyestlakta övezetekben ugyanis komoly veszély fenyegeti négykerekűinket, és ez nem vicc, hiszen nem csupán a karosszériát karcolgatják össze, hanem akár a motortérbe is bemásznak, ott pedig nem kis pusztítást tudnak végezni, ha valami érdekli őket, azt kőkeményen megrágcsálják. Ne nyugtassuk magunkat azzal, hogy majd a biztosító fizet, hiszen ők mossák kezeiket, erre nem terjed ki a kötelező, bár az ezerfajta – plusz költségeket generáló – lehetőség között néhány helyen ott figyel a rágcsálók által okozott kárt megtérítő kiegészítő szolgáltatás is. De jobb módszer a megelőzés, mi is inkább erre koncentrálunk.

Egyébként bármennyire is általános problémának tűnik, nem mindenki ismeri fel egyből a nyestkárt. Először a macskáinkra, szomszéd cirmosaira gondoltam, mint tettesekre, össze is kötöttük a bajuszt, aztán rá kellett jönnöm, hogy a háromlábú macskám nem tud felugrani az autóra, a másik két cica meg fejvesztve menekült már akkor is, mikor másodjára meglátta a rózsaszínű spriclit (amit később az autó mellé helyeztem) a kezemben, amiből kaptak egy kis vizet, csak a miheztartás végett. A végső megerősítés akkor következett be, mikor a másik autón észrevettük, hogy egy nyest valószínűleg vécének használta a tetejét, illetve a motorteremben is találtam pár oda nem illő tappancsnyomot.

nyest1

Hogy mi lehet ilyenkor a megoldás, ha mondjuk nem terem hirtelen egy garázsunk? Nyestriasztó aeroszol, mint vészmegoldás, szóba jöhet, de hosszútávon macerás (nálam most ez játszik épp). Ezzel a motorháztetőt, és az autó melletti területet is körbe lehet fújni. Létezik elektromos riasztó is, illetve lehetőségünk van leburkoltatni a motorteret, előbbi olcsóbb, utóbbi drágább megoldás, a kasznit pedig védhetjük ponyvával is. Akárhogy is próbálunk védekezni, semmiképp nem érdemes félvállról venni a dolgot, mivel nagyon sokba kerülhet, ha rossz helyen rágcsál a nyest.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb