fbpx

Bemutatkozott a SEAT Ateca

A spanyol márka néhány napja leleplezte első SUV-ját, az Ateca-t, mely a 20V20 koncepció szériaváltozata. Mint ahogy az általában lenni szokott, a tanulmányhoz képest veszített merészségéből a végleges modell, ám így is egész határozott külsőt kapott.

at2

Hogy kellően összezavarjunk mindenkit, az Ateca SEAT márkajelzéssel lesz ellátva, ám Csehországban gyártják majd és az MQB platformra épül, mely a VW-csoporttól származik. Az új modell hasonlít a Leon-ra, ám kifejezetten illik egy kompakt szabadidő-autóhoz a formaterv, elég jól eltalálták az arányait a 4.36 méteres SUV-nak. Húzhatnánk a szánkat, ha a tanulmányhoz hasonlítgatnánk, de ne felejtsük el, hogy a koncepciókat többnyire alaposan át kell faragni ahhoz, hogy sorozatgyártásba küldhessék.

Bár az Ateca első blikkre nem formabontó, mégis magabiztosságot sugároz, ráadásképp praktikusnak is tűnik, arról nem is beszélve, hogy egész masszív reklámot kapott Európa-szerte, így a bevezetéssel valószínűleg nem lesznek gondok. Kérdéses persze, hogy a konkurens márkák régóta piacon lévő, ismert crossovereit mennyire lesz képes megközelíteni.

at1

Az biztos, hogy felszereltség szempontjából egyáltalán nem lesz elmaradva a mezőny többi tagjától, a vezetéstámogató rendszerek sora (holttérfigyelő, vészfékrendszer, táblafelismerő) mellett teljesen új infotainment-rendszerekkel lesz ellátva. A beltér méretei szintén meggyőzőek, az alapváltozat 510, míg az összkerekes-kiadás 485 literes csomagtérrel rendelkezik. Motorpalettáját sem érheti kifogás, az 1.6-os, 115 lovas TDI mellett választható lesz kétliteres, 150/190 lóreős dízel erőforrással is, továbbá két benzines motor is érkezik, az egyliteres, illetve 1.4-es TSI személyében, 115, valamint 150 lóerős teljesítménnyel.

A Genfben hamarosan teljes életnagyságában is megtekinthető SEAT Ateca Magyarországon is elérhető lesz, az előértékesítés már nyáron megkezdődik, a szalonokba ősszel fut be a modell, áráról jelenleg még nincsenek hivatalos információk.

Íme egy rövid videó az új SEAT-ról:

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb