fbpx

Bemutatkozott az új amerikai Toyota Corolla

Néhány héttel ezelőtt, a 2018-as Genfi Autószalonon tartotta világpremierjét a vadonatúj, harmadik generációs Toyota Auris. Az európai szinten már most 45%-ban öntöltő hibrid elektromos változatban értékesített modell jövőre, az eddiginél is dinamikusabb formatervvel, valamint a Toyota kettős hibrid-stratégiáját útjára indító, vadonatúj, kétliteres full hibrid hajtáslánccal lép színre.

Az új hibrid hajtáslánc, és a tény, hogy a Toyota a C-HR-hez hasonlóan új Aurishoz már bemutatásától kezdve nem kínál majd dízel hajtást, alapjaiban rajzolhatja át a dízelektől tömegével elforduló flották piacát is. Akkor az autót még csak ötajtós változatban, és csak kívülről láthattuk (a Toyota őszre, a Párizsi Autószalonra ígért további részleteket a kombi változatról és az autó belteréről), most azonban a 2018-as New Yorki Autószalonon a japán gyártó leleplezte az új ötajtós Auris testvérmodelljét, az új amerikai Toyota Corollát (Európában a Corolla csak négyajtós szedán változatban kapható).

Jóllehet nem szabad elfelejteni, hogy ez egy amerikai modellváltozat, ami a többek között eltérő motorizációban és infotainment rendszerekben is visszaköszön (talán több lesz a különbség mint a hasonlóság), ez alapján azonban mégis némi képet kaphatunk arról, hogyan is kell majd elképzelnünk a jövőre érkező új európai Aurist.

Az amerikai Corolla kényelmes futásának és sportos irányíthatóságának alapja a TNGA C padlólemez (épp úgy, mint testvérmodelljének, az európai ötajtós Aurisnál). A kompakt struktúra egyes elemeit nemcsak ragasztott és lézerhegesztéses kötések fogják össze, hanem a padló és a tető, illetve a két oldal közt alkalmazott kiegészítő merevítések is. Az autó vezetési érzetét és üzemanyag-fogyasztását egyaránt pozitívan befolyásolják a Corolla szerkezetében széles körűen alkalmazott alumínium és ultranagy szilárdságú acélelemek, amelyek révén jelentősen csökkent a jármű tömege, nem beszélve a karosszéria torziós szilárdságáról, ami 60 százalékkal múlja felül az elődmodellét.

A felépítménnyel együtt a futómű is erőteljesebb lett. A mérnökök megváltoztatták az első MacPherson rugóstagok geometriáját (pl. a felütésgátló távolságát és a stabilizátor helyzetét), de áttervezték a rugófeszességi rátát és a lengéscsillapítás erősségét is, emellett pedig csökkentették az egymáson csúszó alkatrészek közti súrlódást. Az eredmény: kiváló kormányzási érzet, kényelmes rugózás és stabil irányíthatóság. Az amerikai Corolla Hmultilink rendszerű, stabilizátorrudas hátsó futóművébe új lengéscsillapítók és tekercsrugók kerültek, és akárcsak elöl, itt is más lett a futómű-geometria. Az alsó lengőkar új elhelyezésével nagy sebességnél kedvezőbbé vált a kerékösszetartási szög, a lengéscsillapító pedig előbbre került, javítva ezzel a csomagtér befogadó képességét, és csökkentve a kabinba jutó hosszirányú rezgéseket. Az első és a hátsó felfüggesztés súrlódásait összességében 40 százalékkal sikerült mérsékelni, és a szerkezet tömegközéppontja is jelentősen, 20 mm-rel alacsonyabbra került.

Az USA piacos Corolla modellt nemcsak kiváló padlólemeze és futóműve teszi élvezetesen vezethető autóvá, hanem TNGA-alapú hajtáslánca is. Látványos különbség lesz ugyanakkor az európai ötajtós Auris és az amerikai Corolla motorizációja között: míg előbbihez 1.2-es turbóbenzines, és kétfajta, 1.8-as és 2.0-ás hibrid elektromos motort kínál majd a Toyota, addig utóbbihoz a 2,0 literes, közvetlen befecskendezéses, soros négyhengeres Dynamic Force (M20A-FKS) benzinmotort kínálja a gyártó. A motorban a legújabb Toyota-technológiák és szerkezeti megoldások biztosítják a kimagasló teljesítményt, az alacsony üzemanyag-fogyasztást és a csekély károsanyag-kibocsátást. Maga a blokk kisebb és könnyebb, mint 1,8 literes elődje, s ez már önmagában is garancia a mélyebb tömegközéppontra és a jobb súlyelosztásra. Az NVH-értékek (zaj, rezgések és nyersesség) javításával a motor csendesebben jár, amiben a beépített merevítővel szilárdabbá tett forgattyúház, a könnyebb, műanyag hengerfej és a bordázott olajteknő is szerepet játszik.

Az M20A-FKS motorban a Toyota legújabb D-4S közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszere a mindenkori vezetési helyzetnek megfelelően kombinálja a nagy nyomású közvetlen befecskendezést (DI) és az alacsonyabb nyomású port befecskendezést (PFI). A Dual VVT-i (intelligens változó szelepvezérlés) rendszerben a szívási ütem során a VVT-iE (elektromotoros, intelligens változó szelepvezérlés) rendszer, míg a kipufogásnál a VVT-i  rendszer aktiválódik. A VVT-iE változó szelepvezérlő rendszerben nem olajnyomás, hanem elektromotor irányítja a szelepvezérlést, ami javítja az üzemanyag-fogyasztást és csökkenti az emissziót.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb