fbpx

„Alakváltó” jövőautó a Mercedestől

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a koncepcióautók igen különleges formavilággal hívják fel a figyelmet a közeledő jövőre. Ám a Mercedes olyan távolságokba merészkedett, amit eddig még csak a fantasztikus filmekben láthattunk: a Concept IAA fogyasztása csökkentésének érdekében menet közben változtat méretein.

m2

Már a névválasztás sem volt véletlen, ugyanis a tavalyi Frankfurti Autószalon nyitányára időzítették a Mercedes-Benz Concept IAA bemutatását. A futurisztikus jármű elkészítése mindössze 11 hónapot vett igénybe, és bár a prototípus megoldásai még messze vannak a jelenlegi széria technológiától, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül a sorozatgyártásba kerülő autókba is átültessenek részleteket ezekből az ötletekből.

Mert újdonság az van bőven, igaz már olyan is, amivel a mindennapokban is találkozhatunk. Nincsenek például kilincsek, valamint a visszapillantókat is belső kamerák helyettesítik. A teljesen minimalista beltérhez igazi digitális kánaán társul, a műszerfal és a teljes középkonzol is egy nagy érintőkijelző, gombok jóformán hírmondónak sem maradtak. Talán ezek azok a fejlesztések, melyek a legközelebb állnak a mai autógyártáshoz.

m1

Ennél nagyobb durranás viszont, hogy a Mercedes Concept IAA 80 km/órás sebesség felett gombnyomásra átalakul, és közel 40 centiméterrel növekedik a hossza, de az első lökhárító, a felni, valamint több karosszériaelem is átrendeződik. Ennek köszönhetően csökken a légellenállás, illetve a hibrid autó fogyasztása is. A teljesítmény mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen a benzin erőforrással illetve elektromotorral ellátott, 279 lóerős tanulmányautó 66 kilométert képes megtenni elektromos üzemmódban, végsebessége pedig 250 km/óra.

m3

Sajnos sok adat nem került még nyilvánosságra a hibrid Mercedest illetően, ráadásul az egyik közülük pont a fogyasztás, amire – főleg az átalakuló karosszéria miatt – elég sokan kíváncsiak lennének. Hogy merre megy tovább a jövőautó a jelenben, még kérdéses, az biztos, hogy ebben a formában egy darabig még nem fogunk vele találkozni az utakon.

Viszont a koncepcióautóról készült videót ajánlott megnézni:

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb